מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות.
לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת בריאות, כמו גם על הדרכים שבהן מטפל NLP יכול לעזור לכם לקבל טיפול בחרדת בריאות שיאפשר לכם להשאיר אותה הרחק מאחוריכם.
כיצד חרדת בריאות מתפתחת?
פוביות נפוצות בדרך כלל מתפתחות במספר דרכים מרכזיות אשר הינן אופייניות לרוב המוחלט של חרדות ופחדים שמהם אנשים סובלים.
חשוב לציין כי בראש ובראשונה מדובר על חוויה של למידה – בין אם עקיפה ובין אם ישירה – מאחר שאף בן אדם לא נולד עם פחד ממחלות, מה שנקרא היפוכונדריה.
אז מהן הסיבות שבגללן אנשים עלולים לפתח חרדת בריאות?
פיתוח חרדת בריאות בעקבות חוויית למידה ישירה
כאמור, אף אדם לא נולד עם חרדה או פחד (פרט למנגנון ההישרדות שאיתו אנחנו נולדים.
פירוש הדבר שאותו פחד ממחלות נלמד מתישהו בחיי האדם שמתמודד עם חרדת בריאות. אז כיצד זה יכול לקרות?
אם אדם התמודד מתישהו בחייו – בין אם בילדות ובין אם בבגרות – עם איזושהי מחלה קשה או בעיה רפואית שהשפיעה על חיי היום יום והתפקוד שלו במידה דרמטית, אותו חוויה עלולה להיצרב עמוק בתודעה שלו ולהמשיך ללוות אותו.
כל אותם רגשות שליליים שנקשרו לאותה חוויה נותרו לא מעובדים, וכתוצאה מכך הם נשארים עם האדם וממשיכים להתעורר בכל פעם שהוא נחשף לכל מיני טריגרים (ביקור אצל רופא, אדם אחר שחולה, תסמין חשוד וכיוצא באלה).
בנוסף על כך, חרדת בריאות עלולה להתפתח גם בעקבות טעות בדיאגנוזה שאדם מקבל מרופא.
אדם שמקבל בשורה קשה שהוא חולה בסרטן, לדוגמא, עלול לחוות תגובה כה קיצונית לבשורה (על אף שבסופו של דבר מתברר שהיא איננה נכונה) עד שהיא ממשיכה להתעורר גם בהיעדר ראיות המעידות על קיום המחלה בפועל.
פיתוח חרדת בריאות בעקבות חוויית למידה עקיפה
חוויית למידה של חרדות ופחדים לא מתבצעת רק בצורה עקיפה.
אנשים יכולים ללמוד לפתח פוביה ספציפית או חרדה גם מעצם התבוננות באנשים אחרים עוברים חוויה קשה או מגיבים בצורה דרמטית לאירועים או חוויות.
זה נכון בעיקר אשר מדובר על ילדים, מפני שילדים סופגים מידע מההורים שלהם או מדמויות חשובות אחרות בחייהם ללא שום סינון (מה שאומר שהם סופגים מהם גם אמונות מגבילות, מחשבות שליליות, מפנימים דיבור עצמי וכדומה).
כאשר ילדים מתחנכים בצל דמויות שמתעסקות בכל רגע נתון, ברמה של אובססיה אמיתית, בבריאות שלהם ובאפשרות שהם יחלו במשהו, ילדים לומדים שהנושא הזה חשוב ולכן צריך להתייחס אליו ברצינות.
כתוצאה מכך קורה שילדים מפתחים פחד ממחלות, פחד מחיידקים ואפילו מפתחים OCD (הפרעה כפייתית אובססיבית).
ביקורי קבע אצל דוקטור גוגל
רשת האינטרנט עשתה מהפכה של ממש בחיי היום יום שלנו, והשפיעה עלינו באינספור דרכים, חלקן חיוביות וחלקן שליליות.
בזכות האינטרנט יש לנו גישה לכל מה שמעניין או מטריד אותנו, ובמקרה של חרדת בריאות זה בהחלט יכול להיות ברכה או קללה.
אנשים שיש להם אפילו נטייה קלה של היפוכונדריה עלולים לחוות התדרדרות רצינית במצבם עקב שימוש באינטרנט, מאחר שאם מחפשים מידע בנושא תסמין מסוים, בלתי נמנע להיתקל בפירושים אפשריים ולא כל כך נעימים לאותו תסמין.
כך, בעקבות דוקטור גוגל, תסמין קטן כמו כאב ראש עלול להפוך בדמיון של האדם לגידול במוח, מה שמשליך אותו למערבולת של תרחישי אימה, דיבור עצמי שלילי וכמובן רגשות שליליים של חרדה או פחד.
כאשר אנשים ממש מתמכרים להרגל הזה לבדוק כל תסמין באינטרנט, בסופו של דבר הם עלולים לפתח חרדת בריאות אמיתית.
מחלה קשה או פטירה של אדם אהוב
דרך עקיפה נוספת שבאמצעות אדם עלול לפתח חרדת בריאות היא במקרה שאדם קרוב אליו עובר מחלה קשה או לאחר שאדם אהוב מת בעקבות מחלה קשה.
במיוחד כאשר אנשים רואים מקרוב את תהליך ההתמודדות עם מחלות (או עדים לרגעים האחרונים בחיי האדם), אנשים נחשפים למידע בנושא בריאות שלא היה ידוע להם לפני כן.
אם מוסיפים על מידע זה רגשות שליליים חזקים המתעוררים בעקבות הליווי של האדם החולה (או מותו), כמו חרדה, פחד מהמוות ועוד, ייתכן כי האדם יתחיל לפתח דפוסי מחשבה שליליים (ואפילו טורדניים) בהקשר הבריאותי.
כתוצאה מזה ייתכן שהאדם יפתח פחד ממחלות.
חרדת בריאות – איך מתבצע טיפול בפחד ממחלות?
בתחילת מאמר זה שעוסק בנושא של חרדה ממחלות, ציינתי כי התופעה של חרדת בריאות מתפתחות בעקבות חוויות למידה ישירות או עקיפות.
לכן, במסגרת טיפול בחרדת בריאות באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, המטרה היא בראש ובראשונה לעזור לאדם לבטל למעשה את הלמידה שהתבצעה בתקופה שגרמה לפיתוח אותו פחד ממחלות.
כעת אתאר חלק מהדרכים אשר באמצעותן מטפלי נלפ יכולים לעזור במסגרת טיפול בחרדת בריאות.
אתגור מחשבות שליליות
לכל אחד מאיתנו קורה מדי פעם בפעם שעולה בנו מחשבה שלילית שעלולה לסחוף אותנו ללופ בלתי פוסק של מחשבות שליליות, אמונות מגבילות או דיבור עצמי שלילי.
הבעיה היא לא בעצם זה שאותן מחשבות שליליות עולות בנו, אלא בזה שאנחנו מאמינים להן או מזדהים איתן.
במסגרת טיפול בפחד ממחלות עם מטפל NLP, אתם תלמדו מספר טכניקות שינוי מחשבות אשר יעזרו לכם קודם כל לא להזדהות עם אותן מחשבות שליליות, ואחר כך גם לאתגר את עצם התקפות שלהן ולמצוא להן תחליף שישרת אתכם בצורה טובה יותר.
שימוש נכון בדמיון
בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות ופחדים, שמתי לב שאנשים שמגיעים אליי לקבלת טיפול בחרדה או טיפול בפוביות כבר משתמשים בדמיון שלהם – רק לא בצורה שמשרתת אותם.
למעשה, אפשר לומר כי אנשים המתמודדים עם חרדת בריאות נוטים לרוב להתמקד במה שקרה בעבר (טראומה, למשל) או במה שהם חוששים שיקרה בעתיד.
מאחר שהמוח שלנו לא באמת מבדיל בין דמיון למציאות, כאשר אנשים עם פחד ממחלות (היפוכונדריה) מדמיינים מה שיקרה להם אם יתברר שהם חולים במחלה קשה או כשהם נזכרים במקרה שהם היו חולים, הגוף שלהם מגיב כאילו שזה באמת קורה.
הם למעשה חווים תגובת הילחם או ברח, והגוף שלהם מתחיל להפגין תסמיני חרדה של ממש.
וכל זה על ידי שימוש בדמיון בלבד, מאחר שלמעשה שום דבר לא קרה במציאות.
בעזרת מטפלי נלפ תהיה לכם הזדמנות ללמוד כיצד לרתום את כוחו של התת מודע שלכם ולהשתמש בדמיון שלכם בצורה חיובית יותר.