גלוסופוביה

גלוסופוביה

גלוסופוביה – או כפי שרוב האנשים מכירים את המושג: פחד קהל – היא אחת מאותן פוביות נפוצות שקרוב לוודאי שכל אחד מאיתנו שמע עליהן, או אולי אפילו נאלץ להתמודד איתה בעצמו.

במאמר הבא על גלוסופוביה, אני אסביר כיצד אנשים מפתחים פוביה מקהל.

בנוסף, אתאר גם כיצד מטפלי נלפ יכולים לעזור לאנשים להתגבר על גלוסופוביה, על ידי רתימת כוחו של התת מודע שלהם למטרת יצירת העתיד הרצוי להם בהקשר של עמידה מול קהל.

גלוסופוביה – כיצד גלוסופוביה מתפתחת?

ברוב המוחלט של המקרים, פוביות נפוצות מתפתחות כתוצאה מחוויות עבר שליליות – בין אם מדובר על אירועים אשר ניתן להגדיר בתור טראומה של ממש, ובין אם מדובר על אירועים שכללו רגשות שליליים עוצמתיים כגון חרדה, פחד עוצמתי, בושה וכיוצא באלה.

אז בעוד שלכל פוביה ספציפית יש את המאפיינים הייחודיים לה, ובדרך כלל גם את הסיבות הייחודיות אשר הביאו להתפתחותה, גלוסופוביה – כמו פוביות נפוצות אחרות – כוללת מאפיינים רבים הזהים בקרב פוביות רבות נוספות. כעת אתאר חלק מהסיבות אשר בגללן אנשים עלולים לפתח פחד קהל.

התפתחות של גלוסופוביה על בסיס חוויית למידה שלילית ישירה

מטפלי נלפ רבים אשר עוסקים בתחום של טיפול בפחד קהל נוטים לחשוב על פחד לעמוד מול קהל כנובע מאיזשהו אירוע טראומטי בעבר, ואכן פעמים רבות אנשים מפתחים גלוסופוביה בעקבות איזשהו אירוע שלילי שהם חוו בהקשר של עמידה מול קהל – בין אם במסגרת אירוע חברתי ובין אם במסגרת אירוע בעבודה בו הם היו צריכים לבטא את עצמם מול אנשים אחרים.

לדוגמא, אדם עלול לפתח גלוסופוביה מפני שהוא לא התכונן כהלכה למצגת שהוא היה צריך להעביר במסגרת הלימודים או העבודה, כך שנוצר מצב שהוא כלל לא היה מוכן לביצוע המשימה שהוטלה עליו, ואולי אף מצא את עצמו חווה מבוכה מול אנשים אחרים בעודו לא מצליח להעביר את המידע כהלכה, מגמגם, מאבד את הזיכרון וכיוצא באלה.

כאשר אדם חווה אירוע שלילי עוצמתי כל כך, אשר כולל רגשות שליליים של חרדה או פחד, אותו אירוע נצרב בתודעה שלו וממשיך ללוות אותו שנים רבות – ולמעשה להניע את אותו פחד קהל ולהזכיר לו אותו לפני כל הזדמנות שבה הוא צריך לעמוד מול קהל.

במסגרת טיפול בפחד קהל באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך, לאדם יש הזדמנות לנטרל את אותם רגשות שליליים של פחד או חרדה מהזיכרונות, ככה שהוא יכול להשתחרר מהם ולפתוח דף חדש בהקשר של עמידה מול קהל.

התפתחות של פוביה מקהל על בסיס חוויית למידה שלילית עקיפה

כפי שעלול לקרות עם פוביות נפוצות אחרות, גלוסופוביה עלולה להתפתח גם בעקבות חוויית למידה שלילית עקיפה.

פירוש הדבר שבמקרים מסוימים אדם אשר מתמודד עם פחד קהל לא חווה אירוע שלילי ומעורר חרדה בעצמו, אלא חזה באדם אחר אשר חווה אירוע שלילי בהקשר של עמידה מול קהל.

לדוגמא, ייתכן שילד ראה ילד אחר בכיתה שלו עומד מול החברים שלו ומגמגם בזמן שכולם צוחקים עליו.

או אדם מבוגר שרואה כיצד חבר לעבודה שלו לא מצליח לבטא את עצמו כהלכה מול אנשים אחרים במסגרת פגישת עבודה, מה שבסופו של דבר פוגם ביכולת שלו להתקדם בעבודה – וכתוצאה מכך אותו אדם מתחיל לפחד שזה יקרה גם לו ושכתוצאה מכך הוא לא יתקדם בקריירה שלו כפי שהוא תכנן.

פחד קהל עלול להתפתח גם בעקבות חוויה אשר במסגרתה ילד רואה את ההורים שלו מביעים פחד או חרדה לפני סיטואציות של עמידה מול קהל.

במסגרת טיפול בפחד קהל בעזרת מטפל נלפ, אחד מן הדברים הראשונים שחשוב לעשות על מנת לוודא תהליך מוצלח של טיפול בפוביה מסוג זה, הוא להקנות פרשנות חדשה (מה שנקרא במסגרת שיטת NLP "מסגור מחדש") לאותו זיכרון, על מנת לנטרל את אותם רגשות שליליים אשר נלווים אליו ואשר ממשיכים להניע ולשמר את אותה גלוסופוביה.

גלוסופוביה – כיצד מטפל NLP יכול לעזור לכם להתגבר על פחד קהל?

כפי שציינתי קודם לכן, מטפלי נלפ רבים נוטים להחזיק בדעה אשר לפיה פוביות נפוצות רבות מתפתחות על בסיס אירוע עבר שליליים – בין אם מדובר על טראומה של ממש, ובין אם מדובר על אירוע שלילי הכולל רגשות שליליים עוצמתיים של פחד או חרדה.

לכן, בתור מטפל NLP עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות, מבחינתי אחד מן השלבים הראשונים בתהליך של טיפול בפחד קהל בעזרת נלפ ודמיון מודרך הוא לעבור על אותם זיכרונות שליליים ולעזור לאדם למסגר אותם מחדש, ליצור פרשנות חדשה לגביהם, כך שהוא יוכל להשאיר אותם הרחק מאחור וליצור עתיד חדש וחיובי יותר.

אך כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, כאשר מדובר על גלוסופוביה, לא מספיק רק להשתחרר מכל אותם אירועים טראומטיים ומעוררי חרדות, צריך לעזור לאדם אשר מתמודד עם פחד קהל משתק לרתום את כוחו של התת מודע שלו, על מנת שהוא יוכל ליצור לעצמו את העתיד הרצוי לו.

כאשר אתם בוחרים לעבור תהליך של טיפול בפחד קהל (גלוסופוביה) אצל מטפלי נלפ, אתם זוכים בהזדמנות פז לקבל קשת רחבה ומגוונת של כלים אשר יעזור לכם לרתום את כוחו של התת מודע שלכם, כך שבמקום להיות כבולים לעבר שלכם, ולחזור עליו שוב ושוב בצורה אוטומטית, אתם תהיו חופשיים ליישם תרגילי דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי בהקשר של פחד קהל (מה שנקרא חזרה מנטאלית), וכך להכין את עצמכם לקראת הצלחה.

בנוסף על כך, כאשר אדם עם גלוסופוביה מגיע אלי לקבלת טיפול בחרדה שלו, אני תמיד דואג לצייד אותו בכלים שימושיים שיעזרו לו לנטרל רגשות שליליים, כמו גם לשנות דפוסי חשיבה שליליים – כלים כמו מדיטציית מיינדפולנס, יצירת התניות חיוביות ("עוגן", בשפה של שיטת NLP), נשימות עמוקות להרגעה ועוד.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »