טיפול בבטחון עצמי

טיפול בבטחון עצמי הוא שירות מבוקש בימינו, ובתור מטפל נלפ שמתמחה בתחום של טיפול בפוביות וחרדות, יוצא לי להיפגש עם אנשים רבים אשר חווים בטחון עצמי בתחומים שונים בחייהם.

פעמים רבות נדמה שהם פיתחו אמונה מגבילה שהם פשוט נולדו ככה, או שזהו גורל שנגזר עליהם, מה שרק מוסיף לדרדר את אותו חוסר ביטחון עצמי שהם חווים.

טיפול בבטחון עצמי במסגרת שיטת נלפ ודמיון מודרך מהווה חבילה שלמה שכוללת התייחסות לסיבות שבגללן האדם פיתח ביטחון עצמי נמוך, כמו גם הקניית כלים מעשיים להתמודדות עם מחשבות שליליות אוטומטיות אשר משמרות את אותו חוסר ביטחון בהווה.

במסגרת מאמר זה, אתאר בפניכם את חלק מהדרכים שבהן אני, בתור מטפל NLP עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות ופחדים מיישם כלים של שיטת נלפ ושיטות נוספות כגון טיפול התנהגותי קוגנטיבי, תרפיית קבלה ומחויבות, דמיון מודרך, מיינדפולנס ועוד בהקשר של טיפול בבטחון עצמי.

טיפול בבטחון עצמי

טיפול בבטחון עצמי – איך זה מתבצע בפועל?

ביטחון עצמי נמוך יכול להשפיע על היבטים רבים מהחיים שלנו, בין אם בדרכים המודעות לנו ובין אם בדרכים שאינן מודעות לנו.

אבל במקרה שאדם מתמודד עם חוסר ביטחון עצמי כבר תקופה ארוכה, קרוב לוודאי שהוא מודע היטב לפחות לחלק מאותם תסמינים של חוסר ביטחון עצמי, ושהוא יודע כיצד ערך עצמי נמוך או דימוי עצמי שלילי באים לידי ביטוי מעשי בחיים שלו.

במצב כזה מומלץ מאוד לאותו אדם לפנות לקבלת טיפול בבטחון עצמי נמוך, בין אם אצל מטפל נלפ ובין אם אצל מטפל בחרדות בשיטה אחרת, מפני שיש טיפול בביטחון עצמי נמוך וזאת בעיה שבהחלט ניתן להתגבר עליה בעזרת הכלים הנכונים.

כעת אתאר חלק מאותם כלים בהם אני משתמש במסגרת טיפול בבטחון עצמי באמצעות שיטת NLP בשילוב עם דמיון מודרך ושיטות נוספות.

זיהוי ההקשרים שבהם האדם חווה חוסר ביטחון עצמי

כאשר מדובר על תהליך של טיפול בבטחון עצמי, קל מאוד ללכת לאיבוד בתחילת הדרך, מפני שברוב המקרים אנשים עם ביטחון עצמי נמוך פיתחו את הרושם שהם חווים חוסר ביטחון בכל הקשר בחייהם.

למעשה, כבר קרה שהגיעו אלי לקוחות למטרת טיפול בחרדה או בגלל ביטחון עצמי נמוך, ובזמן שהם הציגו בפני את המקרה שלהם, גם אני קיבלתי את הרושם שהם חווים חוסר ביטחון בכל תחומי חייהם.

אבל לאחר תשאול ממוקד, בעזרת כלים של שיטת NLP, הבנתי (יחד עם הלקוח) שלמעשה, כמו אצל כל אדם אחר, יש תחומים בחייו שבהם הוא חווה ביטחון עצמי גבוה, ושיש תחומים בחייו בהם הוא רוצה לחוות שיפור בביטחון עצמי.

רק מעצם הבנה זו, כבר האדם מתחיל ברגל ימין תהליך של טיפול בבטחון עצמי, מפני שהיא מצמצמת מעוצמת החוויה השלילית שלו, ומעניקה לו הזדמנות להבין שהמצב לו כל כך גרוע כפי שהיה נדמה לו, ושהוא בהחלט ניתן לשינוי.

פיתוח מודעות לתכני התודעה – דפוסי חשיבה, אמונות מגבילות, ערכים ועוד

במסגרת תהליך של טיפול בבטחון עצמי, לאחר שאני מצליח לעזור לאדם להבין שהוא חווה ביטחון עצמי נמוך בהקשרים מאוד מסוימים בחייו (בעבודה, נניח, במקרה של פחד קהל), המטרה הבאה שלי היא לעזור לו לפתח מודעות לתכנים שחולפים לו בתודעה על בסיס יום יומי, וזאת על מנת שהוא יתחיל להכיר את עצמו טוב יותר, ובהמשך יוכל גם לעבוד עם תכנים אלה.

בעיקר חשוב לי שהוא יפתח מודעות לתכנים כגון מחשבות שליליות אוטומטיות, דיבור עצמי שלילי, אמונות מגבילות, דימוי עצמי, זיכרונות, "סרטים" לגבי העתיד וכיוצא באלה.

אנחנו כל כך רגילים למבול הבלתי פוסק של מחשבות שמציפות אותנו מדי יום ביומו, שלמדנו לקבל אותן בתור גזירה משמיים. אך האמת היא שברוב המוחלט של המקרים מדובר על תכנים שאיננו בוחרים לחשוב או להעלות למודעות שלנו, ופעמים רבות תכנים אלה אינם משרתים אותנו.

כחלק מאותו תהליך של פיתוח מודעות, המטרה היא ללמד את האדם להבין אילו מחשבות שליליות או אמונות מגבילות מאפיינות את התודעה שלו בזמן שהוא נמצא בהקשרים הבעייתיים, או בזמן שהוא חושב עליהם, וכך הוא יכול בתור התחלה לזהות שמדובר על מחשבות שלא משרתות אותו, ועל ידי כך לגזול מהן את האנרגיה הנחוצה להן על מנת להמשיך להעסיק אותו באובססיביות.

אתגור דפוסי חשיבה שליליים

שלב נוסף בתהליך של טיפול בבטחון עצמי באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך הוא ללמוד לאתגר דפוסי חשיבה שליליים ולשנות אמונות מגבילות.

אחרי שהלקוח למד לא לתת למחשבות האלה אנרגיה נוספת, הצעד הבא הוא ללמוד להטיל בהן ספק. מחשבות שליליות אוטומטיות עולות לנו במחשבה כל הזמן, מבלי שנרצה או אפילו נהיה מודעים לכך, ויש לנו נטייה לקבל אותן בתור "נכונות".

בעזרת כלים של שיטת NLP, כמו גם כלים משיטות נוספות כגון CBT (טיפול התנהגותי קוגניטיבי), ACT (תרפיית קבלה ומחויבות) וגם כלי מדיטציה כגון מיינדפולנס, האדם לומד לא לקבל את המחשבות שלו כאמת, ומפתח את היכולת לפקפק בהן, לסתור אותן או פשוט להתבונן בהן מבלי לתת להן מהכוח שלו.

טיפול בבטחון עצמי נמוך בעזרת מטפל NLP

את הכלים והתהליכים שתיארתי עד כה אני בדרך כלל מלמד לקוחות בשלבים הראשונים של טיפול בבטחון עצמי נמוך, על מנת שיהיה להם קל יותר לצאת לדרך של פיתוח ביטחון עצמי גבוה יותר, ובמטרה שיעמדו לרשותם כלים מעשיים בין הפגישות, אשר יאפשרו להם לשנות דפוסי חשיבה או להתגבר על אמונות מגבילות או דיבור עצמי שלילי בזמן אמת.

בנוסף על הכלים האלה, וכלים נוספים משיטת NLP שאני מלמד את הלקוחות שלי, טיפול בבטחון עצמי נמוך באמצעות נלפ ודמיון מודרך כולל מספר תהליכים נוספים.

פעמים רבות מחשבות שליליות אוטומטיות הן שמעוררות רגשות שליליים, שבתורם מעצימים מחשבות שליליות אוטומטיות וכן הלאה… והכלים שתיארתי לפני כן מסייעים בשבירת המעגל הזה, אך לפעמים רגשות שליליים מתעוררים בעקבות טריגרים חיצוניים מהסביבה או טריגרים פנימיים (זיכרונות).

במקרים כאלה, טיפול בבטחון עצמי נמוך חייב לכלול תהליך של טיפול בסיבת השורש אשר בגלל האדם פיתח ביטחון עצמי נמוך, ובעזרת מטפל נלפ ניתן לבצע עיבוד מחדש של אותם זיכרונות על מנת לנקות אותם מרגשות שליליים שממשיכים ללוות את האדם ולהציב בפניו מכשולים.

בנוסף על כך, אנשים פונים לקבלת טיפול בבטחון עצמי נמוך אצל מטפל נלפ, מפני שהם יודעים שלמרות שהם רוצים להשתנות, ואפילו מנסים להשתנות בכל הכוח, הם פשוט לא מצליחים כי יש משהו שמונע מהם להצליח.

שיטת נלפ מעניקה לאדם הזדמנות לחשוף את אותם דפוסי חשיבה שליליים, אמונות מגבילות או רגשות שליליים שנמצאים מתחת לסף המודעות שלו, ובעזרת טיפול נלפ הוא יכול ללמוד לרתום את כוחו של התת מודע שלו על מנת לפתח ביטחון עצמי גבוה ולהשיג את מטרותיו בחיים.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »