דמיון מודרך לשינה

תרגילי דמיון מודרך, כמו גם תרגילי מדיטציה לשינה רגועה מסוגים אחרים, מעניקים לנו הזדמנות להשתמש בתודעה שלנו בצורה שונה מכפי שאנחנו משתמשים בה על בסיס יום יומי.

אם גם אתם מתקשים להשתחרר לקראת השינה מהמחשבות שמציפות אתכם לאורך כל היום, חשוב שתדעו שבאמצעות יישום של תרגילי דמיון מודרך לפני השינה אתם תוכלו להביא את הגוף ואת הנפש שלכם למצב שבו הם מוכנים יותר לקראת השינה.

ככה שבמקום להיאבק לכבות את המחשבות שלכם, מה שבדרך כלל רק גורם להן להופיע ביתר עוצמה ומהירות, מדיטציות מודרכות מאפשרות לכם להרפות את השרירים של הגוף, להרפות מהמחשבות של היום ולשקוע בשינה עמוקה ונעימה.

למה אתם צריכים לצפות כשמתרגלים דמיון מודרך לשינה?

כאשר אתם מתרגלים דמיון מודרך לשינה, מומלץ שתיגשו לתרגול פחות או יותר כמו במסגרת תרגול דמיון מודרך בשעות היום, רק שההבדל היחידי הוא שבעוד שתרגול תרגילי דמיון מודרך בשעות היום נועד כדי לעזור לכם להתמודד עם לחץ נפשי, להתגבר על חרדות או פשוט ליהנות מתחושות נעימות של רוגע ושלווה, המטרה העיקרית של דמיון מודרך לפני השינה היא להרפות את הגוף, את הנפש ובסופו של דבר לשקוע בשינה עמוקה.

הסיבה שכל כך חשוב לפתח רוגע ושלווה בגוף, היא מפני שכאשר הגוף שלנו רגוע, אנחנו יכולים לאפשר גם לנפש שלנו להתחיל להירגע, וכך אנחנו יכולים אט אט לשקוע בנינוחות בשינה נעימה ועמוקה.

היתרון האדיר הטמון בתרגול דמיון מודרך לפני השינה הוא שזה נותן לנו משהו מועיל לעשות, במקום להתאמץ להירגע בכוח, מה שרק מוסיף עוד חרדה, מתח נפשי ועצבים – ובסופו של דבר מפחית מהסיכויים שלנו להירדם.

דמיון מודרך לשינה

איזו תנוחה מומלצת בשביל תרגילי דמיון מודרך לשינה?

כאשר מתרגלים תרגיל דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי, למשל, קרוב לוודאי שעדיף שתישבו זקוף, על מנת שתוכלו להתמקד בהוראות ולשקוע בתהליך בדמיון שלכם.

אז בעוד שבהחלט אפשרי לתרגל דמיון מודרך לפני השינה בזמן ישיבה על כיסא או כורסא, ואחר כך לעבור למיטה במצב של רפיון ורוגע, אין ספק שהדרך הטובה ביותר לתרגל מדיטציה מודרכת לפני השינה היא בתוך המיטה שבה אתם רוצים להירדם.

אז לפני שאתם מתחילים בתרגול, תתמקמו במיטה שלכם בנינוחות, תשכבו על הגב שלכם, תנשמו מספר נשימות עמוקות ותתחילו לאפשר לעצמכם להירגע לקראת תהליך דמיון מודרך שיוביל אתכם לשינה נעימה.

הסיבה הנוספת שבגללה חשוב שתתרגלו תרגילי דמיון מודרך לשינה דווקא במיטה, היא שבדרך זו אתם למעשה יוצרים קשר או התנייה (מה שנקרא "עוגן", במונחים של NLP) בין תחושות הרוגע שאתם מפתחים באמצעות תרגול מדיטציה לשינה טובה לבין הנוכחות שלכם במיטה – מה שיעזור לכם להירדם גם בהמשך, כאשר תבחרו להירדם ללא תרגול דמיון מודרך.

סוגים שונים של מדיטציות מודרכות לשינה

יש אינספור תרגילי דמיון מודרך או מדיטציות מודרכות שאתם יכולים לתרגל על מנת להירדם בקלות רבה יותר ובצורה מהנה יותר.

אך במסגרת מאמר זה, אתאר בפניכם בקצרה – 

מספר סוגים שונים של תרגילי דמיון מודרך שאני אוהב לתרגל לפני השינה

תרגילי נשימה להרגעה

מדיטציה מודרכת מסוג זה מתמקדת בביצוע נשימות עמוקות על מנת להפעיל את תגובת הרגיעה האוטומטית של הגוף. למעשה, מדובר על תרגיל הרפיה שפחות עושה שימוש בדמיון, אם כי בהחלט ניתן להשתמש בו גם בתור בסיס שעליו אתם יכולים לבנות כאוות נפשכם.

לדוגמא, אתם יכולים להתחיל עם תרגילי נשימה להרגעה ולהוסיף עליהם תרגיל דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי, ויחד איתו לשקוע בשינה עמוקה.

בנוסף, אתם יכולים לשלב תרגילי נשימה עם דמיון מודרך, לדוגמא, על ידי כך שבכל פעם שאתם נושמים אתם מדמיינים שאתם מכניסים לגוף אור לבן שמסמל מחשבות חיוביות, אמונות מעצימות, רגשות חיוביים, ובכל פעם שאתם נושפים אתם מוציאים מהגוף רגשות שליליים, פחדים, חרדות וכדומה.

ספירה לאחור

גם תרגיל הרפיה זה איננו עושה נחשב בתור דימיון מודרך במובן הקלאסי, למרות שבהחלט אפשר לבצע אותו בגרסה ויזואלית. במסגרת מדיטציה מודרכת זו אתם שואפים להאט את קצב המחשבות שלכם על ידי התמקדות בספירה (מעין מדיטציית מיינדפולנס).

היתרון בסוג זה של מדיטציה לפני השינה הוא שהיא מספקת לכם הפוגה מהקצב המהיר של המחשבות שבדרך כלל מאפיין את רובנו. תספרו בקצב איטי ממאה עד אחת, וכאשר תגיעו לאחת תתחילו מחדש.

גם במקרה הזה, אתם יכולים לשלב עם מדיטציה לשינה רגועה זו עם ויזואליזציה, ולדמיין את המספרים מוצגים על מסך, ולאחר שכל מספר מופיע לראות אותו מתפוגג ונעלם, ובעקבותיו מופיע המספר הבא וכך הלאה.

דמיון מודרך לשינה – מדיטציית הוקרת תודה

כאמור, ישנם תרגילי דמיון מודרך רבים שאפשר לתרגל לפני השינה, כולל דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי וכמובן דמיון מודרך להרגעה.

אבל מבין כל מדיטציות מודרכות אלה אחת הכי מהנות שאפשר לתרגל לפני השינה היא מדיטציית הוקרת תודה, שמהווה תרגיל דמיון מודרך לשינה טובה במיוחד.

מדובר על מדיטציה לשינה עמוקה שהיא פשוטה למדי, אבל כזאת שתוך זמן קצר תעורר אצלכם רגשות חיוביים כמו שמחה, שלווה, הוקרת תודה, ביטחון עצמי ואמונה.

כל מה שאתם צריכים לעשות כדי לתרגיל מדיטציה זו הוא לשכב על הגב במיטה, לבצע מספר תרגילי נשימה להרגעה (לדוגמא, נשימות עמוקות או נשימת 478), ואחר כך להעלות בעיני רוחכם את כל הדברים הטובים שקיימים בחיים שלכם ושאתם מודים עליהם.

אם אתם מחפשים תרגיל דמיון מודרך לשינה טובה, ככה שתוכלו להירדם עם רגשות חיוביים במיוחד, זה התרגיל המושלם עבורכם.

דמיון מודרך לשינה – מדיטציית סריקת גוף

מדיטציית סריקת גוף היא סוג של מדיטציית מיינדפולנס, במסגרתה אתם מעבירים את המודעות שלכם ברחבי הגוף.

מדיטציה זו מומלצת במיוחד עבור אנשים שמתמודדים עם חרדות או סטרס כרוני.

תשכבו במיטה, תתחילו לנשום נשימות עמוקות ותתבוננו בנשימות שלכם. אחר כך תמקדו את תשומת הלב שלכם בנקודות שבהן הגוף שלכם נוגע במיטה.

אחר כך תפעילו את הדמיון שלכם, ותדמיינו שאתם יכולים כמו לכבות את האזורים השונים בגוף שלכם, איבר אחר איבר, עד שבסופו של דבר כל הגוף שלכם רפוי ורגוע.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »