למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות.
לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או למדו בעקבות אירועי החיים שהם עברו והמסקנות שהם הסיקו בעקבותיהם.
אבל גם אם לא מדובר בתכונות מולדות, עדיין מדובר בנטיות התנהגות וחשיבה שללא כל צל של ספק עשויות להשפיע על איכות חייהם של אנשים במידה דרמטית.
רגשות של ביישנות וחוסר ביטחון נובעים לרוב מתוך פחד מדחייה או פחד מביקורת, ופעמים רבות הם קשורים גם לסוגים אחרים של חרדות ופחדים – בעיקר חרדה חברתית.
במאמר הבא אספר לכם על התופעה של ביישנות וחוסר ביטחון, וגם כיצד טיפול נלפ יכול לעזור לכם להתגבר על ביישנות ולפתח ביטחון עצמי גבוה יותר.
מה זה ביישנות וחוסר ביטחון?
תופעות של חוסר ביטחון או ביישנות עלולות להתפתח בעקבות שילוב של מספר גורמים פסיכולוגיים וחברתיים.
אירועי עבר שליליים – במיוחד כאשר שהאדם חווה בילדות או בגיל ההתבגרות – עלולים להשאיר את חותמם על האדם בדמות תסמינים של חרדה, ביטחון עצמי נמוך, דימוי עצמי שלילי, ביישנות, חרדה חברתית וכיוצא באלה.
חשיפה לביקורת תמידית, דחייה או בריונות עלולה לגרום לאנשים לפתח תחושה שהם אינם טובים מספיק, וכתוצאה מכך לפתח גם חרדה מסיטואציות חברתיות.
בעוד שנדמה שרוב האנשים מדי פעם בפעם מתמודדים עם רמה כזאת או אחרת של חוסר ביטחון או פחדים חברתיים, יש אנשים שחווים ביישנות וחוסר ביטחון ברמה משתקת ממש.
כתוצאה מכך, אנשים עם חרדות ופחדים מסוג זה תמיד חושבים שהם לא טובים מספיק, ולכן הם נמנעים מכל מיני סיטואציות שעשויות לאתגר אותם ולאפשר להם לצמוח ולהתגבר על אותה למידה שהם עשו.
כיצד עם שיטת נלפ תתגברו על ביישנות וחוסר ביטחון?
שיטת נלפ היא גישה טיפולית שבבסיסה חקר הקשר שבין דפוסי חשיבה, שפה והתנהגות.
שיטת NLP פותחה בידי ריצ'רד בנדלר וג'ון גרינדר, והיא מבוססת על ההנחה שיש לנו את היכולת לערוך שינויים בדפוסים לא מודעים על מנת לשנות את התוצאות שאנחנו משיגים בחיים.
מטפלי נלפ מתמקדים בזיהוי ושינוי של דפוסי חשיבה שליליים אשר מעוררים דפוסי התנהגויות, כגון ביישנות וחוסר ביטחון.
על ידי מסגור מחדש של מחשבות שליליות מסוג זה, מטפל NLP יכול לעזור לאנשים לייצר דימוי עצמי חיובי יותר (שהוא למעשה מעין נבואה שמגשימה את עצמה), ולאמץ דפוסי התנהגות חדשים שעולים בקנה אחד עם המטרה שלהם.
במובן מסוים, בעזרת NLP אתם יכולים לתכנת את המוח שלכם מחדש ולרתום את כוחו של התת מודע שלכם עבורכם.
תרגילי NLP להתמודדות עם ביישנות וחוסר ביטחון
שיטת נלפ בשילוב עם דמיון מודרך מציעה ארגז כלים רחב ומגוון הכולל טכניקות נלפ כמו גם תרגילי דמיון מודרך שיכולים לעזור לכם להתגבר על ביישנות בהצלחה.
אם אתם מתמודדים עם חרדה חברתית, ולא "רק" עם ביישנות וחוסר ביטחון, ייתכן מאוד שלא תרצו להסתפק בגישה של טיפול עצמי בחרדה חברתית, ושאולי תעדיפו לפנות אל מטפל NLP על מנת לעבור טיפול בחרדה חברתית בצורה מובנית ומסודרת יותר.
אבל אם אתם עדיין מתלבטים או שוקלים את צעדיכם, כעת אני רוצה להציג בפניכם מספר תרגילי נלפ פשוטים, כמו גם תרגילי דמיון מודרך, שיכולים להוות בסיס פשוט עבור אנשים שרוצים לנקוט בגישה של עזרה עצמית.
עוגן נלפ להתמודדות עם ביישנות וחוסר בטחון
אם תחשבו על זה לרגע, תגובות של ביישנות וחוסר ביטחון הן למעשה התניה שנוצרה אצלכם.
למדתם לקשר בין תחושות של חוסר ביטחון, ביישנות או חרדה לבין סיטואציות חברתיות.
בהקשר של שיטת NLP, להתניה קלאסית מסוג זה קוראים עוגן (anchor).
בעזרת מטפל נלפ, תוכלו ללמוד כיצד לייצר בעצמכם התניה חדשה, ככה שתוכלו לקשר בין תחושות של רוגע, ביטחון עצמי ושלווה לבין סיטואציות שבעבר עוררו בכם תחושות של חרדה או פחד.
להתגבר על ביישנות וחוסר בטחון עם מסגור מחדש
כפי שהסברתי לפני כן, דפוסי חשיבה שליליים מניעים את ההתנהגות שלנו.
אם אנחנו מתמודדים עם חרדה חברתית או פחדים חברתיים מסוימים, קרוב לוודאי שיש לנו חשיבה שלילית אוטומטית כמעט בכל רגע נתון בחיי היום יום שלנו, ובוודאי בהקשר של סיטואציות חברתיות.
אבל אם דפוסי חשיבה שליליים מניעים דפוסי התנהגות בלתי רצויים, האם פירוש הדבר שאם נשנה דפוסי חשיבה גם ההתנהגות שלנו תשתנה?
במסגרת שיטת נלפ מטפל בחרדה משתמש בטכניקת מסגור מחדש, על מנת לעזור למטופלים שמתמודדים עם ביישנות וחוסר ביטחון לאתגר מחשבות שליליות ולייצר פרשנויות חדשות שעולות בקנה אחד עם התוצאות שהם רוצים להשיג במסגרת סיטואציות חברתיות.
טיפול בביישנות וחוסר ביטחון בעזרת דמיון מודרך
בתור מטפל בחרדה חברתית, פעמים רבות קורה שאני אומר ללקוחות שלי שבמובן מסוים, הם כבר מומחים בתחום של דמיון מודרך.
הרי אנשים עם חרדות כל הזמן משתמשים בדמיון שלהם: הם מדמיינים תרחישים של דברים נוראיים שיקראו להם (השפלה או ביקורת, במקרה של חרדה חברתית) או שהם נזכרים באירועי עבר שהיוו עבורם טראומה.
במקום להיות נוכחים בכאן ועכשיו, הם מפליגים על כנפי הדמיון אל העתיד או אל העבר, ומגיבים אליהם, ולא למציאות שהם פוגשים בפועל.
במסגרת טיפול בחרדה חברתית אצל מטפל NLP, תהיה לכם הזדמנות ללמוד כיצד להשתמש בדמיון שלכם בצורה שתשרת אתכם ואת המטרות שלכם.