המאמר שלפניכם עוסק בנושא של טיפול בפוביה, וכיצד ניתן להתגבר על פוביה בעזרת שיטת נלפ ומדמיון מודרך.
כולנו מתמודדים עם פחדים כחלק משגרת חיי היום יום שלנו.
עד כמה שייתכן שלרוב האנשים קשה לתפוס את זה, פחד נועד להגן עלינו.
ואכן רוב האנשים יכולים להתמודד עם פחד בצורה בריאה, מבלי שיהיה עליהם להיעזר באנשי מקצוע כמו מטפלי נלפ.
אך יש מקרים בהם טיפול בפוביה הופך לצורך דחוף של ממש, בעקבות פוביה שיצאה מכלל שליטה ושהפכה לגרום משבש של ממש בחיי האדם, עד כדי כך שהוא נאלץ לשנות את אורח חייו ולנסות לעקוף את הפחד שלו בכל מיני דרכים שבסופו של דבר מונעות ממנו לחיות את חייו כפי שהוא רוצה.
במסגרת מאמר זה על טיפול בפוביה אספר לכם איך פוביות מפתחות, ואחלוק אתכם בקצרה כיצד נראה טיפול בפוביה באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך.
כיצד פוביות נפוצות מתפתחות?
יכולות להיות סיבות רבות לכך שאדם יפתח פוביה ספציפית, אך אפשר לומר כי ברוב המוחלט של המקרים פוביות מתפתחות בעקבות חוויות עבר טראומטיות או שהן נלמדות מאחרים.
אין ספק כי זאת לא התמונה המלאה. לדוגמא, יש אנשים עם הפרעת חרדה כללית, אשר האופן שבו הם פיתחו דפוסי חשיבה שליליים או רגשות שליליים גורם להם להיות רגישים יותר לאפשרות לפתח פוביות.
בנוסף על כך, לפעמים אדם מסוגל לפתח פוביה בתור מנגנון הגנה לא מודע – מעין ניסיון מצד תת המודע להגן על האדם מפני האפשרות שהוא יחווה אירוע טראומטי עתידי, או יחווה בשנית אירוע טראומטי בדומה לזה שהוא כבר חווה בעבר. טיפול בפוביה באמצעות שיטת נלפ כולל התייחסות לאותם אירועי עבר, על מנת שהאדם יזכה להזדמנות לעבד אותם מחדש בצורה יעילה יותר.
כעת אפרט את הסיבות להתפתחות של פוביות:
אירוע טראומטי
אז כפי שכבר ציינתי, הסיבה העיקרית לכך שאנשים מפתחים פוביה ספציפית היא חוויית עבר טראומטית. בזמן שאדם עובר אירוע טראומטי עוצמתי, תת המודע שלו צורב את הזיכרון במוח שלו באופן כזה שהאדם יזכור אותו לעד (לפחות ברמה לא מודעת, אבל לפעמים גם ברמה מודעת). הסיבה לכך היא מפני שהמטרה העליונה של תת המודע היא לעזור לנו לשרוד, וכאשר אותו גורם נצרב בתודעה שלו ככזה שיש לפחד ממנו ולהימנע ממנו, מדובר על שיעור חשוב שאסור לשכוח.
יחד עם זאת, ברוב המקרים שבהם אנשים פונים לקבלת טיפול בפוביה, מדובר על תגובה שכבר כלל איננה קשורה להישרדות של האדם, מפני שאותו אירוע קרה בילדות שלהם, והם כבר לא חסרי יכולת התמודדות כמו שהם היו בעבר.
לדוגמא, אדם עם פחד מכלבים שבתור ילד ננשך בידי כלב כבר מספיק אחראי ובוגר כדי לדעת שיש כלבים מסוכנים ולשים לב לסימני האזהרה, ויש כלבים שלא מהווים עבורו שום סכנה. אבל בגלל אותו זיכרון טראומטי, הוא פשוט מגיב בצורה אוטומטית לכל כלב כאילו שמדובר באותו הכלב שתקף אותו בילדות, מה שגורם לו לחוויה משתקת של פחד.
התפתחות פוביה בעקבות למידה עקיפה
למרות שזה בהחלט לא המקרה תמיד, פעמים רבות פוביות נפוצות מתפתחות בילדות, או בגיל ההתבגרות.
מגיל אפס ועד גיל שבע בערך, ילדים הם כמו ספוג שפשוט סופג לתוכו את כל האמונות, המחשבות, הדעות והפרשנויות של הסביבה שלו – ובעיקר של דמויות ההיקשרות המרכזיות בחיים שלו, הורים, סבים וסבתות, גננות ומורות וכיוצא באלה.
לפעמים כדי לפתח פוביה לא צריך יותר מאשר שהילד יחזה באחת מאותן דמויות היקשרות מגיבה בפחד עוצמתי כלפי יצור, חפץ או סיטואציה מסוימת, על מנת שאותו ילד יאמץ את הפחד הזה לעצמו, ויטמיע אותו עד כדי כך שהוא ילווה אותו גם בהמשך חייו, בתור אדם בוגר.
לדוגמא, ילד שאימא שלו מתמודדת עם פחד מג'וקים רואה את אימא שלו מגיבה בפחד אימים למראה של ג'וק. האימא צועקת ואולי עומדת על כיסא מרוב חרדה, והילד לומד להגיב ככה באופן לא מודע, מפני שאין לו שום יכולת לסנן את המידע בצורה ביקורתית ומפני שבשלב הזה בחייו הוא לומד התנהגויות בצורה עקיפה.
דרך נוספת שבה ילדים או בני נוער יכולים ללמוד לפתח פוביה היא בעקבות צפייה בסרט מפחיד, או אפילו בעקבות זה שהם שומעים סיפור מפחיד או צופים בכתבה בחדשות.
כל דרכי הלמידה העקיפות האלה יכולות להתקיים גם בקרב מבוגרים, אם כי תדירות הרבה פחות נפוצה.
טיפול בפוביה באמצעות שיטת NLP
כאשר אתם מגיעים אל מטפל נלפ כדי לעבור טיפול בפוביה שלכם, השלב הראשון הוא לבחון את העוצמה של התגובות שלכם כלפי טריגרים מעוררי פוביה, וכן את הדרכים השונות בהן אתם מגיבים אל אותם טריגרים.
במסגרת טיפול בפוביה באמצעות שיטת נלפ, המטפל בראש ובראשונה מנסה להבין את האופן הייחודי שבו אתם חווים את הפוביה, וכן את הדרכים השונות אשר באמצעותן התמודדתם איתה עד כה, על מנת שיהיה ניתן לתפור טיפול בפוביות שיתאים בדיוק לצרכים הייחודיים שלכם.
יחד עם זאת, טיפול בפוביה בעזרת מטפל NLP כולל מספר עקרונות ויסודות אשר מתקיימים במסגרת כל טיפול בפוביות. כעת אתאר בקצרה את היסודות הללו.
טיפול בפוביה – איך מטפל נלפ יכול לעזור לכם לטפל בפוביה שלכם?
במסגרת טיפול בפוביה אצל מטפל נלפ, אתם קודם כל תלמדו לזהות את האירוע המקורי אשר בעקבותיו פיתחתם את אותה פוביה שמשבשת את החיים שלכם.
כפי שציינתי במאמר, פעמים רבות מדובר על אירוע מהילדות או מגיל ההתבגרות, אך בהחלט ייתכן שתתפתח פוביה או חרדה גם בגיל מאוחר יותר, בעקבות חוויה טראומטית כזאת או אחרת.
טיפול נלפ יאפשר לכם לבצע עיבוד מחדש של אותו זיכרון טראומטי שעליו מבוססת אותה פוביה שממנה אתם סובלים, בצורה כזאת שתעניק לכם הזדמנות לנטרל רגשות שליליים שנלווים לזיכרון מהאירוע, אך גם באופן שיאפשר לכם לשמור את הלמידות החשובות ממנו.
בנוסף על כך, כאשר אני מעניק לאנשים טיפול בפוביה באמצעות NLP ודמיון מודךר, אני גם מקפיד ללמד אותם כלים שימושיים שיעזרו להן בין הפגישות, כגון תרגילי דמיון מודרך להרגעה, תרגילי נשימה להרגעה, מדיטציית מיינדפולנס, כלים לאתגור דפוסי חשיבה שליליים וכלים נוספים שיעזרו להם לרתום את כוחו של התת מודע על מנת שהם יוכלו לעבור תהליך טיפול בפוביה יעיל ומהיר, ויוכלו להשתחרר מאותו פחד שהגביל אותם בחיים.