איך לא להיות ביישן?

ביישנות היא תופעה הולכת וגוברת בימינו, לכן אנשים רבים נאלצים להתמודד עם השאלה איך לא להיות ביישן?

עבור יותר ויותר אנשים בחברה המודרנית, ביישנות מהווה בעיה של ממש אשר מונעת מהם להרגיש בנוח עם מי שהם במסגרת סיטואציות חברתיות.

ביישנות היא בעצם סוג של חרדה – חרדה חברתית – ליתר דיוק, והיא יכולה להתקיים ברמות עוצמה שונות המשתנות מאדם לאדם.

יש אנשים שחווים ביישנות במסגרת פגישות עם בני המין השני (מה שנקרא פחד מדייטים), יש אנשים שחווים ביישנות במסגרת סיטואציות חברתיות (מה שנקרא חרדה חברתית), יש כאלה שמסוגלים להיות מסמר הערב עם החברים שלהם, אבל מתקשים להוציא מילה מהפה במסגרת הרצאה שהם צריכים להעביר (מה שנקרא פחד קהל).

במסגרת מאמר זה, אספר לכם על מספר טיפים להתמודד עם ביישנות שיאפשרו לכם להתחיל להתמודד עם תסמינים של חרדה חברתית, כמו גם לפתח ביטחון עצמי גבוה יותר.

איך לא להיות ביישן? מספר טיפים שיעזרו לכם להתגבר על ביישנות

התשובה על השאלה איך לא להיות ביישן תלויה באינספור גורמים שונים אשר השפיעו על האדם שמתמודד עם ביישנות לפתח אותה מלכתחילה.

בנוסף, לפעמים אדם מתמודד עם ביישנות רק בהקשרים מסוימים (לדוגמא, פחד קהל), אולם במקרים אחרים ביישנות יכולה להיות חלק ממכלול של תסמיני חרדה חברתית.

אז בעוד שבמקרים קשים של ביישנות או של חרדה חברתית מומלץ לשקול את האפשרות של טיפול בחרדה במסגרת טיפול NLP, כעת ברצוני להציג בפניכם מספר טיפים פשוטים וקלים ליישום שיעזרו לכם להתמודד עם ביישנות בצורה יעילה יותר.

תמקדו את תשומת הלב שלכם בחכמה

כאשר אדם מתמודד עם השאלה איך לא להיות ביישן, הדבר הראשון שהוא צריך לבחון הוא מוקד תשומת הלב שלו. ליתר דיוק, על מנת להתגבר על ביישנות ביעילות, כדאי לאדם למקד את תשומת הלב שלו כלפי חוץ, הרחק מאותה ביישנות שהוא חווה.

ביישנות גורמת לאנשים להיות שקועים בעצמם יתר על המידה.

פעמים רבות אנשים ביישנים מרגישים שאין להם משהו מעניין לספר, או שהם צריכים להיות מסמר הערב.

אבל האמת היא שאנשים יתחילו להתעניין בכם, ולחבב אתכם, כאשר תגלו כלפיהם עניין וסקרנות – כאשר תמקדו בהם את תשומת הלב שלכם, ולא באותם מחשבות שליליות אוטומטיות או רגשות שליליים של ביישנות.

על מנת ללמוד איך לא להיות ביישן, חשוב שבראש ובראשונה תבינו שהמשמעות של התגברות על ביישנות איננה שפתאום תתחילו לחשוב שאתם האנשים הכי חשובים או מעניינים בעולם, אלא דווקא לשכוח קצת מעצמכם – ומאותה ביישנות שמפריעה לכם – ולמקד את תשומת הלב שלכם כלפי חוץ, כלפי אנשים אחרים.

תשאלו שאלות ותביעו סקרנות כנה. בדרך זו אתם תוכלו ליצור נושאים לשיחה, להעניק לאנשים אחרים הזדמנות לדבר על עצמם (מה שכולם אוהבים לעשות) ותסיטו מעצמכם חלק מ

תשומת הלב.

איך לא להיות ביישן – תקפידו על שפת גוף פתוחה ומזמינה

בכל הנוגע לנושאים כמו ביישנות, ביטחון עצמי או חוסר ביטחון עצמי, שפת גוף היא גורם בעל חשיבות מכרעת.

לעתים קרובות אנשים שמתמודדים עם ביישנות משדרים, ללא יודעין, שפת גוף שמעבירה את המסר שהם לא ידידותיים או זועפים. שפת גוף שמשדרת לאנשים אחרים שהם לא נגישים.

למעשה, מחקרים אודות שפת גוף מצאו כי אנשים שמחייכים אלינו ומישירים אלינו מבט נתפסים בעינינו כמושכים יותר. בנוסף, לאנשים יש 86% יותר סיכויים ליזום שיחה עם אדם זר ברחוב אם הוא מחייך.

הודות לקשר גוף-נפש, יתרון נוסף של חיוכים הוא שאם תחייכו גם כשלא ממש מתחשק לכם לחייך, זה עשוי לשפר את הרגשתכם ולעורר רגשות חיוביים – וכתוצאה מכך חיוכים אמיתיים – מה שיהפוך אתכם למושכים ופתוחים יותר בעיני אחרים.

שפת גוף של ביטחון עצמי תעורר אצלכם מחשבות חיוביות, כמו גם רגשות חיוביים, שבתורם ישמרו שפת גוף חיובית – ובדרך זו אתם יוצרים מעגל חיובי של ביטחון עצמי.

איך לא להיות ביישן

איך לא להיות ביישן – קשה באימונים, קל בקרב

אחרי שתלמדו להתגבר על ביישנות באופן מוחלט, אתם כבר לא תצטרכו לעשות זאת, אולם כל זמן שאתם חווים ביישנות, חשוב שתתרגלו מיומנויות חברתיות ושתכינו נושאים לשיחה מבעוד מועד. תחשבו על זה כעל גלגלי עזר, עד שתרגישו מספיק ביטחון עצמי כדי להתמודד עם האתגר בכוחות עצמכם.

לדוגמא, אם אתם אמורים להשתתף באירוע חברתי ואתם יודעים אילו אנשים יהיו שם, ובאילו מקצועות או תחביבים הם עוסקים, אתם יכולים לערוך מחקר קצר בנושאים האלה ולחשוב על שאלות שיעזרו לכם להתחיל לפתח שיחות.

אם אתם חווים ביישנות במסגרת מקום העבודה שלכם, אתם יכולים לחפש ידיעות חדשותיות מעניינות ולהשתמש בהן כבסיס לשיחות עם עמיתים לעבודה.

דרך נוספת, ומעט טבעית יותר, ללמוד ליזום שיחות עם אנשים היא לפתח הרגל לזכור מה שאנשים אמרו לכם ולהשתמש בזה בפגישות הבאות שלכם עמם. לדוגמא, אם פגשתם אצל חברים אדם שסיפר לכם על סרט שהוא אוהב, ומאז יצא לכם לצפות בסרט, תיזמו איתו שיחה ותספרו לו על הסרט ותחליפו רשמים אודותיו.

תלמדו להתמודד עם חרדה

במובנים רבים אפשר לומר כי ביישנות היא סוג של חרדה, וליתר דיוק, סוג של חרדה חברתית או פוביה מאנשים.

יש דרכים רבות להתמודד עם חרדה חברתית, עליהן תוכלו גם לקרוא במאמרים אחרים במסגרת הבלוג שלי, אולם כעת אציג בפניכם שתי טכניקות פשוטות שיעזרו לכם להתמודד בזמן אמת עם השאלה איך לא להיות ביישן.

  1. דמיון מודרך לפיתוח ביטחון עצמי – טיפול בדמיון מודרך בשילוב עם שיטת NLP הוא תחום בפני עצמו, ונושא בו אני עוסק בהרחבה בבלוג שלי. בתור מטפל נלפ, אני מלמד את המטופלים שלי תרגילי דמיון מודרך או חזרה מנטאלית, על מנת לרתום את כוחו של התת מודע וללמד אותו התנהגויות חדשות. כדי לעשות זאת בעצמכם, כל מה שאתם צריכים לעשות זה לנשום מספר נשימות עמוקות, ולדמיין שאתם רואים את עצמכם באיזושהי סיטואציה חברתית שבעבר גרמה לכם לחץ, רק שעכשיו אתם נראים רגועים ושלווים, מפגינים ביטחון עצמי ויוזמים שיחות וקשרים עם אנשים חדשים. חזרה מנטאלית מסייעת לכם לרתום את כוחו של התת מודע ומאפשרת לכם להרגיש יותר בנוח עם דפוסי התנהגות חדשים שאתם רוצים לאמץ.
  2. תרגילי נשימה להרגעה – טיפול בחרדות, בין אם מדובר על טיפול בחרדה חברתית או טיפול בפוביות, בדרך כלל כולל גם למידת תרגילי נשימה להרגעה. גם אני, בתור מטפל נלפ, מקפיד ללמד את המטופלים שלי תרגילי נשימה או מדיטציה, מפני שאחד מהתסמינים הראשונים של חרדה או קוצר נשימה או נשימות מהירות. תרגיל נשימה פשוט שאתם יכולים להתחיל ליישם כדי להתמודד עם חרדה בצורה יעילה יותר הוא לנשוף נשיפות ארוכות יותר מהנשימות שאתם שואפים. הארכת הנשיפה מסמנת לגוף שלכם להתחיל להירגע. ברגע שתרגישו רגועים יותר, יהיה לכם קל יותר לפתח ביטחון עצמי בסיטואציות חברתיות ולהיות מי שאתם בצורה נינוחה ושלווה.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »