פחד מעכבישים

פחד מעכבישים (ארכנופוביה) הוא פוביה ספציפית, פחד לא הגיוני ובלתי נשלט ממשהו שברוב המקרים איננו מהווה סכנה ממשית לגוף ולנפש, ובמקרה הזה – מעכבישים.

משמעות המילה ארכנופוביה היא פוביה מעכבישים, והיא מורכבת מהמילים ביוונית "ארכנו" (עכביש) ו"פובוס" (פחד).

ארכנופוביה מהווה הרבה יותר מאשר סתם פחד שגרתי מפני עכבישים. אנשים שמתמודדים עם פוביה מעכבישים חווים פחד משתק בעת שהם נתקלים בעכביש, עד כדי כך שהדבר עלול לגרום להם התקף חרדה.

במקרים קיצוניים של פחד מעכבישים, רק עצם המחשבה על עכבישים, או התבוננות בתמונה של עכביש, עלולה לעורר תגובת פחד של הילחם או ברח, כך שהאדם מתחיל לחוות תסמינים של חרדה.

מהן הסיבות להתפתחות של פחד מעכבישים?

בדרך כלל פוביה ספציפית, כגון ארכנופוביה, מתפתחת בילדות. יחד עם זאת, כמובן שישנם מקרים בהם גם מבוגרים יכולים לפתח פוביה מעכבישים.

כעת אסקור מספר תיאוריות שונות לגבי סיבות אפשריות להתפתחות של ארכנופוביה:

  • ייצוג של עכבישים בתקשורת – סיבה נפוצה לכך שאנשים מפתחים פוביה מעכבישים היא הצורה המפחידה והמאיימת שבה עכבישים מוצגים בתקשורת, ובפרט בסרטים. יש אפילו סרט מפורסם שנקרא ארכנופוביה (פחד מעכבישים). בעוד שאין ספק כי אכן ישנם עכבישים מסוכנים, אבל אלא אם כן אתם גרים באוסטרליה, קרוב לוודאי שרוב העכבישים שתיתקלו בהם לא יוכלו לעשות לכם שום נזק ממשי.
  • גורמים אבולוציוניים – חוקרים רבים מסכימים כי קיומם של עכבישים ארסיים ומסוכנים משחר ההיסטוריה הוביל לפיתוח של ארכנופוביה בקרב בני אדם. כך שייתכן מאוד כי סיבה הגיונית נוספת לכך שאנשים פיתחו פוביה מעכבישים היא שלאבותינו הקדמונים לא היו נוגדנים יעילים לארס של עכבישים, מה שאומר שפעמים רבות אם אדם היה ננשך על ידי עכביש הוא היה מת, והידע הזה הוביל ליצירת פחד מעכבישים שהונחל מדור לדור.
  • גורמים תרבותיים – ארכנופוביה יכולה להיות קשורה לאמונות תרבותיות. יש תרבויות שבמסגרתן אנשים מאמינים כי עכבישים הם יצורים מזיקים ומסוכנים, כמו בקרב תרבויות רבות באפריקה. מורשת תרבותית בהחלט יכולה להיות גורם משפיע נוסף בתהליך הפיתוח של פוביה מעכבישים.
  • חוויות טראומטיות – כמו עם פוביות נפוצות אחרות, פעמים רבות פוביה מתפתחת כתוצאה מחוויה טראומטית שהאדם חווה בעבר. ברוב המקרים פוביות נפוצות (כגון פחד מכלבים, פחד ממעליות, פחד ממחטים וכדומה) מתפתחות בתקופת הילדות, אבל גם נערים ומבוגרים בהחלט יכולים ללמוד לפתח תגובת פחד עזה כלפי עכבישים. חשיפה לעכביש מסוכן, עדות לתגובה מבוהלת כלפי עכביש מצד אדם קרוב כמו הורה וכמובן נשיכה של עכביש, כל החוויות האלה עלולות לכלול רגשות שליליים עוצמתיים ולהיצרב בתודעה בצורה כל כך חזקה, עד שהאדם מפתח פוביה משתקת.

מהם התסמינים של ארכנופוביה (פחד מעכבישים)?

כמו עם פוביות נפוצות אחרות, גם במקרים של פוביה מעכבישים, התסמינים משתנים מאדם לאדם.

יחד עם זאת, ישנם תסמינים נפוצים שקרוב לוודאי הינם אופיינים לכל אדם שנאלץ להתמודד עם פחד מעכבישים.

  • פחד עוצמתי לא מוסבר ותמידי מעכבישים, עד כדי כך שרק עצם המחשבה על עכביש עלולה לעורר התקף חרדה
  • מצב של עוררות מנטאלית ודריכות גופנית בכל הנוגע לעכבישים. לדוגמא, אדם שפוחד מעכבישים יעשה מאמצים עילאיים בניסיון לוודא האם ייתכן שיהיו עכבישים במקום שאליו הוא מתכנן ללכת
  • הימנעות ממקומות בהם יש סבירות גבוהה להיתקל בעכבישים, כגון מערות, מוזיאונים, יערות או מבנים ישנים
  • הימנעות מכל פעילות שבמסגרתה האדם מצפה להיתקל בעכבישים, כגון יציאה לטיול בטבע
  • הימנעות ממקומות בהם האדם נתקל בעכבישים בעבר. במקרים קיצוניים, האדם עלול אף לרצות להימנע מנוכחות בביתו שלו
  • במקרים קיצוניים של פחד מעכבישים, האדם לא יכול אפילו להסתכל על תמונות של עכבישים או לראות אותם בטלוויזיה

האם זה פחד מעכבישים או סתם סלידה מעכבישים?

כאמור ארכנופוביה היא הרבה מעבר לסתם פחד מעכבישים, היא ממש גורמת לאדם לחוות רגשות שליליים עוצמתיים, ובמקרים מסוימים אף לחוות התקף חרדה כתוצאה ממפגש עם עכביש. על מנת לדעת האם אתם מתמודדים עם פוביה של ממש, ולא עם פחד מעכבישים שאופייני לאדם הממוצע, תשאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

  • האם כאשר אתם נכנסים לחדר אתם סורקים אותו בשבע עיניים כדי לוודא שאין בו עכבישים?
  • האם אתם לא מסוגלים ללכוד עכביש בעצמכם ולהוציא אותו מהבית שלכם?
  • האם אתם מעדיפים לצאת מהבית במקרה שאתם יודעים שיש בתוכו עכביש ואינכם יכולים להוציא אותו?
  • אם אתם מבחינים בעכביש, האם אתם קופאים במקום, צורחים בבהלה או רצים באימה?
  • אם אתם קולטים עכביש בחדר, האם אתם עוקבים אחרי כל תנועה ותנועה שלו?
  • האם אתם מגבילים את הפעילויות שלכם בניסיון להפחית את הסיכוי שתיתקלו בעכבישים?

אם עניתם בחיוב על השאלות האלה, תדעו שאתם יכולים להתגבר על הבעיה שלכם באמצעות טיפול בפוביה מעכבישים בשיטת NLP ודמיון מודרך.

ארכנופוביה

איך מתבצע טיפול בארכנופוביה באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך?

  • רכישת מיומנות התמודדות עם פוביות – מטפל נלפ מיומן יעניק לכם מספר מגוון של כלים שימושיים שבאמצעותם תוכלו לשמר ולחזק את התהליכים שעברתם במסגרת טיפול נלפ. טכניקות הרפיה, תרגילי דמיון מודרך, מיינדפולנס, עוגן ליצירת ביטחון עצמי ועוד שיטות התמודדות עם פוביה נוספות שיעזרו לכם להתמודד עם אתגרים בין הפגישות, ולשמר את ההצלחות שלכם כך שהן ילוו אתכם למשך כל החיים.
  • ניטרול התניות שליליות – אנשים עם פחד מעכבישים תופסים עכבישים בצורה שלילית, מן הסתם, ולכן במסגרת טיפול נלפ ודמיון מודרך אתם תלמדו לנטרל את כל אותן התניות שליליות שיש לכם לגבי עכבישים, על מנת שכבר לא תחוו את אותה תגובת פחד משתקת שחוויתם בכל פעם שנתקלתם בעכביש.
  • רתימת כוחו של התת מודע – לאחר ניטרול של התניות שליליות לגבי עכבישים (מה שנקרא בשפת NLP "עוגנים שליליים"), השלב הבא הוא לרתום את כוחו של התת מודע ולייצר אסוציאציות חדשות, חיוביות יותר, לגבי עכבישים. ככה שבפעם הבאה שתיתקלו בעכביש, אתם תוכלו להרגיש רגשות חיוביים כגון רוגע, שלווה, ביטחון עצמי ואמונה ביכולת שלכם להתמודד עם הסיטואציה. באמצעות טכניקות דמיון מודרך כגון ויזואליזציה של המטרה, חזרה מנטאלית, עוגן NLP ועוד אתם תוכלו לרתום את כוחו של התת מודע למען ההצלחה שלכם.
  • טיפול בחשיפה – כמו עם פוביות נפוצות אחרות, כגון פחד מכלבים, פחד ממעליות, פחד גבהים וכדומה, גם במקרה של פחד מעכבישים טיפול בפוביה עובר דרך חשיפה לגורם שמעורר פחד. במסגרת טיפול בפוביות באמצעות שיטת NLP, מטפל נלפ תחילה ידריך אתכם במספר תרגילי דמיון מודרך שבמסגרתם תדמיינו בצורה מבוקרת ורגועה חשיפה לעכביש, ואחרי שתעברו את שלב החשיפה בדמיון, תוכלו להתקדם לשלב של חשיפה במציאות.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »