חרדת בחינות טיפול

עבור אנשים שמתמודדים עם חרדת בחינות טיפול הוא בגדר הכרח.

בין אם מדובר על ילדים, בני נוער או מבוגרים, אנשים רבים מתמודדים עם חרדת בחינות.

למעשה, בניגוד למה שאולי ניתן לחשוב תחילה, מדובר על הפרעת חרדה אשר כלל איננה תלויה במנת המשכל של האדם. פעמים רבות אנשים עם מנת משכל גבוהה מאוד, ואפילו תלמידים מצטיינים, עלולים לחוות פחד ממבחנים.

בתור מטפל NLP, שעוזר לאנשים לטפל בחרדות ולהתגבר על פוביות, יש ברשותי ארגז כלים מגוון ויעיל שמאפשר לאנשים שמתמודדים עם חרדת בחינות לנטרל רגשות שלילים, לשנות דפוסי חשיבה או אמונות מגבילות, ולרתום את כוחו של התת מודע שלהם על מנת לתפקד בצורה המיטבית בזמן כתיבת המבחן.

כאשר מדובר על חרדת בחינות טיפול נלפ היא שיטה יעילה מאוד, ובמסגרת מאמר זה אספר לכם על חלק מהדרכים שבהן אני עובד עם אנשים עם פחד ממבחנים, כולל תרגילי דמיון מודרך, שימוש ביצירת התניות חיוביות (מה שנקרא עוגן, במונחים של נלפ) ועוד.

חרדת בחינות טיפול באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך

בעיניי, בתור מטפל נלפ ודמיון מודרך עם ניסיון בתחום של טיפול בחרדות, אני חושב שכאשר מדובר על חרדת בחינות טיפול נלפ הוא פתרון קצר מועד ויעיל שיכול לעזור לאנשים לשנות דפוסי חשיבה, להתגבר על אמונות מגבילות, לנטרל רגשות שליליים כמו חרדה, פחד, לחץ וכיוצא באלה ולהצליח לתפקד בבחינה בהצלחה.

לכן אני חושב שאם אתם חווים חרדת בחינות, ההחלטה הכי טובה שאתם יכולים לקבל בהקשר זה היא לפנות לקבלת טיפול בחרדת בחינות אצל מטפל NLP עם ניסיון בתחום של טיפול בפוביות.

יחד עם זאת, אם אתם עדיין לא בטוחים האם זקוקים לקבלת טיפול בחרדת מבחנים, אני רוצה לחלוק אתכם מספר טיפים שימושיים וכלים פשוטים שאני מלמד את הלקוחות שמגיעים אלי לקבלת טיפול NLP, על מנת שתוכלו לנסות אותם ולהתחיל לטפל בחרדה שלכם בכוחות עצמכם.

טיפול בפחד ממבחנים על ידי חיבור למשאבים

אחת מהטכניקות השימושיות ביותר שאני מלמד לקוחות שמגיעים אלי לקבלת טיפול בחרדת מבחנים היא חיבור למשאבים. ועבור אנשים עם חרדת בחינות טיפול בגישה זו מניב תוצאות אפקטיביות מאוד.

משאבים הם למעשה רגשות חיוביים או חוויות חיוביות מהעבר שלנו, שבעזרת שיטת NLP ודמיון מודרך אנחנו יכולים להתחבר לרגשות שחווינו בהקשר מסוים, ולהעביר אותם להקשר אחר שבו הם חסרים לנו והזמינות שלהם תאפשר לנו להשיג תוצאה חדשה, טובה יותר.

לדוגמא, בהקשר של חרדת בחינות טיפול נלפ מאפשר לאדם להתחבר אל רגשות חיוביים של רוגע, שלווה, ביטחון עצמי, אמונה עצמית וכיוצא באלה, ובזמן שהוא חווה מחדש – באמצעות תרגילי דמיון מודרך – את החוויה שבה הוא חווה את אותם משאבים פנימיים הנחוצים לו בהקשר של פחד ממבחנים, משתמשים בתהליך שקושר את אותם רגשות חיוביים לזמן בעתיד שבו האדם ייגש לעשות את אותו מבחן שעד כה עורר אצלו תגובות אוטומטיות של פחד או חרדה.

במונחים של שיטת נלפ, טכניקה זו נקראת עוגן, ובאמצעותה מטפל NLP יכול לעזור לאדם שמתמודד עם חרדה ממבחנים יצור התניה חדשה, חיובית יותר לסיטואציה של כתיבת מבחן.

חרדת בחינות טיפול

טיפול בחרדת בחינות באמצעות חיבור לעתיד

כאשר אני עובד עם אנשים על טיפול בחרדת בחינות, אני מעביר אותם קשת רחבה ומגוונת של תרגילי דמיון מודרך, ובנוסף על כך גם מלמד אותם תרגילי דמיון מודרך לביטחון עצמי שהם יוכלו לתרגל בין המפגשים.

טכניקה שימושית במיוחד שאני מלמד לקוחות כוללת תרגיל דמיון מודרך המבוסס על מסע בדמיון לחיבור עם האני העתידי, חיבור עם האדם שסיים את המבחן בהצלחה וכבר הכול מאחוריו והוא מרגיש את הרוגע והשלווה, וכמובן גם את הסיפוק מכך שהוא עשה עבודה טובה.

במסגרת תרגיל דמיון מודרך זה, האדם מדמיין את עצמו מתחבר לתוך הגרסה שלו בעתיד, לאחר שהוא סיים את המבחן. הוא מדמיין את כל מה שהוא יחווה, בגוף ראשון, לאחר שהוא יסיים לענות על המבחן בהצלחה. הוא רואה דרך העיניים שלו את הסביבה שלו, אולי הוא שומע את השיחות עם שאר הנבחנים עם סיום המבחן, הוא מרגיש את תחושות הרוגע והשלווה הנלוות לסיום המבחן.

בדרך זו מטפל נלפ עוזר ללקוח המתמודד עם פוביה ממבחנים לזרוע במוחו את זרע ההצלחה, ועל ידי כך לרתום את כוחו של התת מודע למען השגת המטרה הרצויה לו.

חרדת בחינות טיפול בעזרת חזרה מנטאלית

חזרה מנטאלית היא למעשה תרגיל דמיון מודרך נוסף אשר משמש אותי הרבה, בתור מטפל נלפ שעובד עם אנשים המתמודדים עם חרדות, פוביות או פחדים מסוגים אחרים.

שיטת נלפ מבוססת על ההנחה כי תת המודע לא ממש מבחין בין דמיון למציאות, ולתכנים שחולפים בתודעה שלנו – בין אם אנחנו מודעים אליהם ובין אם לא – יש השפעה ישירה על הרגשות שלנו ועל הגוף שלנו.

לדוגמא, אדם שמתמודד עם פחד ממבחנים חווה תסמיני חרדה זמן רב לפני שהוא בכלל ניגש לעשות את המבחן. ייתכן שאפילו שבועות ארוכים לפני מועד המבחן. מפני שהוא חושב מחשבות שליליות, וככל הנראה גם מדמיין את עצמו נכשל או את התוצאות ההרסניות של הכישלון שלו במבחן (מה שנקרא דמיון מודרך שלילי), הוא ממש מפיק תסמיני חרדה בכוח המחשבה שלו.

במסגרת חזרה מנטאלית, האדם מונחה (בזמן טיפול נלפ או בין מפגשים, בזמנו החופשי) לדמיין את עצמו מהרגע שבו הוא קם בבוקר ביום המבחן, דרך כל ההכנות והשלבים בדרך למקום שבו הוא יעשה את המבחן, ועד לרגע שבו הוא יתיישב לענות על המבחן ברוגע ובשלווה.

חזרה מנטאלית מאפשר לאדם שמתמודד עם חרדת בחינות לשתול בתודעה שלו מעין "זיכרונות עתידיים", ומפני שתת המודע בוחר התנהגויות מתוך מאגר האפשרויות הקיים מההיסטוריה שלנו, תרגיל דמיון מודרך זה מגביר את הסיכויים שהאדם אכן יחווה את אותם רגשות חיוביים של רוגע ושלווה בזמן שהוא מבצע את המבחן.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »