בעוד שנדיר למצוא אנשים עם אבחנה קלינית של אוויופוביה, או חרדה מטיסות, ממש לא נדיר למצוא אנשים שעבורם חוויית הטיסה היא לא בדיוק החוויה האהובה עליהם.
כאשר מדובר על חרדת טיסות, יש אנשים שמה שמעורר אצלם תגובת חרדה זה החשש מפני להיתקע במרחב סגור למשך זמן רב מדי. אחרים, לעומתם חווים פחד טיסה מפני שהם לא אוהבים גבהים, ויש כמובן גם אנשים שפיתחו פוביה מטיסות מפני שהם חוו חוויה שלילית (ואולי אפילו טראומה של ממש) בזמן שהם טסו במטוס.
במסגרת מאמר זה אספר לכם כיצד מתפתחת חרדה מטיסות וכיצד אפשר לעבור טיפול בחרדת טיסות בעזרת מטפלי נלפ.
חרדה מטיסות – איך היא מתפתחת?
ברוב המוחלט של המקרים, כאשר מדובר על פוביות נפוצות הן בדרך כלל מתפתחות בעקבות חוויית למידה, בין אם זו חוויית למידה ישירה ובין אם זו חוויית למידה עקיפה.
יש דרכים רבות שבהן בני אדם עשויים לפתח חרדה מטיסות, וכעת אתאר כמה מהדרכים המרכזיות שבהן.
חרדה מטיסות על בסיסי זיכרון שלילי
רוב האנשים שפיתחו פחד מטיסות מעולם לא חוו סכנה ממשית בזמן טיסה. הסיבה לכך היא שנדיר לחוות סכנה במסגרת טיסות מסחריות. אך בכל זאת אנשים לומדים לפחד בעודם טסים, מה שגורם להם לחוות מחשבות שליליות, חרדות ופחד לגבי טיסות עתידיות.
ואיך למעשה מגדירים חוויה מפחידה? מדובר בכל חוויה שהמוח שלכם מחליט שהיא מפחידה. ייתכן שבפועל הסיטואציה איננה מפחידה, ושאין שום סכנה ממשית לחיים שלכם או למצבכם הבריאותי. אך אם אתם חווים פחד, אתם תזכרו את החוויה כחוויה מסוכנת.
נניח שאתם טסים לאנשהו והטיסה חלקה ונעימה. ואז אתם רואים שהאור של חגורת הבטיחות נדלק ושהקפטן מכריז "גבירותיי ורבותיי, מזג האוויר מתחיל להיות מעט סוער. אני מבקש מכולם לחזור למקום ולהדק את חגורות הבטיחות".
ייתכן שרק מעצם שמיעת האזהרה לגבי מזג האוויר הסוער אתם מיד תחוו תסמיני חרדה כגון קצב לב מהיר, נשימות מהירות, זיעת יתר וכדומה. למרות שלא נשקפת לכם שום סכנה, אתם מרגישים על סף התקף חרדה.
זאת אומרת, אתם חוויתם פחד ללא קשר לסכנה האמיתית, והרגשתם חוסר שליטה.
בכל פעם שאתם חווים חוסר שליטה, אתם תחוו מחשבות שליליות על פחד או חרדה, והגוף שלכם ייעשה דרוך. אם החוויה תהיה מפחידה מספיק, אתם תהיו מותנים לחוות את פחד. פירוש הדבר שבפעמים הבאות שתטוסו, אתם שוב תתחילו לצפות למזג אוויר סוער, ותרגישו חרדה רק מעצם המחשבה על כך.
אם יש לכם זכרונות שליליים מטיסות קודמות בהן הרגשתם אי נוחות, והזיכרונות האלה חוזרים אליכם בקלות, זאת יכולה להיות חלק מהסיבה לכך שאתם חווים פחד מטיסות כיום.
פיתוח חרדה מטיסות בעקיפין
אתם גם יכולים לפתח חרדה רק מעצם כך ששמעתם על החוויה השלילית של אדם אחר. זה מה שנקרא למידה עקיפה.
אתם שומעים על חוויה שלילית של אדם אחר, ואז אתם מדמיינים את עצמכם עוברים את אותה החוויה.
בכל פעם שאנשים שומעים על התרסקות של מטוס, הם מדמיינים מה היה קורה אם הם היו נמצאים על אותו מטוס ומתרסקים.
אם אתם משתמשים בדמיון על מנת לדמיין אירוע טראומטי, הגוף שלכם יגיב כאילו שזה קורה באמת, ואתם תרגישו רגשות שליליים, סטרס, מחשבות שליליות ואולי אפילו תגרמו לעצמם לחוות התקף פאניקה.
ככל שאתם שוקעים יותר באותה חשיבה קטסטרופלית, ואתם משכנעים את עצמכם שמצפה לכם אסון, אתם מגבירים את הסיכויים שתחוו חרדה בזמן שתעלו על מטוס.
אנשים ששומעים על אסונות אוויריים מתעלמים מהעובדה הפשוטה שמדי יום ביומו יש במשך כל שעות היממה אינספור טיסות שעוברות בשלום, ללא שום תקלה. מדובר בהטייה קוגניטיבית שגורמת להם לחפש הוכחות למה שהם כבר חושבים, תוך כדי שהם מתעלמים מכל העובדות שסותרות את הפחד שלהם.
חרדה מטיסות על בסיס פוביות נפוצות אחרות
פחד מטיסות יכול לנבוע ממספר פחדים אחרים: פחד גבהים, פוביה מאנשים, פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה), התקפי פאניקה, פחד לאבד שליטה.
אולי אתם חווים התקפי פאניקה. ייתכן שהפעם הראשונה שחוויתם התקף פאניקה הייתה לפני ראיון עבודה או דייט ראשון. ואז, בקצב איטי אבל בטוח, התחלתם לחוות חרדות ביותר ויותר סיטואציות ומקומות.
אנשים רבים שחווים התקפי חרדה צריכים לדעת שיש להם לאן לברוח, ככה שהם לא ירגישו לכודים או ללא שליטה. ממטוס, מן הסתם, אי אפשר לברוח באמצע טיסה…
לדוגמא: אתם עולים על מטוס, מתיישבים בכיסא שלכם ומחכים להמראה. לאחר כמה דקות, אתם שומעים את הדיילים מכריזים שדלתות המטוס עומדות להינעל. מה אם אתם לא אוהבים להרגיש לכודים ואתם מרגישים שאין לכם לאן לברוח?
בשלב זה ייתכן שתתחילו לחוות מגוון של תסמיני חרדה כגון: דפיקות לב מהירות, זיעת יתר, סחרחורת, עקצוצים בכפות הידיים, קשיי נשימה. בנוסף על כל אותם תסמינים גופניים של חרדה, אתם מתחילים גם לחוות מחשבות שליליות או מחשבות טורדניות כגון "יהיה לי התקף לב", "אני לא יכול לסבול את התחושה זאת", "כולם יצחקו עלי" וכדומה. וכמובן שמחשבות מסוג זה רק מגבירות את החרדה שאתם חווים.
חרדת טיסות – איך מטפלים?
מטפלי נלפ מחזיקים בכלים שימושיים ויעילים לעזור לאנשים לעבור תהליך של טיפול בחרדת מטיסות.
כאשר אתם מגיעים לתהליך של טיפול NLP, בין אם מדובר על טיפול בפחד מטיסות או על טיפול בפוביה ספציפית אחרת, אתם בראש ובראשונה מקבלים הזדמנות פז ללמוד על תת המודע שלכם ועל כל הדרכים שבהן הוא פיתח ומשמר את אותה פוביה שיש לכם.
בנוסף על כך, במסגרת טיפול בחרדה עם NLP אתם תוכלו לעקור את הפוביה מהשורש, ללמוד מגוון כלים לניטרול טריגרים של פחד וללמוד להתחבר אל רגשות חיוביים של רוגע, ביטחון עצמי ושלווה – על מנת שתוכלו לייצר לעצמכם חוויית טיסה נעימה יותר.