מהי חרדה?

מהי חרדה? חרדות הן חלק טבעי ובלתי נפרד מהחיים, ואנשים יכולים לפתח חרדות לגבי נושאים כגון בריאות, כסף, זוגיות ולמעשה כל נושא אפשרי. אצל רוב האנשים מדובר על חרדה בעוצמה נסבלת, שלא משפיעה על אורח חייהם במידה משמעותית.

אנשים עם הפרעת חרדה כללית, לעומת זאת, חווים רגשות שליליים עוצמתיים, כמו גם דאגות כרוניות בנוגע לנושאים שמטרידים אנשים ללא הפרעת חרדה כללית, כמו גם לגבי נושאים אחרים – גם כאשר אין להם סיבה ממשית, אובייקטיבית לעשות זאת.

למעשה, אנשים שנאלצים להתמודד עם חרדות כחלק משגרת חייהם מתקשים לשלוט בחרדה שלהם ולתפקד בצורה מיטבית.

מהי חרדה – והאם זה טוב או רע?

חרדה היא תגובה שהגוף שלכם מייצר עקב חשיפה לסכנה – ממשית או מדומיינת.

ייתכן שקצב הנשימה שלכם יתגבר, שהלב שלכם יתחיל להלום בחוזקה, אולי תרגישו פרפרים בבטן ואפילו פרץ של אנרגיה.

כאמור, כולם חווים חרדות כחלק משגרת החיים, ורמה מסוימת של חרדה היא דבר נורמאלי, ובמקרים מסוימים אפילו מועיל – מעט חרדה יכולה לסייע בשיפור ביצועים.

תגובת חרדה היא דרכו של הגוף שלכם לעזור לכם להישאר בטוחים ומוגנים. לדוגמא:

תדמיינו שאתם חוזרים הביתה ברגל, ושאתם גוררים מעט את הרגליים מפני שאתם עייפים. ואז, נדמה לכם שמזווית העין אתם מבחינים בנחש.

תכף ומיד אתם שוכחים מהעייפות שלכם, והגוף שלכם מוצף באדרנלין שנותן לכם פרץ של אנרגיה ועוזר לכם להימלט מהסכנה.

בנוסף, רמות מסוימות של חרדה יכולות גם לעורר מוטיבציה. אם אתם חווים מעט חרדה לגבי מבחן או ראיון עבודה, החרדה יכולה להחדיר בכם את המוטיבציה להיערך כהלכה.

אך במקרים כאשר אדם חווים חרדה על בסיס קבוע, במגוון רחב של סיטואציות והקשרים, באופן אשר משפיע על איכות החיים שלו, כבר מדובר על הפרעת חרדה כללית אשר מצריכה טיפול בחרדה.

מהי חרדה – אילו גורמים עלולים לעורר חרדות?

חרדות, כמו במקרה של פוביות נפוצות, נוצרות מסיבות שונות אשר משתנות מאדם.

בעוד שאין סיבה אחת שאפשר להצביע עליה בתור המקור להתפתחות של חרדות, יש מספר גורמים שבדרך כלל אופיינים בקרב אנשים אשר מתמודדים עם חרדה.

  • גנטיקה – בזמן שנמשך הוויכוח בין מחנה התורשה לבין מחנה הסביבה, חוקרים רבים סבורים כי חרדה יכולה להתפתח על בסיס גנטי. יש לציין שקשה להבחין האם התינוק יורש את "הגנים של החרדה" מפני שהאימא חווה סטרס כרוני בזמן שהוא נמצא בבטן שלה, או שמא הוא היה יורש את הגנים האלה בכל מקרה.
  • חוויות בחיים – אפשר לומר כי אצל רוב האנשים חרדות מתפתחות בעקבות חוויות שליליות בחיים. בין אם מדובר על אירועים טראומטיים חד פעמיים שהאדם עבר, כגון תאונת דרכים, פציעה או מחלה, ובין אם מדובר על אירועים המתמשכים לאורך תקופות ארוכות, חוויות שליליות עוצמתיות מותירות את החותם שלהן בדמות תסמינים של חרדה שממשיכות ללוות את האדם.
  • חומרים משני תודעה – בין אם מדובר על סמים המותרים בחוק, כגון קפאין, אלכוהול וניקוטין, ובין אם מדובר על סמים האסורים בחוק, חומרים משני תודעה עלולים לחקות או לעורר תסמיני חרדה. בנוסף על כך, שימוש בחומרים משני תודעה בסביבה לא בטוחה או באופן שיוצר חוויה שלילית עלול לעורר אצל האדם חרדות לאחר השימוש או לגרום לו לחוות התקף חרדה תוך כדי השימוש.
  • נסיבות חיים – לעתים חרדות עלולות להתפתח בעקבות שינוי משמעותי בנסיבות החיים. בין אם מדובר על מעבר דירה, שינוי מקום עבודה או פרידה מבן זוג, שינויים דרמטיים בחיים כרוכים בחוסר וודאות, ובמקרים מסוימים (במיוחד בקרב אנשים עם עבר של חרדות או טראומות), עלולים לעורר התקף חרדה או חרדות. לפעמים במקרים האלה שינוי נוסף בנסיבות, או מעבר של פרק זמן מסוים, מביאים להקלה בחרדה או להיעלמותה. אך במקרים אחרים יש הכרח לגשת לקבל טיפול בחרדה.

מהי חרדה – אילו תסמיני חרדה נפוצים ישנם?

הפרעת חרדה כללית מתפתחת בצורה הדרגתית, ולעתים קרובות היא מתחילה בגיל ההתבגרות או עם כניסת האדם לחיי המבוגרים.

ישנם תסמיני חרדה רבים, וכעת אציין את התסמינים הנפוצים והמשמעותיים ביותר:

  • מחשבות שליליות אוטומטיות
  • דאגות כרוניות לגבי דברים יום יומיים
  • חוסר מנוחה בעקבות מצב של סטרס כרוני
  • קשיים בריכוז
  • מצב של עוררות גופנית או דריכות יתר
  • קשיים בהירדמות או נדודי שינה
  • כאבי ראש, מיגרנות או כאבים גופניים אחרים ללא סיבה אורגנית
  • זיעת יתר
  • סחרחורת
  • קוצר נשימה

ילדים אשר מתמודדים עם חרדות דרך כלל חווים דאגות כרוניות לגבי:

  • הביצועים שלהם במסגרות השונות, כגון בלימודים או בספורט
  • אירועים טראומטיים, כגון אסונות טבע או מלחמה

מבוגרים עם הפרעת חרדה כללית חווים דאגות כרוניות לגבי עניינים יומיומיים כגון:

  • הביצועים שלהם בעבודה
  • מצבם הבריאותי
  • מצבם הכספי
  • הבריאות הגופנית והנפשית של ילדיהם
  • השלמת מטלות הבית ועיסוק בתחומי אחריות אחרים
מהי חרדה?

מהי חרדה – האם אני יש לי הפרעת חרדה?

תקראו את שבעת הסעיפים הבאים, ותבחנו האם הם מתארים את החוויה שלכם.

אם התיאורים נשמעים לכם מוכרים, ומדובר על חוויות שאינן חד פעמיות, אלא מתמשכות וקבועות, ייתכן שיש לכם הפרעת חרדה ומומלץ שתפנו לקבל טיפול בחרדה.

  1. האם אתם כל הזמן לחוצים או דואגים?
  2. האם אתם חווים חרדות בעוצמה שמשבשת את אורח החיים שלכם?
  3. האם אתם מרגישים שיש סכנות האורבות לכם בכל פינה?
  4. האם אתם חווים התקפי פאניקה פתאומיים, ללא שום אזהרה מוקדמת?
  5. האם אתם נמנעים ממצבים מסוימים או פעילויות מסוימות מפני שהם מעוררים אצלכם חרדה?
  6. האם אתם סבורים שיקרה משהו רע אם לא תפעלו בצורה מסוימת?
  7. האם אתם מוטרדים מפחדים לא הגיוניים?

מה זה התקף חרדה?

התקף חרדה, שידוע גם בתור התקף פאניקה, הוא מצב נפשי-גופני המאופיין בדרגות גבוהות במיוחד של פחד או בהלה. התקף חרדה בדרך כלל מתחיל באופן פתאומי, ללא כל סימן אזהרה.

לפעמים לפני התקף חרדה יש טריגר ברור – כמו להיתקע במעלית, במקרה של פחד ממעליות לדוגמא, או מחשבה על הרצאה חשובה שעליכם להעביר, במקרה של פחד קהל. אבל במקרים אחרים התקף חרדה נוצר כמו יש מאין.

בדרך כלל התקפי חרדה חולפים תוך כעשר דקות, אולם במקרים אחרים הם עלולים להימשך זמן רב יותר. מסיבה זו, חלק מתהליך טיפול בחרדות באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, מטפל נלפ ילמד אתכם כלים להתמודדות עם התקף חרדה בזמן אמת (כמו תרגילי נשימה להרגעה, מיינדפולנס, עוגן NLP וכדומה).

במקרים קיצוניים של התקף חרדה, אנשים עלולים לחשוב כאילו שהם עומדים למות או לאבד שליטה.

לפעמים תסמיני חרדה גופניים עלולים להיות כל כך מפחידים, שאנשים חושבים שהם חווים התקף לב.

פעמים רבות אחרי שאדם חווה התקף חרדה, הוא מתחיל לפתח פחד עז מכך שהוא יחווה התקפי חרדה נוסף. למעשה, הוא מפתח מעין פוביה, חרדה מהחרדה עצמה – מה שעלול לגרום לו לפתח אסטרטגיות של הימנעות מסיטואציות או פעילויות מסוימות שבהם הוא מרגיש שהוא לא יכול להימלט בקלות.

תסמינים של התקף חרדה כוללים:

  • תחושה של אבדן שליטה או איבוד השפיות
  • כאבים בחזה
  • הרגשה כאילו שאתם עומדים להתעלף
  • קשיים בנשימה או תחושה של חנק
  • גלי חום או קור
  • בחילה
  • כאבי בטן
  • רעד בגוף
  • זיעת יתר
  • תחושת ניתוק מהמציאות

מהי חרדה – סוגים שונים של חרדות ופחדים

חרדת בחינות

פחד ממבחנים הוא סוג של הפרעת חרדה אשר במסגרתה אנשים חווים סטרס כרוני לפני מבחן או במהלכו (ולעתים גם אחריו).

חרדת בחינות מונעת מאנשים לתפקד בצורה המיטבית בעודם ניגשים למלאכת הלימוד למבחן, וכמובן שכל אותו לחץ נפשי שהם חווים מפריע להם להתרכז בזמן שהם מבצעים את המבחן – מה שגורם להם לקבל ציונים נמוכים, ולמעשה ליצור מעגל של חרדה שמשמר את אותם פחדים שמלכתחילה מנעו מהם את האפשרות ללמוד כהלכה ולקבל ציון טוב במבחן.

חרדה חברתית

אנשים שמתמודדים עם הפרעת חרדה חברתית חווים פחד עוצמתי כללי כלפי סיטואציות חברתיות.

יש להם פחדים חברתיים שגורמים להם לחשוש שהפעולות או ההתנהגויות הקשורות לאותה חרדה שהם חווים יישפטו בצורה שלילית בידי אחרים, מה שיגרום להם למבוכה – ויעצים את החרדה שלהם.

פחדים חברתיים אלה עלולים לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של הקשרים, כמו במקום העבודה או במסגרת הלימודים, ולעתים קרובות פוביה חברתית גורמת לאנשים להימנע כליל מסיטואציות חברתיות.

חרדה חברתית יכולה להיות כללית, או תלוית הקשר, כמו במקרה של פחד מדייטים או פחד קהל, שגם הוא סוג של פוביה חברתית.

חרדת נהיגה

פחד מנהיגה עלול להתפתח בעקבות חוויות טראומטיות או שליליות בדרכים, כמו במקרה של פחד מנהיגה אחרי תאונה, בין אם בתור הנהג ובין אם בתור הנוסע.

אנשים אשר מתמודדים עם חרדת נהיגה פוחדים לשבת מאחורי ההגה ולנהוג מתוך חשש שהם עלולים לפגוע בעצמם או באנשים אחרים.

כתוצאה מאותה פוביה מנהיגה, הם נמנעים מנהיגה באופן כללי, או שהם נמנעים מנהיגה בסיטואציות מסוימות, כמו במקרה של פחד מנהיגה בכבישים מהירים או פחד מנהיגה על גשר.

חרדת בריאות

אנשים עם חרדת בריאות, מה שמכונה גם היפוכונדריה, מקדישים שפע של זמן ואנרגיה לדאגות כרוניות לגבי מצבם הבריאותי, ולעתים גם לגבי מצבם הבריאותי של אנשים הקרובים אליהם.

אנשים אלה חווים פחד ממחלות באופן תמידי, והם כל הזמן בודקים את הגוף שלהם בחיפוש אחר סימנים למחלות, הם מרבים לבקר אצל רופאים ומומחים מסוגים שונים והם צורכים מידע רב שקשור לבריאות ופתרונות רפואיים.

במקרים קיצוניים, אנשים עם חרדת בריאות מתנהגים כאילו שהם חולים, בין אם במודע ובין אם באופן לא מודע (במעין אפקט פלצבו).

פוביות

כאשר אנשים עוסקים בשאלה מהי חרדה, לא תמיד הם בהכרח חושבים על פוביות.

אולם פוביות הן גם סוג של חרדה.

למרות שבהחלט יש היגיון בחוויה של חרדה בנסיבות מסוימות, אנשים עם פוביות חווים פחד לא הגיוני ובלתי נשלט בעוצמה שאיננה תואמת את הדבר שמעורר אצלם פחד.

אנשים אשר מתמודדים עם פוביות נפוצות חווים דאגות כרוניות לגבי הסיכוי שהם ייתקלו באותם גורמים מעוררי פוביה.

בנוסף, פעמים רבות הם משנים את אורח חיים בניסיון להימנע מכל מה שמזכיר להם את הפוביה שלהם.

לעתים קרובות טיפול בחרדות כולל גם טיפול בפוביות, מפני שלא אחת קורה שאדם אשר מתמודד עם חרדה סובל גם ממספר פוביות בהקשרים שונים של חייו.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »