אינספור אנשים טסים בשמי העולם מדי יום ביומו, מדי רגע ורגע, ולמרות זאת יש לא מעט אנשים אשר מתמודדים עם פחד מטיסות.

בעוד שהחוויה הכללית של עלייה למטוס יכולה לפעמים להיות מעט מלחיצה, רוב האנשים חווים פחד טיסה קל ביותר, לא בעוצמה שמפריעה להם או שמונעת מהם לעלות על מטוס.

אך עבור אנשים עם פוביה של ממש, רק עצם המחשבה על טיסה במטוס עלולה לעורר התקף חרדה.

במאמר זה אספר לכם על פחד מטיסות, כיצד חרדת מטיסות מתפתחת וכיצד מטפלי נלפ יכולים לסייע בתהליך של טיפול בחרדת טיסות.

פחד מטיסות – איך אנשים מפתחים פחד מטיסות?

כאשר מדובר על התופעה של פחד מטיסות, חשוב לזכור כי מבחינת המבנה של הפרעת חרדה זו, זהו מבנה הזהה לאינספור פוביות נפוצות אחרות.

לכן ברוב המוחלט של המקרים, אפשר לומר כי פחד מטיסות נוצר בעקבות שתי תופעות מרכזיות:

למידה ישירה של חרדת טיסה ולמידה עקיפה של פוביה מטיסות.

איך אנשים מפתחים פחד מטיסות על בסיס למידה ישירה?

הרבה פעמים פוביה ספציפית מתפתחת לאחר שהאדם עבר חוויה שלילית עוצמתית אשר נצרבה בזיכרון שלו.

במקרה של פחד מטיסות, אנשים רבים מתחילים לחוות תסמיני חרדה לפני טיסה לאחר שהם עברו טיסה שהייתה כרוכה בהרבה כיסי אוויר עוצמתיים, טלטלות או אירועים שליליים אחרים שהם חוו בזמן טיסה. לדוגמא, אדם עלול לפתח פחד מטיסות אפילו אם הוא סבל מבחילות תכופות בזמן הטיסה.

נוצרת התניה שלילית בין רגשות שליליים לבין הנוכחות במטוס, התניה שאפשר לבטל במסגרת טיפול בפחד טיסות בעזרת מטפל NLP.

איך אנשים מפתחים פחד טיסות על בסיס למידה עקיפה?

פוביה ספציפית יכולה להתפתח גם לאחר שהאדם חווה חוויית טיסה שלילית בעקיפין.

לדוגמא, ילדים רבים מפתחים חרדות ופחדים לאחר שהם רואים את ההורים שלהם מגיבים ברגש פחד עוצמתי בתגובה לתופעה מסוימת, וילד שרואה את ההורה שלו חווה חרדה בזמן טיסה יבין ויסיק – בצורה לא מודעת – כי טיסה היא דבר מפחיד ומסוכן.

גם אנשים בוגרים עלולים לפתח פחד מטיסות בעקבות חוויית למידה עקיפה, כמו לאחר צפייה בסרט אסונות או אפילו קריאת כתבה בעיתון על מטוס שהתרסק לאדמה.

בעזרת מטפל NLP, לאדם שמתמודד עם פחד מטיסות יש הזדמנות לנטרל את אותן חוויות למידה, כמו גם לרתום את כוחו של התת מודע וליצור חוויות למידה חיוביות והתניות חיוביות בהקשר של טיסה במטוס.

כיצד דפוסי חשיבה שליליים משמרים פחד מטיסות?

כאשר מדובר על הנושא של פוביות נפוצות, אין כל צל של ספק כי אחד מהגורמים אשר מניעים ומשמרים פוביה הוא דפוסי חשיבה שליליים.

לכן, מנקודת המבט האישית שלי, לדעתי טיפול בפוביה מוצלח ויעיל חייב לכלול התייחס לאותו היבט מנטאלי של תסמיני חרדה בהקשר של טיסה במטוס.

אבל אילו דפוסי חשיבה שליליים, הטיות חשיבה או אמונות מגבילות תורמים לשימור של פחד מטיסות?

איך מטפל נלפ יכול לעזור לכם להתגבר על פחד טיסות?

כאמור, פוביה ספציפית כגון פחד טיסות נוצרת בעקבות חוויית למידה – ישירה או עקיפה – לכן במסגרת טיפול בפוביה באמצעות נלפ ודמיון מודרך, מטפלי נלפ ניגשים בראש ובראשונה לעבודה על אירועים שליליים בעבר בהקשר של טיסות.

עבודה על זיכרונות שליליים בעזרת מטפל NLP תאפשר לאדם שמתמודד עם פחד מטיסות לנטרל את אותם רגשות שליליים עוצמתיים של פחד או חרדה אשר התקשרו לחוויה של עלייה למטוס.

בנוסף, מטפל באמצעות שיטת נלפ מעניק לאדם כלים שימושיים שמאפשרים לו להתמודד בזמן אמת עם תסמינים של חרדה, במקרה הצורך, כגון שינוי דפוסי חשיבה, ניטרול רגשות שליליים, תרגילי דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי, מדיטציית מיינדפולנס ועוד.