חרדה מאנשים

חרדה מאנשים היא תופעה נפוצה יותר מכפי שהייתם חושבים, במיוחד לאור העובדה בשנים האחרונות אנחנו עדים לגידול אדיר במספרים של אנשים אשר מתמודדים עם סוגים שונים של חרדות, פוביות, דיכאון וקשת רחבה ומגוונת של מצבים נפשיים מאתגרים.

בתקופה המודרנית אשר בה אנחנו חיים, אשר מאופיינת בקצב חיים מהיר יותר ובהסתמכות רחבה יותר על טכנולוגיה כחלק מחיי היום יום שלנו, חרדה מאנשים הולכת ומאפיינת חוגים גדולים יותר ויותר מקרב האוכלוסייה.

במסגרת מאמר זה, אני אספר לכם על הנושא של חרדה מאנשים, אילו תסמינים של חרדה חברתית אופייניים לתופעה זו, וגם על כיצד ניתן לבצע טיפול בחרדה חברתית בעזרת מטפל נלפ.

מהם התסמינים של חרדה מאנשים?

  • התמקדות בשלילי – לאנשים אשר חווים חרדה מאנשים יש נטייה להתמקד בכל הפרטים השליליים שאליהם הם נחשפים, תוך כדי צמצמום (עד כדי התעלמות של ממש) כל משוב חיובי (או ניטראלי) שהם מקבלים מאנשים אחרים. פירוש הדבר שתשומת הלב שלהם כל הזמן מחפשת (במעין מנגנון של נבואה שמגשימה את עצמה) אחר סימנים שליליים אצלם – או בתגובות של אנשים אחרים כלפיהם – ומתעלמים מכל סימן חברתי חיובי או ניטראלי. דפוס חשיבה מקבע זה של אנשים עם פוביה חברתית יכול לבוא לידי ביטוי לפני סיטואציה חברתית, במהלכה וכמובן גם אחריה – במקרה של מחשבות שליליות אוטומטיות או רומינציה.
  • מחשבות שליליות אוטומטיות – חרדה מאנשים באה לידי ביטוי בדמות תסמיני חרדה שונים, אך אחד מאותם תסמיני חרדה חברתית בולטים ביותר הוא חשיבה שלילית בצורת מחשבות שליליות אוטומטיות או דיבור עצמי שלילי. דפוסי חשיבה שליליים אלה מניעים חרדה מאנשים ואף מעצימים ומשמרים אותה, לכן במסגרת טיפול בחרדה חברתית חשוב להתייחס להיבט זה של תסמיני חרדה ולטפל בו.
  • התנהגויות הימנעות – מפני שאין להם הרבה ידע מעשי בתחום של טיפול בחרדה חברתית, אנשים אשר מתמודדים עם התופעה של חרדה מאנשים מפתחים קשת רחבה ומגוונת של דפוסי התנהגות בניסיון להתמודד עם תסמיני חרדה שונים כגון חוסר ביטחון עצמי, מחשבות שליליות אוטומטיות וכיוצא באלה. התנהגויות הימנעות אלה יכולות לנוע בטווח שמתחיל בלשבת עם אנשים ולא ממש לתקשר ועד להימנע כליל מהשתתפות בסיטואציות חברתיות.

איך ניתן להתגבר על חרדה מאנשים בעזרת מטפל נלפ?

בתור אדם שבעבר התמודד בעצמו עם חרדה מאנשים, אני יודע שכאשר מדובר על תהליך של טיפול בחרדה חברתית, חשוב לעשות זאת תוך כדי התייחסות הן לאופן שבו האדם תופס את העבר שלו, והן לאופן שבו האדם תופס את העתיד שלו.

עיבוד מחדש של זיכרונות שליליים בהקשר של חרדה מאנשים

בעזרת טיפול NLP, לאדם יש הזדמנות פז לחזור לאירועים שליליים שונים שהוא חווה בעבר שלו (אירועים שליליים שייתכן שאת חלקם שהוא אף יגדיר בתור טראומה). בעזרת מטפל נלפ, תוכלו לעבור תהליך של עיבוד מחדש של אותם זיכרונות שליליים, ככה שתוכלו לנטרל כל רגשות שליליים אשר נלווים אליהם, תוך כדי שאתם שומרים את כל הלמידות והתובנות החדשות שהפקתם מהם.

מפני שהתת מודע שלנו בוחר עבורנו התנהגויות מתוך המאגר הזמין לו, באמצעות תהליך זה של עיבוד זיכרונות מחדש, האדם זוכה ללמד את המוח שלו לייחס פחות חשיבות לאותם זיכרונות שליליים – וכתוצאה מכך להפחית את ההשפעה הרגשית שלו עליו ואת הסיכוי שאותם דפוסי התנהגות שליליים שהוא רוצה לשנות יחזרו עליהם שוב.

ניצול כוחו של התת מודע על מנת להתגבר על פחד מאנשים

בנוסף על כך, טיפול בתופעה של חרדה מאנשים בעזרת שיטת נלפ ודמיון מודרך כולל גם קשת רחבה ומגוונת של כלים לרתימת כוחו של התת מודע – בעזרת תרגילי דמיון מודרך לביטחון עצמי, תרגילי נשימה להרגעה, מיינדפולנס, חזרה מנטאלית ועוד כלים ותהליכים רבים – מה שאומר שלאדם שמתמודד עם חרדה חברתית יש הזדמנות ללמוד איך להשתמש במוח שלו על מנת ליצור בעצמו את השינויים שהוא רוצה לעשות בדפוסי חשיבה, התנהגות ורגש. 

רכישת מיומנויות הפחתת לחצים בהקשר של פחד מאנשים

אנשים אשר מתמודדים עם חרדות ופחדים על בסיס קבוע חווים רמות גבוהות של סטרס (לחץ נפשי), אשר אם לא זוכה לטיפול בסופו של דבר עלול להתפתח למצב של סטרס כרוני. במסגרת טיפול נלפ בתופעה של חרדה מאנשים, אני מקפיד ללמד לקוחות מגוון של כלים להפחתת לחצים נפשיים, כגון מדיטציית מיינדפולנס, נשימות עמוקות להרגעה ועוד.

בדרך זו יש לאנשים אשר חווים פחדים חברתיים (ואולי גם פוביות נפוצות אחרות) לנטרל מעט את אותם רגשות שליליים של חוסר ביטחון, לחץ, חרדה ועוד אשר גוזלים מהם משאבים יקרים וללמוד כיצד לפתח רגשות חיוביים של ביטחון עצמי, רוגע, שלווה וכיוצא באלה.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »