פחד מנהיגה אחרי תאונה יכול לשנות את חייהם של אנשים שעברו תאונה.
קורבנות תאונות דרכים לעתים קרובות חווים מצוקה רגשית ונפשית קשה מנשוא.
החוויה של תאונת דרכים עלולה להיות טראומטית במיוחד, גם אם אתם ושאר המעורבים בתאונה כלל לא נפגעתם במידה משמעותית.
למעשה, חרדת נהיגה עלולה להתפתח גם בעקבות מצב שבו האדם כמעט היה מעורב בתאונה.
במסגרת מאמר זה אספר לכם על התופעה של פחד מנהיגה אחרי תאונה, על תסמינים של חרדת נהיגה, על הדרכים שבהן פוביה מנהיגה דומה מאוד להפרעת חרדה הידועה בתור הפרעת דחק פוסט טראומטית – וכמובן על טיפול נלפ להתגברות על פחד מנהיגה אחרי תאונה.
מה זה פחד מנהיגה אחרי תאונה?
פחד מנהיגה הוא סוג של הפרעת חרדה.
הפרעות חרדה גורמות לאנשים להימנע מסיטואציות או פעילויות אשר מעוררות תסמיני חרדה מחמירות אותם.
לעתים קרובות פחד מנהיגה יכול להילוות אל פוביות נפוצות נוספות, כגון אגורפוביה (פחד ממקומות סגורים).
בנוסף על כך שניתן להגדיר פחד מנהיגה אחרי תאונה בתור פוביה, הגדרה נוספת שמתאימה לתיאור פחד זה היא הפרעת דחק פוסט טראומטית (הסבר מפורט יובא בהמשך המאמר).
פחד מנהיגה יכול להתפתח לאחר שאדם היה מעורב בתאונת דרכים, ואפילו לאחר שהוא חזה בה בתור נוסע או אפילו עובר אורח.
תאונת דרכים כאירוע טראומטי
פחד מנהיגה אחרי תאונה מוגדר בתור הפרעת חרדה, אולם פחד מנהיגה מאופיין גם בתסמינים של פוסט טראומה.
לכן אנשים שעברו תאונת דרכים לעתים קרובות חווים זכרונות פולשניים או דימויים מציפים שגורמים להם להיות כל הזמן במצב של חרדה.
כאשר האדם מרגיש שאותם תסמיני חרדה קשים מנשוא, ושהוא לא מצליח להתגבר עליהם בכוחות עצמו ולהתיישב מאחורי ההגה ולנהוג בבטחה – אז עליו לפנות לקבל טיפול בחרדת נהיגה אצל מטפל נלפ.
פחד מנהיגה אחרי תאונה כסוג של פוסט טראומה – מהם התסמינים?
את התסמינים של הפרעת דחק פוסט טראומטית אפשר לחלק לארבע קטגוריות כלליות: שינויים באישיות, מחשבות פולשניות, הימנעות ודפוסי חשיבה ורגש שליליים:
- דפוסי חשיבה ורגש שליליים – אנשים עם פוסט טראומה חווים אמונות מגבילות, עיוותי חשיבה, מחשבות שליליות אוטומטיות וערך עצמי נמוך בעקבות האירוע הטראומטי שהם עברו. במקרים של פחד מנהיגה לבד, אם הם נפגעו במהלך תאונה או גרמו לפגיעה של אדם אחר, ייתכן שהם אף יחוו רגשות אשמה, פחד, כעס או בושה בעקבות האירוע הטראומטי.
- הימנעות – אנשים אשר מתמודדים עם טראומה בדרך כלל יעשו הכול על מנת להימנע מכל טריגר שמזכיר להם את האירוע הטראומטי שהם עברו. כתוצאה מכך הם עלולים להימנע מאנשים, מקומות, חפצים, סיטואציות ופעילויות. במקרה של פחד מנהיגה אחרי תאונה, אנשים נמנעים מנסיעה במקומות שבהם הם עברו תאונה, ובמקרים קיצוניים של פחד נהיגה, הם נמנעים מנהיגה באופן מוחלט.
- מחשבות פולשניות – כמו עם אירועים טראומטיים אחרים, גם לאחר תאונה האדם עלול לחוות מחשבות פולשניות או זכרונות פולשניים שמציפים את התודעה שלו ללא שום אזהרה מוקדמת. לפעמים דימויים או זכרונות אלה עלולים גם להופיע במסגרת חלומות או סיוטים. במקרים מסוימים, במיוחד כאשר האדם חווה טראומה קשה, אותם זכרונות פולשניים יכולים להיחוות ממש כאילו שהאירוע קורה מחדש בהווה.
- שינויים באישיות – הפרעת דחק פוסט טראומטית יכולה לחולל שינויים באישיות של האדם, על ידי כך שהיא הופכת אותו לנוטה לעצבנות או התפרצויות זעם. שינויים נוספים יכולים להיות חשיבה שלילית, ערפול מחשבתי, קשיים בריכוז ועוד. פעמים רבות פחד מנהיגה אחרי תאונה ממש משנה את האדם וגורם לו להיות הרבה יותר חשדן וזהיר, הן בדרכים והן באופן כללי.
מהם התסמינים של פחד מנהיגה אחרי תאונה?
גם אם יצאתם מתאונת דרכים ללא שריטה, זה עדיין לא אומר שאתם מרגישים בטוחים במאה אחוז לחזור לשבת מאחורי ההגה ולנהוג כאילו לא קרה דבר.
במילים אחרות, גם אם תאונת דרכים לא הותירה בכם צלקות גופניות, ייתכן מאוד שהיא הותירה בכם צלקות נפשיות.
אנשים אשר עברו תאונת דרכים ומתקשים לחזור להתיישב מאחורי ההגה, באופן חלקי או מוחלט, פוחדים שיקרה משהו רע בזמן שהם ינהגו הרחק מהבית, הם פוחדים שהם יחוו התקף חרדה בזמן שהם נוהגים או תקועים בפקק תנועה, או שהם פוחדים שהם יגרמו נזק לעצמם, לנהגים אחרים או להולכי רגל.
אחרים מסוגלים לנהוג, אבל הם זהירים במידה מופרזת, מה שעלול לסכן אותם ואחרים על הכביש.
יש כאלה שעברו תאונת דרכים ושכעת חווים חרדה או פחד בכל פעם שהם חולפים על פני המקום שבו אירעה התאונה.
כל אלה הן תגובות נורמאליות וטבעיות של הגוף והנפש לאירוע טראומטי. הבעיה מתחילה כאשר תסמיני חרדה אלה לא נחלשים, אלא רק הולכים ומתחזקים, ולמעשה יוצרים מצב של פוסט טראומה.
טיפול בחרדת נהיגה באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך
אם גם אתם מתמודדים עם פחד מנהיגה אחרי תאונה, חשוב שתדעו שבאמצעות שיטת NLP אתם תוכלו להתגבר על הפחד שלהם ולחזור לנהוג עם ביטחון עצמי.
במסגרת טיפול בחרדת נהיגה באמצעות NLP ודמיון מודרך, מטפל נלפ יעביר אתכם מספר תהליכים אשר יעזרו לכם להשתחרר מאותם זכרונות טראומטיים שממשיכים להציף אתכם גם זמן רב אחרי אותו אירוע טראומטי שעברתם ושמסרב להרפות מהתודעה שלכם.
ברגע שתלמדו לעבד את אותם זכרונות שליליים בצורה חדשה, כך שתוכלו להתבונן בהם ללא שום רגשות שליליים של חרדה, פחד או אימה, אתם תוכלו להסתכל על האירוע שעברתם בצורה ניטראלית ואובייקטיבית – ללא רגשות שליליים משתקים ומעוררי חרדה.
במסגרת טיפול בחרדה נהיגה מטפל NLP גם ילמד אתכם תרגילי דמיון מודרך להרגעה, אשר באמצעותם תוכלו להתמודד עם תסמיני חרדה בצורה יעילה יותר. תרגילי נשימה להרגעה, כמו גם תרגול מדיטציית מיינדפולנס, יעזרו לכם לאזן את הגוף והנפש שלכם בזמן אמת, כאשר אתם מרגישים שאתם צריכים לנטרל רגשות שליליים כגון פחד או חרדה.
בנוסף, במסגרת טיפול בחרדות באמצעות שיטת NLP אתם גם תלמדו טכניקות דמיון מודרך שבאמצעותן תוכלו לרתום את כוחו של התת מודע שלכם ולתכנת אותו להטמעת דפוסי התנהגות חדשות, כך שתוכלו לנהוג עם רוגע, ביטחון עצמי ושלווה.