אנשים רבים שואלים את עצמם מה זה NLP?
בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מחפשים שיטות טיפול אלטרנטיבי בחרדות, פוביות ומגוון רחב של בעיות נוספות.
בעוד שרוב הגישות שהמסורתיות של טיפול בחרדות שמות את הדגש על עיסוק בעבר, ומבוססת בעיקר על טיפול שיחתי, שיטת NLP ודמיון מודרך מציע לאנשים שרוצים להתגבר על חרדות, לשנות דפוסי חשיבה, לחזק את הביטחון העצמי וליצור שינויים נוספים בחיים שלהם בצורה הרבה יותר ממוקדת.
במסגרת מאמר זה, אדבר על NLP מה זה בעצם, ובעיקר ואתאר מספר הנחות יסוד של נלפ שעליהן כל מטפל נלפ מבסס את העבודה שלו.
אז nlp מה זה בעצם?
שיטת נלפ נשענת על מספר או הנחות יסוד, אשר משמשות למעשה כסימני הדרך עליהם מתבססת השיטה.
ללא שפה אשר באמצעותה ניתן לתכנת מחשבים – או תוכנות להפעלת מחשבים – לא ניתן לבנות מערכת הפעלה, ומכאן נובע כי לא ניתן להפעיל את המחשב ולמעשה אין בו כל תועלת.
לעומת זאת, אם אדם יודע להשתמש בעקרונות של התכנות, האפשרויות אשר עומדות בפניו באשר ליצירת מערכת הפעלה הינן עצומות – ולמעשה אינסופיות, כאשר הן מוגבלות אך ורק על ידי כושר הדמיון שלו.
חשוב לי להדגיש שלמרות העובדה כי הנחות היסוד של נלפ מהוות את אבני הבניין של טיפול NLP, זה לא אומר שהן תמיד נכונות או מדויקות. למעשה, את הנחות היסוד של נלפ כדאי לאמוד לא לפי מידת האמת הדיוק שבהן, אלא על פי המידה שבה ניתן להשתמש בהן ולהפיק מהן תועלת.
nlp מה זה הנחות היסוד של שיטת נלפ ודמיון מודרך
כעת אציג בפניכם שלוש הנחות יסוד של שיטת NLP, אשר עליה מטפלי נלפ מבססים את שיטת העבודה שלהם:
המפה היא לא השטח
זאת אחת מהנחות היסוד הבסיסיות ביותר של NLP, וניתן לומר שעליה מושתתים לא מעט מהעקרונות האחרים שהנחו את ריצ'רד בנדלר וג'ון גרינדר, מפתחי שיטת נלפ.
בכל רגע נתון מהחיים שלנו זורמות לתוך התודעה שלנו אינספור פיסות מידע, אותן אנחנו קולטים באמצעות חמשת החושים שלנו. אולם בכל רגע החלק המודע של התודעה שלנו מסוגל לשים לב רק לשבע פלוס\מינוס שתיים מכל אותן פיסות מידע שמציפות אותנו.
לכן מטפלי נלפ טוענים שבני אדם אינם מסוגלים להכיר את העולם כמו שהוא "באמת".
הסיבה לכך היא שהחלק המודע של התודעה שלנו מוגבל ביכולתו לתפוס את המציאות, ובנוסף על כך, אפילו פיסות המידע שהחלק המודע שלנו כן מצליח לקלוט – פיסות המהוות חלק מזערי מתמונת המציאות הכללית –מסוננות גם הן באמצעות מספר פילטרים שקיימים בתודעה שלנו, לדוגמא: ניסיון עבר, אמונות מגבילות, ערכים, רגשות וכיוצא באלה.
מקורה של הנחת יסוד זו בבלשן הנודע אלפרד קורז'יבסקי, שלטענתו בני אדם רחוקים מהמציאות מפני שהם מייצרים מפות אודות המציאות – באמצעות התודעה שלהם – ושהם מגיבים למציאות לא לפי ה"מציאות" עצמה, אלא לפי מפת המציאות שהם עצמם יצרו.
כל אדם חווה את העולם בדרך אחרת, בהתאם לאופן שבו הוא מסנן מידע מהמציאות, ולכן במסגרת טיפול נלפ תמיד מקפידים לשמר את מפת המציאות של הלקוח ולכבד אותה כהלכה, כל עוד היא שימושית עבורו.
אין כישלון, רק חוויות אשר מהן ניתן ללמוד
כדי להמחיש את הנחת היסוד הזאת, אני רוצה שתחשבו על מצב שבמסגרתו שני אחים לומדים לרכב על אופניים.
כמובן שבתחילת הדרך שניהם מתקשים ברכיבה, מפני שהם אף פעם לא עשו את זה בעבר, ולכן מדי פעם הם נופלים מהאופניים. אח אחד אומר לעצמו "אוף, אני כל הזמן נופל מהאופניים. אולי אני אף פעם לא אצליח, כנראה שלא נולדתי לרכב על אופניים.
אני פשוט כישלון, מקרה אבוד".
בתוך ראשו הוא חוזר על המילים האלה שוב ושוב – וכנראה שגם בקול ביקורתי ולא נעים – עד שבסופו של דבר הוא באמת מרגיש כמו כישלון. תחושת הכישלון שהוא חווה גורמת לו לא לרצות להמשיך לנסות, מפני שלפי מפת המציאות שהוא ייצר הוא לא מסוגל לרכב על אופניים, ולכן אין לו שום סיבה לנסות שוב.
האח השני, לעומת זאת, מייצר לעצמו מפת מציאות מסוג אחר לגמרי. יש לו דיבור עצמי שאומר, "בכל הפעמים האחרונות שנפלתי, לא תפסתי את הכידון חזק מספיק, אולי אני יכול ללמוד מזה משהו… בכל זאת, באחד מהניסיונות הצלחתי להחזיק קצת מעמד ולא נפלתי ישר.
כנראה שזה אומר שאני על המסלול להצלחה".
אח אחד לא מצליח לרכוב על האופניים, מפני שהוא מחליט לוותר – בכל זאת, הוא קודד את החוויה שלו כ"כישלון". האח השני בסופו של דבר מצליח לרכב על אופניים, גם אם פירוש הדבר שהוא יצטרך ליפול מהם שוב ושוב, מפני שהוא לא מסווג את החוויה שלו ככישלון, להפך, הוא מקודד כל נפילה שלו כחוויות למידה שמקדמת אותו אל המטרה שלו.
בהקשר המתאים, מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית
הנחת יסוד זאת של שיטת נלפ מאפשרת לבצע מסגור מחדש של דפוסי התנהגויות שליליים ולמקם אותם בהקשריהם המקוריים – או בהקשרים חדשים, שם ההתנהגות יכולה לבוא לידי ביטוי בצורה חיובית יותר.
בדרך זו מטפלי נלפ יכולים, במסגרת טיפול באמצעות שיטת NLP, לעזור למטופל להבין את השורש של דפוסי חשיבה שליליים או רגשות שליליים שעמם הוא מתמודד.
קחו לדוגמא מישהו שחווה התפרצויות זעם שגורמות לו לצעוק על אנשים או להבהיל אותם, אך ייתכן שהסיבה שבגללה אותו אדם חווה התפרצות זעם היא מפני שזו הדרך היחידה שהוא למד אשר מאפשרת לו להשיג מעט מרחב פרטי ומרחק מאחרים.
בעבר ההתנהגות זו הייתה בתוך הקשר בו היא שירתה את האדם בהשגת מטרתו, לכן לפי שיטת נלפ אין סיבה לצמצמם את האפשרויות של האדם, להפך, חשוב להרחיב את טווח האפשרויות שלו כך שהוא יוכל להגיב בהתאם בהקשרים שונים.
במסגרת טיפול NLP מיושמות שיטות שונות שמאפשרות לאדם לשמר את דפוסי ההתנהגות שלו בתוך ההקשר שלשמו הם נוצרו, בצורה שגם תאפשר לו להימנע מהתנהגויות בלתי הולמות שעלולות ליצור עבורו מצבים לא נעימים שרק יחמירו את מצבו אף יותר.