איך להתמודד עם פחד מחרקים?

עד כמה שזה אולי יישמע מוזר, השאלה איך להתמודד עם פחד מחרקים נפוצה למדי.

פחד מחרקים הוא אחד מאותם פחדים נפוצים אשר ככל הנראה מלווים את המין האנושי מרגע היווצרותו.

יש הטוענים שהסיבה לכך אבולוציונית, אבל גם אם זה נכון, בפועל רוב האנשים מסוגלים להיתקל בחרקים מסוגים שונים ולהתמודד עם המפגש בגבורה רבה יחסית.

יחד עם זאת, יש אנשים שאצלם (מסיבות אשר יפורטו בהמשך) התפתחה פוביה של ממש, ואנשים מסוג זה הם אלה שמגיעים אלי לקליניקה על מנת לקבל טיפול בפוביות באמצעות שיטת נלפ.

במסגרת מאמר זה אספר לכם איך להתמודד עם פחד מחרקים, ובנוסף גם אשתף אתכם בתסמינים של פוביה מחרקים, וכן בסיבות לכך שאותה פוביה עלולה להיווצר.

איך להתמודד עם פחד מחרקים – אילו פוביות נפוצות קשורות אל חרקים?

אנשים רבים אשר מתמודדים עם פוביה מחרקים סובלים למעשה ממגוון רחב של פוביות נפוצות, מה שפעמים רבות מונע מהם לקיים אורח חיים רגיל ואף להימנע מפעילויות מסוימות, כגון טיול בחיק הטבע או ביקור במקומות שבהם הם עלולים להיתקל בחרקים מסוג כזה או אחר.

להלן רשימה חלקית של פוביות נפוצות הקשורות אל חרקים:

  • פחד מנמלים
  • פחד מדבורים
  • פחד מצרעות
  • פחד מזבובים
  • פחד מג'וקים
  • פחד מיתושים
  • פחד מעכבישים

איך להתמודד עם פחד מחרקים – מהם התסמינים של פחד מחרקים?

עבור אנשים רבים, פחד מחרקים לא מהווה בעיה של ממש אשר משפיעה על חיי היום יום שלהם, אבל כאשר מדובר על אנשים אשר פונים לקבלת טיפול בפוביות אצל מטפל NLP, בדרך כלל הם מגיעים לאחר שהם שמו לב לכך שאותה פחד ממש משבשת את החיים שלהם ושהם נאלצים להתמודד עם תסמיני חרדה של ממש.

אז אילו תסמיני חרדה מאפיינים פחד מחרקים?

  • רגשות שליליים עוצמתיים של פחד, חרדה, בושה, ערך עצמי נמוך
  • חרדה בעוצמה שהולכת וגוברת ככל שהאדם מתקרב לחרק
  • מחשבות שליליות אוטומטיות סביב הנושא של חרקים
  • הימנעות מסיטואציות שבהן האדם עלול להיתקל בחרקים
  • רעידות בגוף
  • זיעת יתר
  • יובש בפה
  • פעימות לב מהירות
  • דופק מהיר
  • התכווצויות בחזה

איך להתמודד עם פחדים מחרקים – כיצד נוצר פחד מחרקים?

על פי מומחים בתחום של טיפול בפוביות, אין סיבה אחת מובהקת לכך שנוצר פחד מחרקים.

כמו עם הרבה פוביות נפוצות אחרות, אנשים יכולים לפתח פוביה מסיבות שונות ומשונות, וגם לבטא תסמיני חרדה בצורות ייחודיות להם.

יחד עם זאת, לאותן פוביות נפוצות גם יש מאפיינים משותפים ברוב המקרים, ומאפיינים אלה תקפים גם במקרה של פחד מחרקים.

  • חוויה טראומטית – חוויה טראומטית, ולפעמים אפילו חוויה שלילית עוצמתית, עלולה לגרום להתפתחות של פחד מחרקים. לדוגמא, עקיצת דבורה בגיל מוקדם. יחד עם זאת, בעוד שפעמים רבות פוביות נפוצות אכן נוצרות בתקופת הילדות המוקדמת עד גיל ההתבגרות, גם מבוגרים יכולים "ללמוד" לפתח תגובה של פוביה עקב חוויה טראומטית. לדוגמא, אישה בוגרת שמתעוררת באמצע הלילה לאחר שג'וק זחל עליה.
  • למידה עקיפה – בעוד שבסעיף הקודם תיארתי כיצד פוביה מחרקים יכולה להתפתח בעקבות חוויה טראומטית, מה שנקרא "למידה ישירה", דרך נוספת שבה פחד מחרקים יכול להתפתח היא באמצעות למידה עקיפה. למידה מסוג זה אופיינית בעיקר לילדים ובני נוער, בעיקר כאשר הם נחשפים לתגובה של פוביה מצד הורים או דמויות סמכות בחייהם כמו גננת או מורה. לדוגמא, ילד שאימא שלו מתמודדת עם פחד מג'וקים ורואה אותה מגיבה לג'וק בפחד אימים עלול לאמץ את התגובה שלה וכתוצאה מכך לפתח פוביה משל עצמו.
  • פוביות נפוצות אחרות – יש לא מעט פוביות נפוצות אחרות אשר עלולות לתרום להתפתחות של פוביה מחרקים. לדוגמא, אנשים אשר מתמודדים עם פחד מזיהומים, או אנשים שיש להם סלידה עזה ממקומות לא נקיים, יכולים כתוצאה מכך לפתח פחד מחרקים, שברוב המקרים מקושרים אל לכלוך וחוסר היגיינה. גם אנשים שמתמודדים עם פחד ממחלות (היפוכונדריה) עלולים לפתח פחד מחרקים.

איך להתמודד עם פחד מחרקים – מספר טיפים שיעזרו לכם

בנוסף על כך שמומלץ לפנות לקבלת טיפול בפחד מחרקים אצל מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות, יש מספר דברים פשוטים למדי שתוכלו לעשות על מנת ללמוד איך להתמודד עם פחד מחרקים בצורה יעילה יותר.

יחד עם זאת, בתור מטפל NLP חשוב לי לציין שכמו ברוב המקרים של פוביות נפוצות, בעזרת שיטת נלפ ודמיון מודרך אפשר להתגבר בקלות רבה יחסית על פחד מחרקים.

אבל עד שתחליטו לעשות מעשה ולפנות אל מטפל נלפ כדי להתגבר על אותה פוביה מחרקים שמשבשת את חייכם, להלן מספר טיפים שיעזרו לכם ללמוד איך להתמודד עם פחד מחרקים.

איך להתמודד עם פחד מחרקים?

איך להתמודד עם פחד מחרקים – תלמדו להכיר את הפחד שלכם

אחת מהדרכים הבסיסיות ביותר להתחיל להתגבר על פחד, יהיה אשר יהיה, היא ללמוד להכיר אותו בצורה מעמיקה יותר.

חשוב שתערכו מחקר קצר אודות פחד מחרקים, כך שבתור התחלה תוכלו להבין שלא מדובר על פוביה ייחודית לכם (כמו עם פוביות נפוצות רבות אחרות), וזה כבר יתחיל לתת לכם מעט הקלה.

מומלץ גם שתשבו ותכתבו מה הכי מפחיד אתכם לגבי חרקים. תבחנו מתי הייתה הפעם הראשונה שבה שמתם לב שאתם חווים פחד מחרקים, האם היה זה אירוע מסוים?

המידע הזה יכול להיות שימושי מאוד אם בסופו של דבר תבחרו לפנות אל מטפל נלפ על מנת להתגבר על פחד מחרקים.

איך להתמודד עם פחד מחרקים – שינוי דפוסי חשיבה ותרגול דמיון מודרך

רוב האנשים שמתמודדים עם פחד מחרקים רגילים לחשוב על חרקים בצורה מאוד מסוימת – וצורת החשיבה הזאת היא שמעוררת אצלם, בניגוד לאנשים אחרים, את אותה תגובת פחד שפעמים רבות עלולה לכלול גם תסמיני חרדה של ממש.

לדוגמא, אנשים עם פחד מג'וקים עלולים לדמיין שג'וק יעלה עליהם בזמן שהם ישנים, ולפעמים הם עלולים לדמיין את זה בצורה כל כך חיה ועוצמתית, עד כדי כך שהם ממש ירגישו כאילו שג'וק זוחל עליהם.

תוכלו להתמודד עם פחד מחרקים בצורה יעילה יותר אם תלמדו להכיר צדדים נוספים של חרקים, ככה שלא תחשבו עליהם בצורה מפחידה ומגעילה כל הזמן. מידע הוא כוח.

בנוסף, אתם יכולים גם לדמיין את עצמכם בכל מיני סיטואציות עם חרקים שבעבר הייתם חווים בהן תסמיני חרדה, והפעם לדמיין את עצמכם רגועים ושלווים, ומגיבים מתוך ביטחון עצמי גבוה.

איך להתמודד עם פוביה מחרקים – טיפול בחשיפה

על מנת להתגבר על פחד מחרקים, ובעצם על כל פוביה, למען האמת, איך מנוס אלא להתמודד עם אותם דברים שמעוררים את תגובת הפחד. אחרת פירוש הדבר שאתם נמנעים, וכבר מזמן ידוע שאסטרטגיות של הימנעות (מה שנקרא התנהגויות הימנעות) לא מסייעות להתמודד עם פוביות, אלא רק מחמירות אותן.

מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות יכול לעזור לכם לבצע טיפול בחשיפה תחילה בדמיון, ואחר כך במציאות, בצורה מבוקרת והדרגתית.

אבל עד שתחליטו לקבל טיפול בפוביה שלכם באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, אתם יכולים לנסות לבצע טיפול בחשיפה בעצמכם.

רק חשוב שתקפידו לעשות את זה בצורה הדרגתית ואיטית, על מנת שלא תגרמו לעצמכם יותר נזק מאשר תועלת.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »