כאשר אנחנו מדברים על חרדה חברתית תסמינים יכולים להשתנות מאדם לאדם, אבל לא משנה באיזו צורה תסמינים של פוביה חברתית באים לידי ביטוי, הם מורכבים משלוש קטגוריות עיקריות.

תסמינים של חרדה חברתית

חרדה חברתית – תסמינים קוגניטיביים

כמו שכל אדם עם פחדים חברתיים יודע היטב, מחשבות שליליות אוטומטיות הן חלק בלתי נפרד מחיי היום יום.

דפוסי חשיבה שליליים, פחדים, עיוותי חשיבה, אמונות מגבילות, דימוי עצמי שלילי, ערך עצמי נמוך – כל אלה הם תסמינים קוגניטיביים של חרדה עמם אנשים שחווים פוביה חברתית צריכים להתמודד על בסיס יום יומי.

אנשים עם חרדה חברתית כל הזמן חוששים מהאפשרות שאנשים אחרים ישפטו אותם או ימתחו עליהם ביקורת. בנוסף על כך, הם גם חווים פחד תמידי מכך שהם יאמרו או יעשו משהו "לא בסדר" שיגרום להם למבוכה במסגרת סיטואציה חברתית.

כמו עם חרדות מסוגים אחרים, פעמים רבות אנשים עם פוביה חברתית פוחדים מהפחד עצמו. הם חוששים מכך שהם יחוו התקף חרדה (או רגשות שליליים משתקים אחרים) בעודם בסיטואציה חברתית, ופוחדים שהם לא ידעו איך להתמודד או שאנשים ילעגו להם.

כאשר מדובר על חרדה חברתית, תסמינים קוגניטיביים או פסיכולוגיים נוספים שאפשר לציין הם:

חרדה חברתית – תסמינים גופניים

אנשים עם פוביה חברתית חווים תסמינים גופניים בעוצמה כל כך חזקה, שהם עלולים ממש לשבש את שגרת החיים שלהם. בנוסף, יש תסמיני חרדה שבאים לידי ביטוי באמצעות הגוף, אשר גורמים לאנשים עם חרדות להרגיש מבוכה בעודם סביב אחרים ולחשוש שמא הם ישפטו אותם (פחד אופייני לאנשים עם חרדות חברתיות).

במקרים מסוימים, אנשים עם פחדים חברתיים עלולים גם לחוות קשיים בנשימה, להרגיש סחרחורת או לחוות קשיים בריכוז. תסמיני חרדה לעתים כוללים גם אי יכולת להרפות את שרירי הגוף. וישנה גם התופעה של פחד מהסמקה.

כמו עם תסמיני חרדות מסוגים נוספים, גם במקרה של חרדה חברתית תסמינים גופניים כוללים דריכות גופנית ועוררות יתר, כאילו שהגוף מתכונן להתמודד עם איזושהי סכנה הממשמשת ובאה.

כאשר מדובר על חרדה חברתית, תסמינים גופניים נפוצים נוספים שאפשר לציין הם:

תסמינים התנהגותיים של פוביה חברתית

פחדים חברתיים באים לידי ביטוי גם באמצעות התנהגויות ולפעמים באמצעות הימנעות מהתנהגויות.

כמו עם חרדות מסוגים אחרים, גם במקרה של חרדה חברתית תסמינים התנהגותיים בדרך כלל סובבים סביב התנהגויות הימנעות (או התנהגויות ביטחון).

אנשים עם פחדים חברתיים בדרך כלל נמנעים משיחות עם זרים, עושים כמיטב יכולתם על מנת להתרחק מכל תשומת לב מצד אחרים ושומרים מרחק של ביטחון מאירועים חברתיים כמו מסיבות או אפילו מפגשים חברתיים אינטימיים יותר.

במקרים קיצוניים של פוביה חברתית, אנשים עלולים אפילו להימנע מללכת לבית הספר או למקום העבודה שלהם.

פעילויות חברתיות יום יומיות, כגון החלפת כמה מילים עם המוכר בחנות, הופכות למשימות כמעט בלתי אפשרויות שגוזלות מהאדם אנרגיה רבה ומעוררות אצלו רגשות שליליים כגון אשמה, בושה וכדומה.

במקרים מסוימים אנשים עם חרדה חברתית חווים גם פחד קהל, מה שעלול למנוע מהם לקבל ציונים גבוהים יותר במסגרת הלימודים או לקבל משרה משתלמת יותר במסגרת העבודה שלהם.

תסמינים התנהגותיים נוספים שאפשר לציין הם: