זעם כבישים

זעם כבישים זו תופעה שבשנים האחרונות הולכת וצוברת יותר ויותר תאוצה.

במיוחד במדינה כמו ישראל, שידועה באווירה המתוחה הכמעט תמידית שלה, מדובר בקרקע פורייה לאינספור אירועים של כעס, זעם, תסכול, עצבים ואפילו אלימות בכבישים.

אבל בנוסף על אלימות בכביש, התופעה של זעם בכבישים עלולה גם לגרום להתפתחות של תופעות לוואי שליליות נוספות, כגון התפתחות של חרדון ופחדים אחרים, בנוסף על העובדה שהיא משבשת לגמרי את חוויית הנהיגה עצמה.

במסגרת מאמר זה אספר לכם על התופעה של זעם בכביש, על הסיבות שבגללן מתפתח זעם בכבישים וגם על הדרכים השונות אשר באמצעותן מטפלי נלפ יכולים לעזור לכם להתגבר על הבעיה.

זעם כבישים – מה זה אומר בכלל?

מדובר למעשה על רמות גבוהות במיוחד של כעס, עצבים ותסכול בתגובה לאי נעימויות או תקריות שקורות בזמן נהיגה.

האדם שמתמודד עם התופעה של זעם בכבישים לרוב מאמין שנעשה לו עוול בצורה כזאת או אחרת, מה שמעורר את תגובת הכעס שלו ומניע אותו לשאוף לנקמה באדם שגרם לו לעוול.

בעוד שברוב המקרים של זעם בכבישים זה נגמר בצעקות וקללות, ולא הרבה יותר מזה, במקרים מסוימים זעם ברמות האלה עלול להוביל גם למקרים של אלימות – וזאת אחת הסיבות העיקריות שבגללן מומלץ לפנות לקבלת טיפול בזעם בכבישים.

זעם כבישים – מהם התסמינים השונים?

כמו במקרים של הפרעות חרדה, פחדים או דפוסי התנהגות שליליים אחרים, גם במקרה זה התסמינים באים לידי ביטוי בצורות המשתנות מאדם לאדם.

פעמים רבות התקפי זעם בכבישים מתעוררים בעקבות בעיות רגשיות אחרות שאינן מטופלות, כגון חוסר יכולת לווסת רגשות או התפתחות דפוס של התקפי זעם מסיבות אחרות.

יחד עם זאת, ישנם תסמינים שמאפיינים פחות או יותר את כל האנשים שחווים התקפי זעם בכביש, וביניהם אפשר למנות:

  • צעקות
  • קללות
  • נהיגה במהירות מופרזת
  • אי ציות לתמרורים
  • צפירות
  • אי שמירת מרחק
  • חסימת נתיב לנהגים אחרים
  • פתיחה בעימותים מילוליים או גופניים
  • נהיגה מסוכנת

כפי שאתם יכולים לראות, מדובר על תסמינים אשר ברוב המקרים עלולים לסכן את בריאותם וחייהם של נהגים והולכי רגל אחרים.

בנוסף על כך, דפוס של התקפי זעם בכביש עלול גם לפגוע באדם שחווה זעם בכבישים.

לדוגמא, אדם עלול לחוות התקף כעס ומרוב עצבים לנהוג בצורה מסוכנת ולהיקלע לתאונה דרכים.

זעם בכבישים – מדוע יש התקפי זעם בכבישים?

אין ספק כי גם האנשים עם הניסיון הרב ביותר בנהיגה עלולים מדי פעם לחוות לחץ על הכביש.

אך בעוד שחוויית הנהיגה עלולה להיתפס כמלחיצה עבור אנשים בהקשרים ובזמנים מסוימים, אנשים שחווים התקפי זעם בכביש פיתחו דפוס יציב, שקיים לאורך זמן ואשר נוצר מסיבות מסוימות. לדוגמא:

  • נטייה לזעם – לאנשים שחווים התקפי זעם בהקשר אחרים יש, מן הסתם, סיכויים גדולים יותר לחוות התקף זעם על הכביש, בזמן נהיגה (או אפילו בתור הולכי רגל)
  • תחושת ביטחון כוזבת – אחד מההסברים האפשריים לכך שאנשים מפתחים דפוס של התקפי זעם על הכביש הוא שהישיבה מאחורי ההגה, בתוך ההגנה שמספקת המכונית, מאפשרת להם לפעול בצורה אנונימית יחסית. יש אנשים שמרגישים בנוח לפרוק כעס או זעם בזמן נהיגה, מפני שכנראה רוב הנהגים האחרים אינם מכירים אותם.
  • חוסר יכולת לווסת רגשות – בין אם אנשים פיתחו דפוסים של רגשות שליליים בעקבות דברים שהם עברו בחיים (כגון טראומה או חרדות), ובין אם אנשים פשוט לא למדו את המיומנות, אנשים רבים פשוט לא יודעים לנהל את הרגשות שלהם בצורה יעילה, ולכן הם חווים זעם כבישים.
  • חרדות ופחדים אחרים – כאמור, התקפי זעם יכולים להיות קשורים למגוון רחב של בעיות נפשיות אחרות (כמו חרדות או טראומה). לדוגמא, אדם שמתמודד עם הפרעת חרדה כללית או קלסטרופוביה עלול לחוות התקף זעם שקשור לחרדה שלו.

זעם בכבישים – איך מטפל NLP יכול לעזור לכם?

  • שינוי דפוסי חשיבה – מחשבות מניעות את הרגשות ואת ההתנהגות שלנו, ואנשים שמתמודדים עם התקפי זעם בזמן נהיגה למדו לפתח דפוסי חשיבה מאוד שליליים בהקשר של נהיגה ונהגים אחרים. במסגרת טיפול בזעם כבישים אצל מטפל נלפ, אתם תלמדו כיצד לשנות דפוסי חשיבה שליליים, ולייצר פרשנויות חיוביות יותר, אשר יעזרו לכם לכבות את שריפת הזעם שבוערת בכם.
  • רכישת מיומנויות וויסות רגשי – התקפי זעם אינם נוצרים בחלל ריק, הם מתעוררים בתגובה למשהו. וכך גם התקפי זעם בזמן נהיגה. במסגרת טיפול נלפ אתם תלמדו כיצד לנטרל טריגרים שמפעילים את תגובת הזעם אצלכם, על מנת שתפתחו את היכולת לנהוג ברוגע ובשלווה.
  • מיינדפולנס – בנוסף על תרגילי נלפ, כמו גם תרגילי דמיון מודרך להרגעה, שאני מלמד לקוחות שמגיעים אליי לקבלת טיפול NLP, אני מלמד לקוחות גם מיומנות של מדיטציית מיינדפולס, על מנת שהם יפתחו את היכולת להישאר עם המחשבות השליליות או התגובה הרגשית אך מבלי להגיב כלפי חוץ.
  • ניטרול זיכרונות שליליים – פעמים רבות זעם בכבישים נוצר בעקבות חוויה שלילית שהאדם חווה על הכביש, ולכן פעמים רבות מטפלי נלפ עובדים עם אנשים על הזיכרונות שלהם, ככה שהם יוכלו לפתוח דף חדש בהקשר של חוויית הנהיגה שלהם.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »