פחד מליצנים זו תופעה לא רווחת במיוחד, אך גם לא נדירה.
איך קורה שאדם מפתח פוביה מליצנים?
ובכן, פוביות הן תופעה רווחה בחברה האנושית.
עד כדי כך שקרוב לוודאי שגם אתם סובלים מאיזושהי פוביה ברמה קלה עד בינונית, או שאתם לכל הפחות מכירים אדם או שניים אשר מתמודדים עם פוביות נפוצות כגון פחד ממעליות, פחד מאנשים, פחד מג'וקים, פחד מכלבים וכיוצא באלה.
אבל כאמור, אלה הן פוביות נפוצות, מה שאומר שיש עוד לא מעט פוביות פחות מדוברות, כמו למשל קולרופוביה – פחד מליצנים.
במסגרת מאמר זה אספר לכם על קולרופוביה, פחד מליצנים, על הסיבות שבגללן אנשים מפתחים פחד מליצנים, על התסמינים של פחד מליצנים ובנוסף על כך גם איך מטפלים בפחד מליצנים בעזרת שיטת נלפ.
אז מה זה בכלל פחד מליצנים?
קולרופוביה היא פוביה ספציפית אשר במסגרתה אנשים חווים תגובת פחד עוצמתית בכל פעם שהם נחשפים לליצנים.
חשוב לציין שבעוד שישנם לא מעט אנשים אשר חווים רגשות שליליים כגון אי נוחות או מעט לחץ בחברת ליצנים, הנוכחות של רגשות שליליים אלה איננה מעידה בהכרח על כך שמדובר על מקרה של קולרופוביה.
אנשים עם פוביה זו עלולים לחוות קשת רחבה ומגוונת של תסמיני חרדה, וחלקם יחוו תסמיני חרדה אלה בזמן מפגש ממשי עם ליצן, בעוד שאנשים אחרים עם פוביה זו עלולים לחוות תסמיני חרדה רק מעצם המחשבה על מפגש עם ליצן או אפילו בזמן שהם רואים ליצן בטלוויזיה.
איך מאבחנים פחד מליצנים?
למען האמת, קולרופוביה לא מוכרת בתור פוביה ספציפית במסגרת ספר האבחנות של האגודה הפסיכיאטרית האמריקאית (DSM-5).
אנשים שמתמודדים עם פחד מליצנים בדרך כלל מאובחנים כסובלים מהתופעה של פוביה ספציפית, אם התסמינים שלהם כוללים:
- תגובת פחד עוצמתית מוגזמת ולא הגיונית בתגובה לאותו גורם מעורר פחד
- תגובת חרדה מיידית בעוצמה לא פרופורציונאלית לסכנה הממשית
- לחץ נפשי קיצוני בעת חשיפה למקור הפחד
- הימנעות מהגורם מעורר הפחד
- פגיעה באורח החיים כתוצאה ממפגש עם הגורם מעורר הפחד, או עקב הניסיונות להימנע ממפגש עמו
על מנת שיהיה ניתן לעמוד בהגדרה של פוביה ספציפית, תסמיני חרדה אלה צריכים להתקיים כחצי שנה ולא להיות קשורים לאף הפרעה נפשית אחרת.
איך תדעו אם מדובר על מקרה של פחד מליצנים (קולרופוביה)?
רוב הסיכויים שאם הגעתם למאמר שעוסק בנושא של פחד מליצנים, אפשר לומר שאתם מתמודדים עם תגובת פחד ברמה שמפריעה לכם בחיי היום יום, או לכל הפחות בתקופות מסוימות במהלך החיים שלכם.
אם אתם רוצים לדעת ביתר בוודאות, אתם מוזמנים לעיין בסעיפים הבאים ולבחון האם הם מתארים את החוויה שלכם בצורה מדויקת:
- אתם חווים התקף חרדה או חווים לחץ נפשי עוצמתי בכל פעם שאתם נמצאים בסמוך אל ליצנים
- אתם חווים כלפי ליצנים פחד עוצמתי שאיננו פרופורציונאלי
- אתם מבינים שעוצמת הפחד שאתם חווים איננה מבוססת או הגיונית
- אתם נוקטים פעולות במטרה להימנע ממפגש עם ליצנים
מדוע אנשים מפתחים פחד מליצנים?
מדוע ישנם אנשים שאוהבים ליצנים ואנשים שלא רק שאינם מסוגלים ליהנות ממופע של ליצנים, אלא יעשו כמיטב יכולתם על מנת להימנע מכל מפגש עם ליצן?
כמו עם פוביות נפוצות רבות אחרות, גם פחד מליצנים יכול להתפתח ממגוון סיבות, ואת חלקן אתאר כעת.
היסטוריה משפחתית
פוביות נפוצות רבות יכולות "לעבור בירושה" במסגרת המשפחה.
למעשה, ממחקרים בתחום של פוביות עולה כי אם לאדם יש קרוב משפחה המתמודד עם פוביה או עם הפרעת חרדה מסוג אחר, הסיכויים שלו לפתח פוביה או חרדה בעצמו גדלים במידה ניכרת.
בעוד שייתכן שרבים ימהרו לזקוף זאת ל"גורמים גנטיים", בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות, לפי מיטב הבנתי מדובר יותר על מקרה של למידה עקיפה.
במיוחד בגיל הילדות, פוביה יכולה להתפתח גם רק מעצם ההתבוננות באדם אחר מגיב בתגובת פחד עוצמתית.
למעשה, מספיק שילד יראה את אימא או אבא שלו מגיבים בפחד לליצן בכדי שהוא יבין שמדובר על משהו שלכל הפחות צריך לגלות כלפיו חשדנות וזהירות, ובמקרים קיצוניים יותר להימנע ממנו לגמרי.
חוויות עבר שליליות
כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם קולרופוביה בדרך כלל מתפתחת בעקבות חוויית טראומה שאירעה בעבר.
ברוב המקרים פוביות מתפתחות בעקבות חוויות עבר שליליות בגיל הילדות, ואכן פעמים רבות אנשים מבוגרים שעדיין מתמודדים עם פחד מליצנים מציינים שהם חוו בעבר אירועים שליליים בהקשר של ליצנים.
בין אם הם נתקלו בליצן שהתנהג בצורה קולנית מדי והם פחדו בתור ילדים, ובין אם הם נתקלו בדמות של ליצן מפחיד בספר או בסרט, לחוויות עבר שליליות עם ליצנים בגיל הילדות יכולות להיות השפעה אדירה בהמשך החיים, גם כאשר האדם כבר הגיע לגיל מבוגר.
במסגרת טיפול בפחד מליצנים באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך, עורכים עיבוד מחדש של זיכרונות טראומטיים עם ליצנים, על מנת לנטרל אותם מכל אותם רגשות שליליים של פחד, חרדה וכיוצא באלה.
פחד מליצנים כתופעה תרבותית
דווקא מפני שבמקור ליצנים נתפסו בתור דמות תמימה או משעשעת, פעמים רבות נעשה בדמות הליצן מעין שימוש "מהופך", ולכן יש לא מעט סדרות טלוויזיה, סרטים וספרים אשר מציגים ליצנים בתור דמויות מפחידות.
כתוצאה מכך, ייתכן שלא יהיה אפילו צורך במפגש פנים אל פנים עם ליצן בכדי לפתח פחד מליצנים, מספיק רק להיחשף לדמות של ליצן מפחיד בכדי לפתח פוביה מליצנים.
פחד מליצנים – איך מתבצע טיפול בפחד מליצנים בעזרת מטפל נלפ?
כאשר ניגשים למלאכה של טיפול בפוביות, ואין זה משנה עם מדובר על פוביות נפוצות כגון פחד קהל או על פוביות מוזרות יותר כמו פחד מליצנים, הדבר החשוב ביותר הוא לטפל בפוביות מהשורש.
לכן, במסגרת טיפול נלפ, אני תמיד מקפיד לעבוד עם הלקוחות שלי על זכרונות מאירועי עבר שליליים שהם חוו עם ליצנים. בעזרת תרגילי דמיון מודרך ניתן לנטרל רגשות שליליים של פחד או חרדה אשר מתעוררים בעקבות זיכרונות אלה וממשיכים להפעיל את האדם לחוות פחד, ואחר כך גם להשתמש במגוון תרגילי נלפ נוספים על מנת ליצור התניה חיובית יותר בהקשר של ליצנים.
בנוסף על כך, בתור מטפל נלפ אני גם משלב מגוון כלים שאספתי מתוך שיטות טיפול בחרדה נוספות, כגון טיפול קוגנטיבי התנהגותי (CBT).
לדוגמא, במסגרת טיפול נלפ בהקשר של פחד מליצנים, אני אעזור ללקוח לעבור תהליך של טיפול בחשיפה, תחילה באמצעות תרגילי חשיפה בדמיון ואחר כך באמצעות חשיפה במציאות, על מנת שהוא יוכל להתחיל לרתום את כוחו של התת מודע שלו וליצור התניות חיוביות כלפי ליצנים, על מנת שהוא יוכל חוות בסביבתם רגשות חיוביים של שלווה, ביטחון עצמי, רוגע וכיוצא באלה.