הפרעת חרדה חברתית היא תופעה נפוצה, ולמרות זאת עדיין יש לא מעט מיתוסים סביב הנושא.
אנשים עם פחד מאנשים מרגישים ששופטים אותם ומעריכים אותם בעודם במסגרת סיטואציות חברתיות או סיטואציות שבהם הם צריכים להופיע (כמו עמידה מול קהל, לדוגמא).
כאשר אנשים עם פחדים חברתיים מרגישים שכולם שופטים אותם, לפעמים הם מעדיפים פשוט להימנע מסיטואציות חברתיות ולהתבודד.
בנוסף, אנשים עם פוביה חברתית מאמינים שהם היחידים בעולם שחווים קשיים חברתיים, ולכן הם בדרך כלל לא חולקים את הבעיה שלהם עם אף אחד.
אם אתם חושבים שיש לכם חרדה חברתית, המאמר הזה יעזור לכם להפריך חלק מהמיתוסים שקיימים בנושא ולהבין אותו בצורה יסודית יותר.
1. התופעה של הפרעת חרדה חברתית איננה נפוצה
אם תבחנו את החיים שלכם, ושל הסובבים אתכם, תגלו די מהר שרוב האנשים חווה או חווים רמה כזאת או אחרת של חרדה חברתית.
בין אם זה קרה לפני עמידה מול כל הכיתה כדי להעביר הרצאה (פחד קהל הוא סוג של פוביה חברתית), ובין אם היה זה פחד לפני ראיון עבודה, כל אחד חווה פחדים חברתיים בעוצמות שונות ומסוגים שונים.
בארצות הברית, לדוגמא, הפרעת חרדה חברתית היא ההפרעה הנפוצה ביותר אחרי התמכרות לאלכוהול ודיכאון.
בתור מטפל נלפ, אני נתקבל במסגרת העבודה שלי בלא מעט לקוחות שמתמודדים עם תסמינים של חרדה חברתית או פוביות נפוצות אחרות שקשורות אל פחדים חברתיים כגון פחד קהל, פחד מדייטים וכדומה.
2. הפרעת חרדה חברתית זאת בעיה שפשוט צריכים ללמוד לחיות איתה
בעוד שיש אנשים עם קשיים חברתיים בהקשרים מאוד מסוימים, יש גם הרבה אנשים עם חרדה חברתית כל כך קשה, עד שהם לא מסוגלים ליצור קשרים אנושיים, לעבוד ובמקרים מסוימים אפילו לצאת מהבית.
אחרים מצליחים לתפקד היטב באופן כללי, אבל חווים פחד חברתי מסוים שמונע מהם להגשים את המטרות שלהם. כמו למשל, אדם שחווה פחד קהל, וזה מונע ממנו להתקדם בעבודה ולהרוויח שכר גבוה יותר.
בשני המקרים לא מדובר על בעיה שצריך ללמוד לחיות איתה. למעשה, יש כיום הרבה שיטות טיפול בחרדה חברתית שמאפשרות לאנשים להתגבר על חרדה חברתית ולחיות חיים מלאים ונטולי פחדים חברתיים.
למעשה, טיפול בחרדה חברתית למבוגרים באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך מהווה פתרון מצוין עבור מי שרוצה להתגבר על חרדה חברתית.
3. הפרעת חרדה חברתית זה בסך הכול פחד קהל
אם כבר, יהיה נכון יותר לומר כי פחד קהל הוא סוג של חרדה חברתית.
אך בפועל חרדה חברתית באה לידי ביטוי בסוגים שונים של סיטואציות חברתיות.
למשל, יש אנשים שחווים פחדים חברתיים במסגרת אירועים רשמיים, כמו מקרים בהם הם צריכים להופיע מול קהל או להביע את דעתם מול הכיתה (כמו במקרה של פחד קהל).
יש אנשים שחווים חרדה במסגרת סיטואציות כמו מסיבות או אירועים חברתיים, או כאשר הם נפגשים עם זרים (כמו במקרה של פחד מדייטים).
ויש גם אנשים עם חרדה חברתית שחווים קשיים חברתיים במסגרת יום יומית יותר, כמו במקרים בהם הם צריכים לעמוד על שלהם מול אדם אחר, להביע דעה לא פופולארית או אפילו לאכול מול אנשים אחרים.
אז כאמור, פוביה חברתית באה לידי ביטוי בצורות שונות, אך המכנה המשותף בין כל הצורות הללו הוא החשש להישפט בידי אנשים אחרים.
4. אדם עם חרדה חברתית הוא פשוט אדם לחוץ
תסמינים של חרדה חברתית באים לידי ביטוי בצורות שונות.
אנשים עם פוביה חברתית חווים תסמינים קוגניטיביים (דפוסי חשיבה שליליים, אמונות מגבילות, דימוי עצמי שלילי וכדומה), תסמינים פיזיים (תחושות שליליות בגוף, כמו לחץ בחזה, קוצר נשימה, הזעת יתר וכדומה), ותסמינים התנהגותיים (התנהגויות ביטחון, דפוסי הימנעות וכדומה).
רגשות שליליים כמו לחץ או מתח בהחלט יכולים להיות חלק ממכלול של תסמיני חרדה חברתית, אבל הם נלווים לעוד מגוון רחב של תסמינים נוספים.
טיפול בחרדה חברתית באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך כולל גם התייחסות יסודית לאותם רגשות שליליים של מתח ולחץ.
בנוסף על כך, במסגרת טיפול נלפ מטפל NLP יעניק לכם מגוון של טכניקות להפחתת לחצים כגון תרגילי נשימה להרגעה, מיינדפולנס, תרגילי דמיון מודרך ועוד.
5. חרדה חברתית זה פשוט ביישנות
למרות שיש קשר הדוק בין ביישנות לבין פוביה חברתית, מדובר על שתי תופעות שונות.
אנשים עם חרדה חברתית חווים פחד לגבי סיטואציות חברתיות או סיטואציות שבהן הם צריכים להופיע, אבל זה לא תמיד כרוך בהתרחקות או הימנעות מסיטואציות אלה.
למעשה, יש אנשים עם פוביה חברתית שעשויים ליצור רושם של אנשים חברותיים מאוד, אך מבפנים עם חווים חרדות קשות, והם פשוט מיומנים בהסתרת הרגשות שלהם.
לאנשים שחווים ביישנות, לעומת זאת, יש נטייה להימנע מיצירת קשרים חברתיים בגלל שהם חווים פחדים חברתיים.
לסיכום: אנשים ביישנים תמיד חווים פחד מאנשים ברמה כזאת או אחרת, אבל אנשים עם חרדה חברתית לא תמיד מתנהגים בביישנות.