איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות?

ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת סיטואציות חברתיות, ולעתים קרובות היא קשורה לתופעה של פחד מביקורת מצד אנשים אחרים.

ביישנות יכולה לבוא לידי ביטוי בהיסוס להשתתף בשיחות, התנהגות נמנעת או אפילו תסמיני חרדה גופניים כגון הסמקה (במיוחד עם יש גם פחד מהסמקה) או הזעת יתר.

אנשים לעתים קרובות מתבלבלים בין ביישנות למופנמות, אך מדובר בשתי תופעות שונות.

מופנמות מתייחסת לצורך נמוך יותר באינטראקציות חברתיות, בעוד שהתופעה של ביישנות נובעת מפחד או חרדה חברתית.

במאמר הבא אני אספר לכם על התופעה של ביישנות, כיצד היא מתפתחת ואנסה גם לענות על השאלה איך להתגבר על ביישנות?

הבנת הסיבות שמובילות להתפתחות של ביישנות

אנשים שמתמודדים עם חרדה חברתית או ביישנות נוהגים לעסוק בשאלה איך להתגבר על ביישנות לעתים קרובות, אך לא פחות מכך הם נוהגים גם לשאול את עצמם למה דווקא הם מתמודדים עם פחדים חברתיים או פחד מאנשים?

כמו במקרה של חרדות ופחדים אחרים, הסיבות להתפתחות של חרדה או פוביה משתנות מאדם לאדם, יחד עם זאת ישנן מספר סיבות עיקריות אשר בדרך כלל משותפות לרוב האנשים אשר עוסקים בשאלה איך להתגבר על ביישנות?

ביישנות כתגובה נרכשת

בני אדם הם סך כל החוויות שלהם, ובמידה רבה העבר שלנו קובע את מי שאנחנו היום.

כשבני אדם נולדים, הם נולדים עם שפע של ביטחון והם כלל לא חווים ביישנות או פחד מאנשים (אולי חוץ מתקופה מאוד מסוימת וקצרה בתחילת חייהם).

לכן, כמו עם פוביות נפוצות אחרות, ביישנות היא תגובה נרכשת, אותה האדם פיתח בעקבות חוויות שהוא חווה בעברו.

לעתים טראומה בבית הספר כגון בריונות מצד תלמידים אחרים עלולה לגרום לאדם לפתח ביישנות, כמו גם חוויה של ביקורת או דחייה, אשר עלולה להוביל להתפתחות של פחד מכך שאותה חוויה תחזור על עצמה במסגרת סיטואציות חברתיות עתידיות.

בנוסף על כך, ערך עצמי נמוך ונטייה אל דיבור עצמי שלילי עלולים להחמיר את התופעה של ביישנות, כך שאנשים ששואלים את עצמם איך להתגבר על ביישנות צריכים לקחת גם גורמים אלה בחשבון.

במסגרת טיפול בביישנות אצל מטפלי נלפ, ללקוחות יש הזדמנות להתגבר על ביישנות מהשורש, על ידי יצירת פרשנות חדשה, מיטיבה יותר, לאותן חוויות שליליות שהם חוו בעבר.

ביישנות על בסיס השפעות סביבתיות

בנוסף על התפתחות של ביישנות בעקבות טראומה או אירועים שליליים אחרים, אנשים עלולים לפתח ביישנות או חרדה מאנשים גם על בסיס החינוך שהם קיבלו בבית, הציפיות שיש לחברה מהם והנורמות התרבותיות שבמסגרתן הם גדלו.

למשל, ילדים שגדלו בחסות הורים ביקורתיים או מגוננים יתר על המידה עלולים להתקשות בתהליך של פיתוח ביטחון עצמי מול אנשים אחרים.

בדומה לכך, ציפיות מצד אנשים אחרים או חשיפה לביקורת ושיפוטיות מצד אנשים אחרים, עשויות להשפיע על האופן שבו אנשים חווים את עצמם, ובעקבות זאת להוביל אותם לפתח דימוי עצמי שלילי או ערך עצמי נמוך, אשר בתורם מובילים להתפתחות של ביישנות או אפילו חרדה חברתית.

לפני שאנסה לענות על השאלה איך להתגבר על ביישנות? אני רוצה להקדיש מספר רגעים לתיאור ההשפעות וההשלכות של ביישנות על חיי היום יום של האדם המתמודדים עם ביישנות או חרדה חברתית.

מהן ההשלכות של ביישנות על חיי היום יום?

ביישנות עלולה לגבות מהאדם מחיר נפשי ורגשי כבד, אשר עלול להוביל אותו לפתח תחושות של בדידות ותסכול. פחד מאנשים וסיטואציות חברתיות עלול לגרום לאנשים ביישנים להימנע מהזדמנויות שיכולות לעזור להם להתפתח וליצור קשר עם אנשים אחרים.

גישה זו של הימנעות לעתים קרובות מובילה לתחושה של בידוד ובדידות, ותחושה זו בתורה מחזקת את האמונה של אנשים ביישנים, לפיה הם אינם מסוגלים להתמודד עם מערכות יחסים חברתיות משמעותיות, או אפילו אינם ראויים למערכות יחסים מסוג זה.

פעמים רבות אנשים ביישנים שואלים את עצמם איך להתגבר על ביישנות מפני שכל אותן הזדמנויות שהתפספסו הולכות ומצטברות, וככל שהן מצטברות, ככה גובר התסכול שהם חווים.

הימנעות מאירועים, מפגשים חברתיים או אפילו דיבור מול קהל במסגרת העבודה או סיטואציה חברתית עלולים ממש לפגוע באיכות החיים של האדם, כמו גם ביכולת שלו להתפרנס (כמו במקרה של אדם שדוחה קידום בעבודה מפני שהוא פוחד להיות בתקשורת עם אנשים אחרים).

ועכשיו, אחרי שסיפרתי לעם על ההשלכות של ביישנות, אני רוצה לגשת לשאלה איך להתגבר על ביישנות?

איך להתגבר על ביישנות באמצעות טיפול בחשיפה?

כאשר מדובר על טיפול בפחד, לא משנה אם מדובר על פוביה מאנשים או על פחד מכלבים, כל טיפול מוצלח חייב לכלול שלב של טיפול בחשיפה.

טיפול בחשיפה מאפשר לאדם גם להבין היכן הוא נמצא כרגע, מבחינת הדברים שאיתם הוא מסוגל להתמודד, וגם על מה הוא עוד צריך להמשיך לעבוד.

במסגרת טיפול בביישנות אצל מטפל NLP, טיפול בחשיפה מתבצע קודם כל בדמיון, מפני שבדרך זו לאדם יש הזדמנות לתרגל סיטואציות חברתיות בנוחות ובפרטיות של הדמיון שלו, כמו גם ליצור התניה בין רגשות חיוביים של רוגע ושלווה לבין סיטואציות שבעבר עוררו אצלו ביישנות או חרדה.

איך להתגבר על ביישנות באמצעות שינוי דפוסי חשיבה?

בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בביישנות, אני תמיד מקפיד ללמד את הלקוחות שלי מספר טכניקות לשינוי מחשבות.

הסיבה לכך ברורה – מחשבות מעוררות רגשות אשר מעוררים התנהגות.

אנשים ביישנים ששואלים את עצמם איך להתגבר על ביישנות צריכים בראש ובראשונה להבין את דפוסי החשיבה הנוכחיים שלהם, כך שהם יוכלו להתחיל להטיל בהם ספק ולא לקבל אותם בתור גזירה משמיים.

טכניקות אלה מספקות להם מרווח זמן בין המחשבה לתגובה, ככה שהם יכולים להתחיל לשנות את הדפוסים האוטומטיים שלהם ולכוון את התגובות שלהם לתוצאות הרצויות להם.

איך להתגבר על ביישנות בעזרת דמיון מודרך?

אנשים עם חרדות, בין אם חרדה מאנשים ובין אם חרדה ממעליות, כבר משתמשים בדמיון שלהם.

למעשה, במובן מסוים אפשר לומר שהם עושים לעצמם דמיון מודרך, רק שאותו דימיון מודרך שהם מתרגלים ממוקד בקשת רחבה ומגוונת של תרחישים שליליים אשר בתורם מעוררים רגשות שליליים, שבסופו של דבר עלולים להתפתח לתופעה של ביישנות או אפילו חרדה חברתית.

במסגרת טיפול בביישנות עם נלפ ודמיון מודרך, אני מלמד אנשים שמתמודדים עם ביישנות כיצד הם יכולים להשתמש בכוחות הדמיון היצירתיים שלהם על מנת לתפוס פיקוד על המחשבות שלהם ולכוון אותן לעבר התוצאות הרצויות להם.

על ידי שימוש במגוון תרגילי דמיון מודרך לביטחון עצמי, כגון חזרה מנטאלית, לאנשים שרוצים ללמוד איך להתגבר על ביישנות יש הזדמנות ללמוד איך לעשות זאת בעצמם, מבפנים כלפי חוץ, ולרתום את כוחו של התת מודע שלהם לטובתם ולטובת המטרות שלהם.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »