פחד ממחלות זו תופעה שהלכה והתפשטה בשנים האחרונות.
זה אך טבעי שיהיו לנו דאגות וחששות בנוגע לבריאות שלנו. למעשה, זה אפילו בריא.
אבל יש אנשים שעבורם העיסוק בבריאות שלהם מהווה מטרד כפייתי שממש משבש את איכות החיים שלהם וגורם להם למצוקה של ממש.
אנשים עם חרדת בריאות חווים מחשבות שליליות אוטומטיות בנוגע למחלות ובעיות רפואיות, והם חווים פחד תמידי שהם עלולים לחלות במחלה קטלנית.
בניסיון להתמודד עם אותן מחשבות שליליות אוטומטיות, לעתים קרובות הם מנסים להרגיע את עצמם באמצעות פנייה לאיש מקצוע, אך מפני שמדובר על בעיה רגשית, ולא רפואית, הם לא מקבלים מענה לבעיה שלהם.
מהם הסיבות לכך שאדם מפתח פוביה ממחלות?
כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם כאשר מדובר על פוביה ממחלות יש לא מעט סיבות שעשויות לגרום לאדם לפתח פוביה.
יחד עם זאת, בדיוק כמו שבהקשר של פחד ממחלות תסמינים מסוימים יכולים להיות משותפים לכל ההיפוכנדרים, ככה גם בנוגע לסיבות שאדם מפתח היפוכונדריה.
כעת אציג חלק מהסיבות האפשריות להתפתחות של פחד ממחלות:
- סינדרום גוגל – אין ספק כי מנועי חיפוש שיפרו את החיים שלנו באינספור דרכים. בזכות מנועי חיפוש כמעט כל פיסת מידע שמעניינת אותה נמצאת במרחק הקשות בודדות על המקלדת. וגם בהקשר של מחלות או בעיות רפואיות, פעמים רבות אנשים מצליחים לאבחן בזכות האינטרנט במהירות, ואחר כך לוודא את האבחון מול איש מקצוע. יחד עם זאת, בגלל כל שפע המידע הזה אדם עם נטייה לחוות חרדה או מחשבות שליליות אוטומטיות עלול בקלות למצוא את עצמו נכנס למעגל של חרדה או אפילו התקף פאניקה לאחר חיפוש פשוט של תסמינים שמדאיגים אותו.
- יצירת קשר בין מחלה לאהבה –אנשים שגדלו בסביבה שבה אנשים הקרובים אליהם (ובמיוחד הורים) או חברים התמודדו עם מחלה כרונית או בעיות רפואיות עלולים ליצור בחשיבה שלהם חיבור בין מחלה לקבלת תשומת לב ואהבה. תופעה זו עלולה לקרות בעיקר בקרב ילדים שעדים מגיל צעיר מאוד לתשומת הלב שהאדם החולה מקבל, בין אם מדובר על אח שלהם או הורה או חבר, ומפני שבתור ילדים הם עדיין לא חושבים בצורה רציונלית, הם עלולים להסיק כי המשמעות של מחלה היא קבלת תשומת לב ואהבה.
- מחלות כרוניות או מוות של אדם קרוב – במקרים אחרים בהם אדם נחשף למחלה של אדם קרוב, ואולי אפילו למוות של אדם קרוב לאחר התמודדות עם מחלה קשה, הוא עלול לפתח חרדה ממחלות. כאשר אדם קרוב נפטר, למוות נלווים רגשות שליליים עוצמתיים כגון חרדה, דיכאון, פחד ממוות וכדומה, וכתוצאה מכך האדם עלול להיקלע ללופ של מחשבות טורדניות בנוגע לבריאותו האישית. יש גם מקרים בהם אנשים מתחילים לחפש תסמינים של מחלה כמעין הזדהות עקיפה עם האדם האהוב שמת.
- הורים היפוכונדרים – כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם פוביה ממחלות עשויה להתפתח על בסיס חוויית למידה מההורים או מדמויות קרובות אחרות בחיי הילד. ילדים סופגים מהסביבה הקרובה שלהם, ובמיוחד מההורים, מחשבות שליליות, אמונות מגבילות, חרדות, פחדים וכדומה, ובדרך זו הם מגבשים את תפיסת העולם שלהם. אם ילד גדל עם הורים שכל הזמן עסוקים באובססיביות בבריאות שלהם, הילד לומד בצורה עקיפה שמדובר בנושא חשוב שיש להקדיש לו הרבה זמן ואנרגיה.
היפוכונדריה – מהם התסמינים של פחד ממחלות?
כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם במקרה של פחד ממחלות תסמינים באים לידי ביטוי באופן שונה אצל אנשים שונים.
בנוסף, כאשר מדובר על פחד ממחלות תסמינים יכולים להתחלק למספר קטגוריות. לדוגמא:
- יש אנשים עם היפוכונדירה שתשומת הלב שלהם ממוקדת באיבר מסוים, כגון הריאות
- יש אנשים עם היפוכונדריה שממקדים את תשומת הלב שלהם במחלה אחת, כגון סרטן
- ויש אנשים עם היפוכונדריה שכל פעם ממקדים את תשומת הלב שלהם במחלה אחרת
יחד עם זאת, יש מספר מאפיינים משותפים שקרוב לוודאי שרוב האנשים שמתמודדים עם היפוכונדריה יחוו כחלק מהתופעה של פחד ממחלות.
להלן רשימה חלק תסמינים הנפוצים בקרב היפוכונדרים:
- פחד מפני תפקודים רגילים של הגוף – לעתים קרובות אנשים שמתמודדים עם היפוכונדריה תופסים תפקודים רגילים של הגוף, כגון פעימות לב מהירות, זיעה ויציאות בתור תסמינים של מחלה רצינית.
- בדיקות חוזרות ונשנות – אנשים עם פחד ממחלות כל הזמן בודקים את הגוף שלהם בחיפוש אחר תסמינים למחלות או בעיות רפואיות.
- עיסוק בלתי פוסק בנושא מחלות – בדרך כלל אנשים עם פוביה ממחלות נוטים לדבר כל הזמן על מחלות של אחרים, וכמובן גם על האפשרות שהם יהיו חולים במשהו. באופן כללי, היפוכונדרים נוהגים לעסוק בנושאים של בריאות ומחלות לעתים קרובות, בין אם באמצעות קריאת ספרים, צפייה בתכניות טלוויזיה או שיחות חולין.
- ביקורים תדירים אצל הרופא – היפוכונדרים חווים חרדות, מחשבות שליליות אוטומטיות ומגוון רחב של רגשות שליליים כגון פחד, סטרס כרוני ואפילו בושה כתוצאה מהתמודדות עם היפוכונדריה. מפני שאין אינם יודעים איך להתמודד עם כל אותם פחדים לא מבוססים לגבי מחלות, הם כל הזמן מבקרים אצל הרופא כדי שירגיע אותם. וכך מעגל החרדה משמר את עצמו.
- אבחון עצמי – אנשים שכל הזמן חווים פחד עז מכך שהם עלולים לחלות במשהו נוקטים לעתים קרובות בגישות של אבחון עצמי, בעיקר על בסיס מחקר באינטרנט, על מנת לספק לעצמם איזשהו ביטחון והקלה. הרבה פעמים תחושת ההקלה שנלווית אל אבחון עצמי, גם כאשר מדובר ב"אבחון" של מחלה קשה, עדיף מבחינתם על חוסר הידיעה. גם במקרה הזה נוצר מעגל חרדה שמשמר את עצמו.
- חוסר אמון ברופאים – כאמור, אנשים עם פחד ממחלות נוטים לבקר הרבה אצל רופאים, וכמובן שהרופאים אומרים שאין להם שום סיבה לדאגה. היות שהפחד שלהם לא נובע מסיבה ממשית, אין למעשה דרך להרגיע אותם. לכן גם כאשר הם נשלחים לבצע בדיקות, אשר כמובן לא מניבות שום תוצאות, הם מתקשים להאמין שבכל זאת ייתכן שאין להם שום מחלה והם ממשיכים לפתח חוסר אמון ברופאים ובממסד הרפואי בכללותו.
- הימנעות מרופאים – כפי שצוין קודם לכן, היפוכנדריה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות, לכן בעוד שיש היפוכונדרים שמבקרים אצל הרופא כל שני וחמישי, יש היפוכונדרים שלמעשה כל כך פוחדים מהאפשרות שיש להם מחלה כזאת או אחרת, שהם נמנעים מביקור אצל הרופא, מתוך החשש שהוא יאשר שאכן יש להם את המחלה שממנה הם חוששים.
איך טיפול בפוביה ממחלות מתבצע באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך?
- שינוי דפוסי חשיבה – מטפל נלפ יעזור לכם לשנות דפוסי חשיבה ולהתגבר על מחשבות שליליות אוטומטיות על ידי בחינת השורש שלהן, על ידי הבנה של הכוונה החיובית שעומדת מאחורי מחשבות ואמונות אלה של חרדת בריאות. במסגרת טיפול NLP ודמיון מודרך תקבלו מגוון כלים שיעזרו לכם לנטרל מחשבות שליליות, כך שכבר לא תרגישו דחף להתעסק במחלות בצורה כפייתית.
- טיפול בחרדה מהשורש – כפי שצוין בחלק במאמר שעוסק בסיבות לכך שמתפתחת חרדת בריאות, פעמים רבות אנשים למעשה לומדים את ההרגל הזה של מחשבות שליליות אוטומטיות בהקשר של מחלות ובריאות בעקבות חוויה טראומטית שהם עברו או שאדם קרוב אליהם עבר, ובאמצעות טיפול נלפ תהיה לכם הזדמנות להתייחס לסיבה המקורית שבגללה החרדה התפתחה. בין אם מדובר.
רכישת טכניקות התמודדות עם חרדות ופחדים – במסגרת טיפול בחרדת בריאות מטפל נלפ יעניק לכם מגוון רחב של כלים שימושיים שבאמצעותם תוכלו להתמודד עם חרדה ביתר יעילות וקלות. אתם תלמדו מגוון רחב של תרגילי נשימה להרגעה, תרגילי דמיון מודרך, שיטות שינוי דפוסי חשיבה, עיבוד זכרונות שליליים ועוד. כל הכלים האלה יעזרו לכם להתגבר על החרדה שלכם ולהשאיר אותה הרחק מאחור.