היפוכונדריה טיפול

עבור אנשים עם היפוכונדריה טיפול יכול לשנות את החיים שלהם מקצה לקצה.

אם אתם מבלים חלק ניכר מהזמן שלכם בדאגות לגבי האפשרות שתחלו או שהבריאות שלכם תיפגע, ואם אתם מתקשים להאמין לרופא שלכם כשהוא אומר לכם שהכול בסדר אתכם קרוב לוודאי שאתם מתמודדים עם היפוכונדריה.

אם זה אכן המצב, קרוב לוודאי שאתם מתמודדים עם לא מעט מחשבות שליליות אוטומטיות סביב הנושא של חרדת בריאות, וכתוצאה מכך גם חווים כמויות לא מבוטלות של לחץ נפשי גבוה – אולי עד לכדי סטרס כרוני.

במסגרת מאמר זה, אספר לכם על חרדת בריאות ועל הדרכים השונות שבהן שיטת נלפ ודמיון מודרך יכולה לעזור במקרה של היפוכונדריה.

היפוכונדריה – מה זה בעצם?

היפוכונדריה היא הפרעת חרדה, אשר כיום מכונה יותר בשם חרדת בריאות.

בעוד שללא מעט אנשים יש נטייה לזרוק את המושג היפוכונדריה ללא מחשבה יתרה, ולהאשים אנשים בתור היפוכונדרים אפילו אם הם רק קצת דואגים שהם מתחילים לחלות, בפועל מדובר בהפרעת חרדה שיכולה ממש לשבש את האנשים שמתמודדים איתה.

היפוכונדר, או אדם שמתמודד עם חרדת בריאות, למעשה חווה פחד תמידי מכך שהוא חולה.

הוא עלול לדמיין שהוא חווה תסמינים שלא קיימים באמת, או לפרש באופן מוטעה תסמינים קלים בתור הוכחה לכך שהוא חולה במחלה מסכנת חיים.

מדובר על הפרעת חרדה אשר כרוכה בלא מעט סטרס, ולכן עבור אנשים עם היפוכונדריה טיפול הוא בגדר הכרח, אחרת החיים שלהם עלולים להיות פשוט סבל מתמשך.

מהם התסמינים של הפרעת חרדה?

יש תופעה מוזרה אשר מתעוררת בהקשר של חרדת בריאות, והיא שאותה חרדה עצמה מעוררת תסמינים גופניים ממש.

לדוגמא, היפוכונדר עלול לחוות לחץ בחזה, כאב ראש, בחילה, חום, רעידות בגוף וכיוצא באלה – תסמינים גופניים אשר אופייניים גם בהקשר של חרדה או התקף חרדה.

רק שכאשר מדובר על אדם שמתמודד עם היפוכונדריה, כל תסמיני חרדה אלה מתפרשים בתור תסמינים של מחלה קשה ומסכנת חיים.

בעקבות תשומת לב מוגברת זו בהקשר של תסמיני חרדה, החרדה עצמה גוברת, וכתוצאה מכך גוברים אותם תסמיני חרדה גופניים – וכך חוזר חלילה.

כאשר האדם שמתמודד עם חרדת בריאות מגיע למצב של דאגות כרוניות, הוא מנסה להתמודד עם החרדה שלו על ידי שיטוט אינסופי באינטרנט או אולי אפילו קביעת תור לרופא.

כאשר מדובר על רמות כאלה של היפוכונדריה טיפול יכול לסייע בהפחתת תסמיני חרדה אלה, וכתוצאה מכך לשים קץ למעגל הקסמים השלילי הזה.

איך אפשר לדעת אם יש לי חרדת בריאות?

ראשית כל, מפני שמדובר על תופעה של חרדת בריאות, חשוב לוודא שאותם תסמינים שאתם חווים אכן מתעוררים בהקשר של חרדה, ולא בעקבות בעיה רפואית כזאת או אחרת.

לאחר שאתם מקבלים אישור מרופא שאין לכם שום בעיה בחזה, לדוגמא, ואתם בכל זאת ממשיכים לחוות את התסמין הזה (ומדווחים לרופא, כמובן), קרוב לוודאי שתוכלו לקבל ממנו אישור סופי לכך שמדובר בתופעה פסיכוסומטית – כלומר, שאותם תסמיני חרדה מקורם במחשבות שלכם.

תסמיני חרדת בריאות יכולים לכלול:

  • מחשבות שליליות אוטומטיות (ברמת אובססיה) בכל מה שקשור לבריאות, מחלות וכדומה
  • צריכה תמידית של חומרים וחדשות בתחום הבריאות, מחקרים, תרופות וכיוצא באלה
  • עיסוק תדיר בפעולות כגון אבחון עצמי או בדיקות רפואיות עצמיות
  • הטלת ספק תמידית ברופאים
  • ניסיונות חוזרים ונושנים לקבל אישור והרגעה מרופאים (והסביבה הקרובה) בכל הנוגע למחלות
  • פגיעה ברמת החיים כתוצאה מאותן מחשבות שליליות ועיסוק בלתי פוסק בבריאות ומחלות. עבור אנשים עם רמה כזו של היפוכונדריה טיפול הוא בגדר הכרח.

 

היפוכונדריה טיפול בפועל

במקרה של היפוכונדריה טיפול באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך הוא פתרון מעולה, מאחר שזאת הזדמנות פז עבור האדם שמתמודד עם חרדת בריאות להבין את המקור להתפתחות חרדה זו, כמו גם לקבל קשת רחבה ומגוונת של כלים אשר יעזרו לו להתגבר על חרדת בריאות.

כעת אתאר כיצד מטפלי נלפ יכולים לעזור לאנשים שמתמודדים עם היפוכונדריה.

היפוכונדריה טיפול באמצעות איתור שורש הבעיה

אף אדם לא נולד עם פוביה, מה שאומר שקרוב לוודאי שמתישהו במהלך החיים האדם שמתמודד עם היפוכונדריה למד לפתח את התגובה הקיצונית הזאת בהקשר של בריאות ומחלות.

פעמים רבות אדם עשוי לפתח פחד ממחלות בעקבות אירוע בריאותי שהוא עבר בעצמו. אולי הוא התמודד עם מחלה קשה בעבר והתגבר עליה, אבל נשאר עם אותו פחד שממשיך לכרסם בו שאותה מחלה תחזור.

יש אנשים שעלולים לפתח היפוכונדריה לאחר שאדם קרוב התמודד עם מחלה קשה (או אולי אף מת בעקבות מחלה קשה).

במקרים מסוימים חרדת בריאות עלולה להתפתח בעקבות קבלת אבחון רפואי שגוי, או אפילו צריכת תוכן בחדשות או באינטרנט שמעורר חרדת בריאות.

תהיה הסיבה אשר תהיה, מטפל נלפ יעזור לכם להבין כיצד הבעיה התחילה ולעקור אותה מהשורש.

רכישת כלים להתמודדות עם סטרס כרוני

כאמור, עבור אנשים עם היפוכונדריה טיפול ממש יכול לעשות הבדל עצום, מאחר שכל אותן מחשבות אובססיביות סביב בריאות ומחלות גוזלות מהם משאבים רבים, והם נותרים תשושים ובמצב של לחץ נפשי גבוה.

במסגרת טיפול נלפ, תהיה לכם הזדמנות ללמוד מספר כלי הפחתת לחצים כגון תרגילי נשימה להרגעה, תרגילי דמיון מודרך לשינה טובה, טכניקות אתגור מחשבות, חזרה מנטאלית על התנהגויות רצויות ועוד.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »