טיפול בחרדה דנטלית מאפשר לאנשים להתגבר על פחד מרופא שיניים ולקבל את הטיפולים הדנטליים הנחוצים להם.
אנשים אשר מתמודדים עם חרדה דנטלית, דנטופוביה, חווים רגשות שליליים עוצמתיים כגון פחד, חרדה, חוסר אונים וכדומה במסגרת טיפול רופא שיניים.
במקרים הקשים יותר של פחד מרופא שיניים, אנשים חווים פוביה כל כך עוצמתית, עד כדי כך שהם נמנעים כליל מביקור אצל רופאי שיניים – מה שבסופו של דבר גורם להם לנזקים רפואיים.
במסגרת מאמר זה, אספר לכם על המאפיינים של דנטופוביה – פחד מרופאי שיניים – כמו גם על דרכי טיפול בחרדה דנטלית באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך.
מהי חרדה דנטלית?
בדומה להתפתחות של פוביות נפוצות אחרות, גם במקרה של פחד מרופאי שיניים ישנם לא מעט גורמים שונים אשר יכולים לגרום לאנשים לפתח פוביה מסוג זה.
בין הסיבות העיקריות להתפתחות של חרדה דנטלית אפשר לציין:
- פחד מכאב – אנשים רבים דוחים את הביקור שלהם אצל רופא השיניים מפני שהם פוחדים לחוות כאבים קשים מנשוא. פחד זה בדרך כלל נובע מחוויות שליליות שהם חוו בעבר אצל רופאי שיניים, חוויות שלעתים קרובות הם מגדירים בתור טראומה. לפעמים פחד מכאב יכול להתפתח אפילו בעקבות חשיפה לסיפורים מאנשים קרובים שסיפרו להם על חוויה שלילית במיוחד אצל רופא השיניים. טיפול בחרדה דנטלית באמצעות NLP ודמיון מודרך יאפשר לכם להתגבר על חוויות טראומטיות, כך שתוכלו לעבור את הטיפול בשלווה.
- פוביה ממחטים – פחד ממחטים הוא גם סיבה נפוצה מאוד לכך שאנשים מפתחים פחד מרופאי שיניים. פחד זה יכול להיות קשור לפחד מכאב שהוזכר קודם לכן, בין אם מדובר על כאב מהזריקה עצמה, ואפילו לפחד שהזריקה לא תעבוד ושכתוצאה מכך הם יחוו כאבים עזים במיוחד. בנוסף על כך, יש אנשים שמתמודדים עם פוביה ממחטים גם בהקשרים שונים מביקור אצל רופא השיניים (אנשים עם פחד מבדיקות דם, לדוגמא).
- מבוכה – יש גם אנשים שמפתחים חרדה דנטלית מתוך מבוכה, אשר יכולה לנבוע ממגוון רחב של סיבות. לדוגמא, יש אנשים עם פחד מרופא שיניים שהפחד שלהם מבוסס על מבוכה כתוצאה מהקרבה הגופנית לרופא (פחד אשר נפוץ בקרב אנשים עם חרדה חברתית). בנוסף אליהם, ישנם אנשים שדחו את הביקור שלהם אצל רופא השיניים במשך זמן רב, בעקבות פחד או אפילו מתוך מבוכה בגלל מצב השיניים שלהם, מה שגורם להם להימנע מביקור אצל רופא השיניים.
- פחד מהרדמה – יש אנשים שפיתחו חרדה דנטלית עקב כך שהם חווים פחד עז מפני תהליך ההרדמה הכרוך במסגרת הטיפול. חלקם פוחדים לחוות תופעות לוואי כגון סחרחורת או בחילה, בעוד שאחרים מתקשים להתמודד עם תחושת הנימול בשפתיים בעקבות ההרדמה המקומית.
- חוסר אונים ואבדן שליטה – בזמן ביקור אצל רופא שיניים, על המטופל להתמסר לטיפול ולמעשה לבטוח ברופא באופן מלא בזמן שהוא יושב בכיסא ומניח לו לעשות את עבודתו. אנשים רבים, במיוחד כאלה עם היסטוריה של חרדות או טראומות, חווים קושי להתמודד עם סיטואציות מסוג זה, בהן הם חווים חוסר אונים, וכתוצאה מכך מפתחים חרדה דנטלית ולמעשה נמנעים מביקורים אצל רופאי שיניים. במסגרת טיפול בחרדה דנטלית אצל מטפל נלפ, אתם תקבלו כלים שיעזרו לכם לחוות ביטחון עצמי ושליטה בזמן הטיפול.
פחד מרופאי שיניים – מהם הסוגים השונים של חרדה דנטלית?
לפעמים אין זו החוויה הכללית של ביקור אצל רופא שיניים שגורמת לאדם לחוות פוביה מרופא שיניים, אלא היבט מאוד מסוים (או כמה היבטים מסוימים) מתהליך הטיפול.
אפשר לחלק את התופעה של דנטופוביה למספר גורמים.
רוב האנשים שמתמודדים עם פוביה זו חווים פחד כלפי יותר מגורם אחד, בעוד שאנשים עם מקרים קיצוניים של דנטופוביה עולים לחוות פחד עז כלפי כל או רוב הגורמים שמרכיבים ביקור אצל רופא שיניים.
- פחד להקיא או פחד מתחושת נימול בשפתיים – יש אנשים שחווים פחד מרופאי שיניים מפני שהם פוחדים מהאפשרות שהם לא יצליחו לנשום או לבלוע רוק כהלכה, וכתוצאה מכך להיחנק. פחד זה נפוץ בעיקר בקרב אנשים שחוו בעבר טראומות שבמסגרתן הם חוו קשיי נשימה או חנק.
- חוויית הכאב – גם כיום, עם כל החידושים בתחום של רפואת השיניים המודרנית, כמעט בלתי אפשרי לעבור טיפול שיניים מבלי לחוות לפחות קצת כאב. אנשים רבים רגישים מאוד לכאב בפה, והם חוששים שאותו כאב יהיה קשה מנשוא.
- צלילים וריחות – כאמור, אנשים רבים מפתחים דנטופוביה על בסיס חוויות עבר טראומטיות אצל רופא השיניים. תת המודע שלהם למד לקשר בין אותם ריחות וצלילים שאליהם הם נחשפו בזמן הטיפול לחוויות של כאב או פחד, ונוצרה התניה קלאסית (שנקראת "עוגן", במונחים של טיפול נלפ). בכל פעם שהם מגיעים לרופא שיניים, הם שוב נחשפים לאותם טריגרים מעוררי פחד, וכתוצאה מכך מצפים שוב לאותה תחושה של כאב.
- פוביה ממחטים – יש אנשים שאין להם שום בעיה להתמודד עם כאב במסגרת טיפול אצל רופא שיניים, אבל יש להם פחד מזריקות שמקשה עליהם לעבור את הטיפול בצורה חלקה. מפני שפעמים רבות רופאי שיניים משתמשים בזריקות להרדמה מקומית, אנשים שמתמודדים עם פחד מזריקות מתקשים להתמודד עם החלק הזה מהטיפול. טיפול בחרדה דנטלית באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך כולל גם טיפול פוביה ממחטים.
טיפול בחרדה דנטלית – האם אתם מתמודדים עם פחד או עם פוביה?
חרדות, פוביות ופחדים יכולים לבוא לידי ביטוי בצורות שונות.
הבנת אופי הבעיה שלכם היא הצעד הראשון בדרך אל טיפול בחרדה דנטלית שיעזור לכם להשתחרר אחת ולתמיד מאותה פוביה שהפריעה לכם.
יש אנשים שחווים פחד מרופאי שיניים ברמה שהם מרגישים אי נעימות או מעט לחץ נפשי לפני שהם מגיעים לביקור אצל רופא השיניים שלהם. במקרים כאלה לרוב מדובר על פחד שאפשר להתמודד איתו ולעבור אותו.
במקרה של דנטופוביה, פוביה מרופא שיניים, מדובר על פחד הרבה יותר עוצמתי.
פוביה היא למעשה סוג של הפרעת חרדה, וכמו במקרים של חרדות או פוביות נפוצות אחרות, אחד מהתסמינים העיקריים של פחד מרופאי שיניים הוא הימנעות. בנוסף, אנשים שמתמודדים עם פוביות חווים שיבושים רציניים בחיים שלהם. במקרה של דנטופוביה, ייתכנו אף נזקים בריאותיים.
ובמקרים כאלה, טיפול בחרדה דנטלית הוא בגדר חובה.
מהן ההשלכות של פחד מרופאי שיניים?
חרף כל התסמינים הלא נעימים של חרדה דנטלית, קרוב לוודאי שאדם אשר לא ניגש לקבל טיפול בחרדה דנטלית יסבול מתסמינים הרבה יותר גרועים כתוצאה מההימנעות שלו.
למעשה, הסכנה הגדולה ביותר אשר קיימת בהקשר של חרדה דנטלית איננה טמונה בתסמינים של דנטופוביה כשלעצמם, אלא בסכנות הבריאותיות שאליהן נחשף האדם אשר נמנע מביקור אצל רופא השיניים ומזניח את הטיפולים הנחוצים לו על בסיס פחד מרופאי שיניים.
חרדה דנטלית יכולה להוביל ל:
- הצטברות של פלאק על השיניים
- אבדן שיניים
- מחלות חניכיים
- ריח מסריח מהפה
- זיהומים
- כאבי שיניים
פעמים רבות אנשים פונים לקבל טיפול בחרדה דנטלית רק לאחר שמצב השיניים שלהם מתדרדר עד לכדי אחד ממצבים אלה.
טיפול בחרדה דנטלית באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך
במסגרת טיפול נלפ אתם תקבלו מגוון רחב של כלים מעשיים לשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות.
בתור מטפל נלפ עם ניסיון בתחום של טיפול בפוביות, אני אוכל לעזור לכם להתגבר על חרדות ופחדים שאתם חווים לפני התור שלכם אצל רופא השיניים.
בנוסף, במסגרת טיפול NLP ודמיון מודרך, אני גם אלמד אתכם כלים שיאפשרו לכם להישאר רגועים לפני הביקור אצל רופא השיניים, וכמובן גם בעיצומו. באמצעות תרגול מדיטציה, תרגילי דמיון מודרך וכלים נוספים מהעולם של NLP, תהיה לכם הזדמנות לרתום את כוחו של התת מודע שלכם, להתגבר על הפוביה שלכם ולקבל את הטיפול הנחוץ לכם.
איך טיפול בחרדה דנטלית באמצעות שיטתNLP ודמיון מודרך יעזור לכם?
- אתם תלמדו להתגבר על פוביה ממחטים, מקדחות וכאב
- אתם תנטרלו טריגרים מעוררי חרדות, פחדים ורגשות שליליים (רעש של מכשירים, ריחות וכדומה)
- אתם ירכשו כלים מהעולם של דמיון מודרך שיאפשרו לכם לעבור את הטיפול ברוגע ושלווה
- אתם תתגברו על חוויות עבר שליליות במסגרת ביקור אצל רופאי שיניים
- אתם תרגישו בנוח להגיע לתורים שנקבעו לכם ותוכלו להשלים את תהליך הטיפול