השאלה איך להוריד לחץ מאפיינת את החיים המודרניים בימינו, אשר מביאים איתם קשת רחבה ומגוונת של גורמי סטרס שונים אשר משפיעים עלינו ולעתים עלולים לגרום לנו לפתח תגובת לחץ.
כתוצאה מכך, אנשים רבים מחפשים אחר דרכים איך להוריד לחץ, על מנת שהם יוכלו להתמודד עם החיים בצורה יעילה ובריאה יותר.
מטפלי נלפ רבים מעניקים ללקוחות שלהם – כחלק מתהליך של טיפול בחרדה או טיפול בפוביה – כלים למטרת הורדת לחץ כגון תרגילי דמיון מודרך להרגעה או תרגילי נשימה עמוקה להרגעה, ובמסגרת מאמר זה אספר לכם על מספר אסטרטגיות שילמדו אתכם איך להוריד לחץ בצורה יעילה.
איך להוריד לחץ – כיצד מזהים תסמינים של סטרס כרוני?
בניגוד למה שייתכן שרבים חושבים, לא תמיד קל לזהות את התופעה של לחץ נפשי גבוה, מפני שפעמים רבות סטרס כרוני בא לידי ביטוי בצורות שונות בקרב אנשים שונים.
יחד עם זאת, אם אתם מחפשים אחר דרכים שיעזרו לכם איך להוריד לחץ, חשוב שתדעו שיש מספר מאפיינים כלליים אשר בדרך כלל מהווים תסמינים של לחץ אצל רוב האנשים.
אם אתם רוצים לדעת לזהות האם גם אתם חווים לחץ נפשי גבוה, במידה אשר עלולה לגרום לכם נזק נפשי וגופני, חשוב שתלמדו לשים לב אל תסמיני לחץ כגון:
- תסמיני לחץ נפשיים – תסמינים של לחץ נפשי יכולים לכלול קשיים בריכוז, דאגת יתר, חרדה, קשיי זיכרון ועוד
- תסמיני לחץ רגשיים – תסמינים של סטרס יכולים גם לבוא לידי ביטוי בדרכים רגשות, כגון רגשות שליליים עוצמתיים של כעס או תסכול, וכן מצבי רוח הפכפכים
- תסמיני לחץ גופניים – כבר מזמן הוכח, בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים, כי לחץ נפשי גבוה גובה מחיר מהגוף, ופעמים רבות סטרס כרוני עלול להוביל ליצירת תסמינים גופניים כגון לחץ דם גבוה, עלייה במשקל, פגיעה במערכת החיסון, פגיעה ביצר המין ועוד
- תסמיני לחץ התנהגותיים – בשורה התחתונה, אנשים רוצים ללמוד איך להוריד לחץ מפני שהתופעה של סטרס כרוני באה לידי ביטוי בהתנהגות שלהם. תסמיני סטרס התנהגותיים יכולים לכלול הזנחה, עד כדי כך שהאדם לא מפנה זמן לדברים שגורמים לו להנאה, כמו גם פיתוח התנהגויות הימנעות או אסטרטגיות התמודדות מזיקות כמו התמכרות לסמים או התמכרות לאלכוהול.
איך להוריד לחץ בעזרת תרגילי דמיון מודרך להרגעה?
בתור מטפל NLP עם התמחות בנושא של טיפול בחרדות, כמו גם טיפול בפוביות, אני פוגש לא מעט אנשים אשר בנוסף על חרדות ופחדים שונים סובלים גם מלא מעט סטרס בחיים שלהם.
לכן, כחלק מתהליך טיפול נלפ, בין אם מדובר על טיפול בפוביה או טיפול בחרדות, אני מקפיד לצייד את הלקוחות שלי בארגז כלים אשר כולל קשת רחבה ומגוונת של טכניקות להפחתת לחצים.
אחד מהדברים הראשונים שאני מלמד לקוחות שמגיעים אלי לקבלת טיפול בחרדה, הוא איך להוריד לחץ בעזרת תרגילי דמיון מודרך להרגעה.
כעת אתאר בפניכם מספר תרגילי דמיון מודרך אשר יעזור לכם להתמודד עם לחץ נפשי גבוה בצורה יעילה ומהנה.
איך להוריד לחץ – תרגיל דמיון מודרך "מקום בטוח"
על מנת שאדם יוכל להיות מסוגל להפחית לחצים, קודם כל הוא צריך להרגיש שהוא נמצא במקום בטוח ומוגן.
פעמים רבות המציאות לא מעניקה לנו יותר מדי הזדמנויות להיות במקומות בהם אנחנו מרגישים בטוחים ומוגנים באמת (בין אם בעקבות טראומה, ובין אם בעקבות סיבות אחרות), לכן אחת מהדרכים היעילות ביותר לפתח תחושות של ביטחון עצמי, רוגע ושלווה היא לבצע תרגילי דמיון מודרך להרגעה אשר מבוססים על ביקור במקום בטוח בדמיון.
על מנת לתרגל מדיטציה מודרכת זו, כל מה שאתם צריכים לעשות זה למצוא מקום שבו תוכלו לתרגל למשך מספר דקות מבלי שיפריעו לכם. תמצאו מקום נוח – בישיבה או בשכיבה – תעצמו את העיניים ותתחילו לנשום מספר נשימות עמוקות להרגעה. לאחר שאתם מרגישים שהגוף שלכם מתחיל להיעשות נינוח יותר, תתחילו להעלות בדמיון מקום שבו אתם מרגישים בטוחים ומוגנים במיוחד, מקום שבו תוכלו לחוות רגשות חיוביים של ביטחון עצמי, ערך עצמי גבוה, רוגע ושלווה.
המקום הזה יכול להיות מקום בו ביקרתם בעבר, והוא גם יכול להיות מקום שקיים אך ורק בדמיון שלכם.
אחרי שיצרתם את המקום הבטוח בדמיון, תתחילו להעשיר את החוויה שלכם על ידי הוספת פרטים ושימוש בכל החושים שלכם על מנת ליצור חוויה מציאותית יותר בדמיון – ככל שתבצעו תרגילי דמיון מודרך להרגעה תוך כדי הוספת פרטים ושימוש בכל החושים שלכם, ככה יהיה לכם הרבה יותר קל להעלות רגשות חיוביים ונעימים.
אתם יכולים להיות במקום הזה לבד, או עם חברים שאתם אוהבים ואפילו עם בעלי חיים שמעוררים אצלכם תחושות של רוגע ושלווה. אתם יכולים פשוט לדמיין שאתם שוכבים על החוף ופשוט מתבוננים בגלים, או שאתם יכולים לדמיין שאתם הולכים על החוף. מה שהכי מרגיע אתכם.
איך מפחיתים לחצים בעזרת תרגילי נשימה להרגעה?
אנשים רבים רוצים ללמוד איך להוריד לחץ, מפני שהם חווים תסמינים של לחץ נפשי על בסיס יום יומי – תסמיני לחץ אשר בסופו של דבר עלולים ליצור מצב של סטרס כרוני.
תסמיני לחץ אלה הם למעשה חלק ממנגנון ה"הילחם או ברח" של הגוף.
אך כמו שלמצב של חרדה או לחץ גבוה יש תסמינים גופניים, גם למצב של רוגע ושלווה יש תסמינים גופניים – כמו נשימות עמוקות, לדוגמא.
מפני שהגוף והנפש הם יחידה אחת, הם משפיעים זה על זה, מה שאומר שניתן להשתמש בכלי של נשימות עמוקות על מנת להרגיע את הנפש.
הפחתת לחץ בעזרת תרגילי נשימה להרגעה בשילוב עם דמיון מודרך?
בתור התחלה, חשוב שתלמדו מספר תרגילי נשימה להרגעה.
נשימות עמוקות לבטן מאותתות לגוף שהמצב בטוח ושהוא יכול להירגע, לכן אתם יכולים לדמיין שיש לכם בבטן בלון לא מנופח, ושכל נשימה שאתם נושמים אתם מכניסים אוויר לבלון ומנפחים אותו.
בנוסף, אתם יכולים פשוט לבצע תרגילי נשימה להרגעה על ידי נשיפה של האוויר למשך זמן כפול מזמן הנשימה, וזו דרך נוספת לסמן לגוף שהוא יכול להירגע.
אם אתם רוצים ללמוד איך להוריד לחץ בצורה יעילה במיוחד, אני ממליץ לכם – כפי שאני ממליץ למטופלים שמגיע אלי לקבלת טיפול בחרדה או טיפול בפוביה – לתרגל דמיון מודרך להרגעה בשילוב עם נשימות עמוקות.