בין אם מדובר על דמיון מודרך למבוגרים, או על דמיון מודרך לילדים, תרגילי דמיון מודרך מהווים דרך יעילה ונגישה להפחית לחצים.
תרגילי דמיון מודרך מבוססים בדרך כלל על טכניקות נשימה בשילוב עם העלאה בדמיון של פרטים שונים שמטרתם ליצור סביבה מרגיעה או דימויים שמשרים רוגע ושלווה.
טיפול בדמיון מודרך יכול להתבצע בפני עצמו, אולם לעתים קרובות משלבים אותו עם שיטות הרפייה נוספות כגון תרגילי נשימה, הרפיית שרירים הדרגתית, הרפיה אוטוגנית וכיוצא באלה.
במסגרת מאמר זה, אספר לכם על חלק מהיתרונות של דמיון מודרך למבוגרים, ובנוסף על כך אחלוק אתכם מספר תרגילי דמיון מודרך פשוטים שיעזרו לכם להפחית לחצים, כמו גם להתמודד עם חרדות ופחדים בצורה יעילה יותר.
דמיון מודרך למבוגרים – מדוע זה כדאי?
תרגילי דמיון מודרך מסייעים להפחתת לחצים, התמודדות עם חרדות והתגברות על פחדים ממגוון רחב של סיבות.
בתור התחלה, תרגילי דמיון מודרך, כמו גם שיטות מדיטציה שונות, מעניקים לאדם שחווה סטרס כרוני או מתמודד עם חרדות ופחדים הזדמנות להסיט את תשומת הלב שלו מכל אותן מחשבות שליליות אוטומטיות שגועשות בתוך המוח שלו, כך שהוא יוכל ליהנות מקצת שקט פנימי.
בנוסף על כך, כאשר מבצעים אותם נכון, מדיטציות מודרכות או טכניקות דמיון מודרך יכולות לעזור לאדם להתחבר אל רגשות חיוביים ולהעצים אותם, שזה לא פחות חשוב מאשר להפחית רגשות שליליים כמו לחץ, מתח או חרדה.
דימיון מודרך מעניק לנו הזדמנות לחוות את המנוחה הגופנית והנפשית שכל כך חסרה לנו היום, בתקופה המודרנית שבה אנחנו חיים, שמאופיינת באורח חיים קדחתני עד כדי כך, שבדרך כלל אין לנו זמן לשבת ולנשום (תרתי משמע).
דמיון מודרך למבוגרים – הפחתת לחץ באמצעות דמיון מודרך
טכניקת דמיון מודרך זו מבוססת על שימוש במטאפורה של אור או אנרגיה חיובית.
כאשר מדובר יישום של תרגילי דמיון מודרך, חשוב לזכור שהמשמעות של לרתום את כוחו של התת מודע ולהשתמש בדמיון לא בהכרח אומרת שחייבים לראות בבירור את מה שאמורים לדמיין.
אם אתם לא מצליחים לדמיין קרן אור או אנרגיה חיובית שנכנסת לגוף שלכם, פשוט תעמידו פנים שזה מה שקורה, או שתפתחו את ההרגשה שזה מה שקורה.
- תמצאו תנוחה נוחה, בין אם בישיבה ובין אם בשכיבה
- תעצמו את העיניים שלכם, תנשמו מספר נשימות עמוקות ואיטיות ותתחילו להתמקד בעולם הפנימי שלכם
- תדמיינו שיש מעליכם קרן אור לבנה ומרפאת שמגיעה ממקור לא ידוע (אתם יכולים להשלים את המידע על פי תפיסת העולם שלכם). קרן האור הזאת מרפאה ומרגיעה כל דבר שבו היא נוגעת.
- תדמיינו שאתם מכניסים את קרן האור המרפאת והמרגיעה הזאת לתוך הגוף שלכם, דרך המצח.
- תדמיינו שהגוף שלכם הוא כמו כלי קיבול או מיכל שקרן האור ממלאת אותו בתחושות נעימות, רגשות חיוביים של ריפוי, שמחה, ביטחון עצמי וכל מה שאתם צריכים כרגע. תרגישו את קרן האור בזמן שהיא נעה ברחבי הגוף שלכם וממלאת אתכם בכל אותם רגשות חיוביים.
- תמשיכו בתהליך עד שתרגישו שאתם ממש מוצפים באור המרפא וברגשות החיוביים, ותדמיינו איך אתם ממשיכים ביום שלכם כשהרגשות האלה והאור הזה ממשיכים ללוות אתכם מבפנים.
תרגיל דמיון מודרך למבוגרים המבוסס על החושים
אחת מהשיטות הטובות ביותר של הפחתת לחצים בעזרת NLP היא לדמיין איזשהו תרחיש או סצנה, ולהשתמש בחמשת החושים על מנת לחקור את החוויה שבנינו בעולם הפנימי שלנו.
בדרך זו, לא בלבד שאנחנו יכולים ליהנות מתחושות חיוביות של רוגע ושלווה, בעקבות ויזואליזציה של מקום רגוע, אנחנו גם זוכים להזדמנות להתקרקע ברגע הנוכחי, מה שתורם מאוד להפחתת לחצים וחרדות.
במסגרת תרגיל בדמיון מודרך זה, אתם תבקרו בדמיון במקום רגוע. אז תבחרו מקום שבו אתם אוהבים לבקר, או שתמציאו את המקום המושלם עבורכם.
אז אחרי שאתם מוצאים תנוחה שנוחה לכם, בין אם בשכיבה ובין אם בישיבה, תנשמו מספר נשימות עמוקות (או שתבצעו כל תרגיל נשימה להרגעה אחר שעוזר לכם), ותתחילו להרפות את הגוף ולהאט את קצב המחשבות שלכם.
עכשיו תתחילו לבנות בדמיון שלכם את המקום הרגוע הזה. תדמיינו כל פרט ופרט אודות המקום הזה. בנוסף על חוש הראייה, תתחילו להוסיף חושים נוספים. (בדוגמא שלנו נשתמש בחוף הים)
- תראו את הים, את הגלים המתנפצים אל החוף.
- תרגישו את משב הרוח בשיער שלכם, או את קרני השמש המלטפות את הפנים שלכם.
- תשמעו את ציוצי הציפורים שעפות בשמיים.
- תריחו את הריח של הים, תטעמו את המליחות שבאוויר.
- תמשיכו לעשות זאת במשך מספר דקות, ותאפשרו לעצמכם לשקוע בתוך החוויה.
ככל שתשתמשו בחושים שלכם בצורה מלאה יותר, ככה "תשכנעו" את המוח שלכם שהחוויה הזאת אמיתית, וככה תוכלו להעצים יותר את כל אותם רגשות חיוביים שקשורים למקום הזה.
רגשות כמו רוגע, שלווה, שמחה, ביטחון עצמי וכיוצא באלה.
דימיון מודרך למבוגרים – העלאת זיכרון חיובי
פעמים רבות כשאנשים חושבים על טיפול בדמיון מודרך, הם חושבים שבהכרח מדובר על שימוש בתרחיש דמיוני כדי ליצור רגשות חיוביים.
האמת היא שזה לא מדויק, כי אפשר גם להשתמש בדמיון כדי להעלות זיכרונות ולהתחבר לכל אותם רגשות חיוביים שנלוו אליהם ולחוות אותם מחדש.
כאשר מעלים זיכרון חיובי במסגרת תרגיל דמיון מודרך, אתם עושים זאת לאחר שביצעתם מספר נשימות עמוקות (או תרגילי נשימות אחרים), מה שאומר שאתם לא סתם נזכרים בזיכרון כבדרך אגב, אתם ממש שקועים כל כולכם בעולם של אותו זיכרון, ככה שאתם יכולים לחוות אותו בעוצמה.
אז אחרי מספר נשימות עמוקות, וכאשר אתם יודעים שאתם חווים הרפיה עמוקה בגוף ובנפש, תעלו זיכרון חיובי ממשהו שקרה לכם לאחרונה.
מה לבשתם? מי היה אתכם בסיטואציה? מה אמרתם? מה אמרו לכם? איפה הייתם?
תדמיינו את הסיטואציה בכמה שיותר פרטים. תשימו לב במה אתם יכולים לגעת, מה אתם יכולים לראות, להריח, לשמוע, אולי אפילו לטעום.
ככל שתשתמשו ביותר מהחושים שלכם, ככה תוכלו לחוות חוויה עוצמתית יותר, וככה תפתחו רגשות חיוביים יותר של רוגע, שלווה, שמחה וכיוצא באלה.
לאחר שבניתם את החוויה והעצמתם את הזיכרון, תנו לעצמכם מספר דקות כדי ליהנות מהתחושות הנעימות האלה.