פחד ממחטים מאפיין, לפחות ברמה מסוימת, את רוב האנשים.
אף אחד לא נהנה לקבל זריקה או לעבור בדיקת דם, אבל רוב האנשים מצליחים להתגבר על הפחד ועושים בדיקות דם או זריקות כי הם צריכים.
אבל יש אנשים שפיתחו פחד כל כך גדול ממחטים, עד שהם לא מסוגלים אפילו לגשת לרופא לבדיקה שגרתית.
במאמר זה אספר לכם על התופעה של פוביה ממחטים, וגם כיצד מטפלי נלפ יכולים לסייע בתהליך של טיפול בפחד מזריקות.
כיצד פחד ממחטים נוצר?
כמו במקרה של הרבה פוביות נפוצות אחרות, גם כאשר מדובר על פוביה ממזרקים או על פוביה ממחטים, פעמים רבות אנשים יכולים להצביע על אירוע ספציפי מהעבר שלהם שבעקבותיו הם פיתחו תגובה של חרדה או פחד סביב הנושא של מזרקים או מחטים.
ואכן, פעמים רבות פוביה מזריקות או פוביה ממחטים מתפתחת בעקבות חוויה שלילית, ואולי אף טראומטית, מסוג זה.
אך ישנם מקרים שבהם אנשים מפתחים תגובת חרדה או פוביה ספציפית רק מעצם זה שהם היו עדים לחוויה שלילית של אדם אחר עם מזרקים או מחטים בסביבה רפואית.
במיוחד אם מדובר על ילדים קטנים שרואים את ההורים שלהם פוחדים ממזרק, קל מאוד ללמוד לפתח תגובה פובית רק מעצם ההתבוננות באדם אחר.
בנוסף על כך, יש אנשים שפיתחו פחד ממחטים רק מעצם הצפייה בתהליך בסרט או בכתבה בחדשות.
מהם התסמינים של פחד ממחטים?
למרות שעל פניו מדובר על פוביה ספציפית להפליא, שנדמה שמשפיעה על היבטים מסוימים מאוד מחיי היום יום של האדם, בפועל אנשים שמתמודדים עם פוביה ממחטים עלולים לחוות פגיעה של ממש באיכות החיים שלהם.
כעת אתאר בפניכם מספר תסמינים של פחד ממחטים ואת הדרכים שבהן תסמינים אלה משפיעים על האנשים שחווים אותם.
- פגיעה באיכות החיים – יש אנשים עם פוביה ממחטים כל כך עוצמתית, שהם עלולים לסבול מנדודי שינה ומרמות גבוהות במיוחד של לחץ נפשי לפני תור לרופא או בדיקה שבמסגרתה ייעשה שימוש במחטים. נדודי שינה, כמו גם לחץ נפשי גבוה, עלולים לפגוע בתפקוד השגרתי של האדם במסגרת חיי היום יום שלו.
- הימנעות מקבלת טיפולים רפואיים נחוצים – אנשים שמתמודדים עם פחד ממחטים ברמה שהם ממש לא מסוגלים להתקרב אל מחט או אפילו לדמיין אותה עושים את מיטב המאמצים שלהם בניסיון להימנע מכל מפגש עם מחט או מזרק. כתוצאה מכך הם נמנעים מקבלת טיפולים רפואיים נחוצים או ביצוע בדיקות דם חיוניות, כמו למשל במקרה של סוכרת.
- הימנעות מביקור אצל הרופא – יש אנשים שחווים פחד ממחטים בעוצמה כל כך חזקה, שהם יימנעו מכל ביקור אצל רופא, גם אם רק בשביל בדיקה שגרתית, מתוך פחד שבעקבות מה שיתגלה במסגרת אותה בדיקה שגרתית הרופא ייאלץ להשתמש במחט או מזרק למטרה כזאת או אחרת. כתוצאה מכך, אנשים עם פוביה ממזרקים עלולים להימנע מביקורים אצל רופא, וכתוצאה מכך לא להיות מודעים לבעיות רפואיות שאולי יש להם.
פחד ממחטים – איך מטפלים בעזרת NLP?
שיטת NLP ודמיון מודרך כוללת קשת רחבה ומגוונת של תהליכים וכלים שימושיים שמאפשרים לאנשים לטפל בפוביה שלהם בצורה יעילה ומהירה יחסית.
תרגילי נלפ מבוססים על שימוש בדמיון בצורה מובנית, גישה שמועילה במיוחד בכל הקשור לנושא של טיפול בחרדות או טיפול בפחדים, מאחר שברוב המוחלט של המקרים אנשים עם פוביות או פחדים משתמשים בדמיון שלהם בצורה שמעוררת אצלם את הפחד.
אז כיצד מטפלי נלפ יכולים לעזור לכם לעבור טיפול NLP מוצלח ולהתגבר על פוביה ממחטים?
טיפול בפחד ממחטים מהשורש
כאשר מדובר על טיפול בפוביות, בראש ובראשונה יש לברר ולבדוק מתי, איך ולמה החלה להתפתח אותה תגובת פוביה עוצמתית.
כאמור, פעמים רבות פוביה מתפתחת בעקבות חוויה טראומטית, וכך גם במקרה של פוביה ממחטים (או פוביה מדם).
לכן, במסגרת טיפול בפחד מזריקות, מבררים מה מקור הבעיה ועושים עבודה על מנת לעבד את האירוע השלילי בצורה שתנטרל את הרגש השלילי של פחד או חרדה שנקשר לאותה חוויה, כך שהאדם יהיה חופשי מאותה טראומה שקרתה לו ויוכל לייצר אסוציאציות חדשות סביב הנושא של מחטים, זריקות, בדיקות רפואיות וכיוצא באלה.
טיפול בפחד ממחטים באמצעות חשיפה
במסגרת טיפול בפוביה בעזרת שיטת NLP ודמיון מודרך אני תמיד מקפיד לתכנן עם הלקוחות שלי תהליך של חשיפה מבוקרת למה שבעבר עורר אצלם תגובת פחד.
מאחר שאני מטפל NLP עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות ופוביות, אני קודם כל עוזר ללקוחות לעבור את החשיפה הזאת בדמיון שלהם, ככה שהם יוכלו לעשות את החשיפה בצורה מבוקרת יותר.
על ידי חיבור אל רגשות חיוביים של רוגע, ביטחון עצמי וכיוצא באלה, ויצירת קישור בין רגשות אלה לבין הטריגר של המחט או המזרק, האדם לומד לייצר התניה חדשה, חיובית יותר, בהקשר של המחט או המזרק.