שיטת NLP

מאמר זה עוסק בנושא של שיטת NLP.

כל בני האדם נולדים עם אותה מערכת עצבים בסיסית.

מערכת העצבים הזאת משדרת למוח שלכם את המידע שאתם קולטים מהסביבה דרך חמשת החושים שלכם.

הסביבה, בהקשר הזה, היא כל מה שנמצא מחוצה לכם, אבל שכולל גם את האיברים שלכם: אוזניים, עיניים, עור, בטן וכיוצא באלה. המוח שלכם מעבד את המידע, ושולח אותו בחזרה אל האיברים. וכך למעשה נוצרת תקשורת דו כיוונית שמשפיעה על ההתנהגות החיצונית שלכם.

היכולת שלכם לעשות כל דבר, החל מקריאת המאמר הזה וכלה בריצת מרתון, תלויה באופן שבו אתם מגיבים לגירויים שמערכת העצבים שלכם קולטת מהסביבה – הן החיצונית והן הפנימית.

שיטת NLP – מה משמעות ראשי התיבות NLP?

בשפה האנגלית, המשמעות של ראשי התיבות של שיטת NLP היא Neuro Linguistic Programming.

בתרגום מילולי, משמעות המושג נלפ היא "תכנות לשוני-עצבי", למרות שיש כאלה שמתרגמים את המושג בניסיון לשמור על הצליל המקורי שלו בתור "ניתוב לשוני פיזיולוגי".

כעת אתאר את משמעות המילים שמרכיבות את המושג NLP:

  • Neuro (עצבי) – מילה זו משמשת מתייחסת למערכת העצבים שלכם. שיטת נלפ מבוססת על הרעיון לפיו אתם חווים את העולם דרך החושים שלכם, ומתרגמים את המידע שאתם קולטים דרך החושי לתהליכי חשיבה. תהליכי חשיבה אלה יכולים להיות מודעים, והם יכולים להיות לא מודעים. תהליכי חשיבה אלה מפעילים את מערכת העצבים, אשר משפיעה על מגוון רחב של גורמים בגוף-נפש שלנו: שפת גוף, רגשות, דפוסי חשיבה, דפוסי התנהגות וכיוצא באלה.
  • Linguistic (לשוני) – מילה זו משמשת לתיאור האופן שבו אתם משתמשים בשפה על מנת להקנות משמעות והיגיון לעולם, לעבד ולתאר חוויות, ולהעביר את החוויות האלה לאנשים אחרים. כאשר מדובר על נלפ, החלק הלשוני מתייחס לחקר המילים שבהם אתם משתמשים ולשפת הגוף שאתם מקרינים, ולאופן שבו גורמים אלה משפיעים על החוויה הסובייקטיבית שלכם ושל אנשים אחרים.
  • Programming (תכנות) – שיטת NLP התחילה להתבסס בשלהי שנות השבעים, כאשר עולם המחשבים היה רק בתחילת דרכו והשפיע רבות על תחומים רבים בחברה. מושג זה מעיד על ההשראה שקיבלה שיטת נלפ מתיאוריית הלמידה, וכן לכך שהאופן שבו אתם מקודדים (או מייצגים באופן פנימי) את החוויות שלכם. התכנות האישי שלכם, שמתקיים ללא הפסקה, על בסיס יום יומי, מורכב מהתהליכים הפנימיים או דפוסי חשיבה שבהם אתם משתמשים על מנת לקבל החלטות, לפתור בעיות, ללמוד, להעריך ולהשיג תוצאות. מטפל נלפ למעשה מלמד אתכם כיצד לקודד מחדש את החוויה הסובייקטיבית שלכם, לארגן מחדש את העולם הפנימי שלכם, על מנת שתוכלו להשיג את התוצאה הרצויה לכם.

מחשבה יוצרת מציאות – ניסוי קטן שיעזור לכם לחוות זאת באופן מוחשי

אם אתם מעוניינים להתחיל לפתח מודעות לאופן שבו כל התהליכים האלה מתרחשים ומשפיעים עליכם (במילים אחרות, על מה מבוסס כוחו של התת מודע), אני מזמין אתכם לנסות תרגיל דמיון מודרך קצר שימחיש לכם בקצרה איך בדיוק מחשבה יוצרת מציאות.

תדמיינו שאתם נמצאים בבית שלכם, ושאתם ניגשים למטבח. תחשבו איפה אתם בדרך כלל מחזיקים לימון במטבח שלכם. האם על השיש? אולי במקרר?

תדמיינו שאתם ניגשים לקחת את הלימון, ושאתם מניחים אותו על הדלפק. אתם מרימים את הלימון ביד שלכם, מרגישים את המרקם שלו, את הטמפרטורה שלו, ולי אפילו מתחילים להריח את הריח שלו ולהרגיש את הטעם החמצמץ שלו על הלשון.

אתם לוקחים קרש חיתוך וסכין, וחותכים את הלימון לשני חלקים. תרגישו את מגע הלימון ביד שלכם, תריחו את ריח הלימון ההולך ומתחזק בזמן שהוא נחתן לשניים. ממש תשמעו את מיץ הלימון שמשפריץ בזמן שהוא נחתך.

תרימו את אחד מחצאי הלימון, תקרבו אותו לאף שלכם ותריחו אותו. תשימו לב לריח החמצץ. עכשיו תקרבו את פלח הלימון לפה שלכם, ותנעצו בו את השיניים שלכם. תנו למיץ להתגלגל על הלשון שלכם ובתוך הפה שלכם.

האם תרגיל דמיון מודרך קצר זה גרם לגוף שלכם להגיב בצורה מסוימת?

אם שמתם לב שיש לכם יותר רוק בפה, פירוש הדבר שחוויתם ממקור ראשון את המשמעות של המשפט "מחשבה מייצרת מציאות".

היסטוריה קצרה של שיטת NLP

טיפול NLP התחיל את דרכו בקליפורניה שבארצות הברית, בראשית שנות השבעים. היסודות של שיטת נלפ הונחו באוניברסיטת סנטה קרוז, שם ריצ'רד בנדלר, סטודנט למדעי המידע ומתמטיקה, ודוקטור ג'ון גרינדר, פרופסור לבלשנות, החלו לחקור יחדיו את המטפלים שנחשבו בתור גאונים עילאיים בתחומים של תקשורת בין אישית, עבודה עם התת מודע, טיפול משפחתי וקשת רחבה ומגוונת של תחומים נוספים. במקרים רבים מטפלים אלה הצליחו להשיג תוצאות יוצאות מגדר הרגיל, ולעזור למטופלים הקשים ביותר שהמטפלים הממסדיים וויתרו עליהם.

השורשים של שיטת NLP נטועים בעיקר בעבודתם של וירג'יניה סאטיר (חלוצה בתחום הטיפול המשפחתי), מילטון אריקסון (חלוץ בתחום ההיפנוזה) ופריץ פרלס (אבי שיטת הטיפול גשטאלט).

בנוסף על דגימת היכולות, הכישורים ודרכי החשיבה של מטפלים פורצי דרך אלה, ריצ'רד בנדלר וג'ון גרינדר ביססו את נלפ גם על עבודתם של הבלשנים אלפרד קורז'יבסקי ונועם חומסקי, וכן על עבודתם של האנתרופולוג גרגורי בייטסון והפסיכותרפיסט פול ווצלוויק.

למה אתם יכולים לצפות במסגרת טיפול באמצעות שיטת NLP?

  • רתימת כוחו של התת מודע – כאמור, טכניקות נלפ מתבססות על האופן שבו אנחנו מקודדים מידע בתת מודע שלנו, על הייצוגים הפנימיים שיש לנו לגבי המציאות החיצונית. פירוש הדבר שבמקום לנסות לכפות שינויים על הסביבה החיצונית, מטפל נלפ יעזור לכם לערוך את השינוי הרצוי לכם מבפנים כלפי חוץ. במסגרת טיפול NLP אתם תלמדו מגוון רחב של כלים שימושיים כגון תרגילי דמיון מודרך, שיטות להתמודדות עם חרדות, תרגילי נשימה להרגעה, יצירת התניות חיוביות (מה שנקרא "עוגן", בשפת NLP) ועוד טכניקות רבות שיעזרו לכם לרתום את כוחו של התת מודע עבורכם.
  • שינוי דפוסי חשיבה – אנשים רבים, בעיקר כאלה שמתמודדים עם חרדות או פוביות, חווים על בסיס יומי מחשבות שליליות אוטומטיות שלא נותנות להם מנוחה. באמצעות שיטת NLP אתם תלמדו איך לשנות דפוסי חשיבה שליליים אלה, ולהחליף אותם באמצעות מחשבות חיוביות יותר. בנוסף על כך, אתם תלמדו לזהות את הכוונה החיובית שעומדת מאחורי מחשבות שליליות אלה, על מנת להתייחס לבעיה מהשורש שלה ולפתור אותה בצורה יסודית.
  • התגברות על פוביות ופחדים – כאשר מדובר על טיפול בפוביות, שיטת NLP היא אחת משיטות הטיפול היעילות ביותר להתגברות על פחדים לא הגיוניים ובלתי נשלטים. הסיבה לכך היא שמדובר על דפוסי חשיבה ודפוסי התנהגות אוטומטיים, ומפני שבמסגרת טיפול נלפ מטפל NLP עוזר לכם לזהות את כל האוטומטים שמנהלים אתכם, וכמובן גם לשנות אותם לטובה, זאת הזדמנות מצוינת עבורכם להשתחרר מכל אותם פחדים, פוביות, אמונות מגבילות, מחשבות שליליות, חרדות או רגשות שליליים שמעכבים אתכם.
  • פיתוח ביטחון עצמי – במסגרת טיפול באמצעות שיטת NLP יעמדו לרשותכם אינספור הזדמנויות להיפטר מכל אותם רגשות שליליים שעד כה מנעו מכם להיות הגרסה הטובה ביותר של עצמכם. רגשות שליליים כגון פחד, ביטחון עצמי נמוך, חרדות, דימוי עצמי שלילי וכדומה. מטפל נלפ יאפשר לכם להתחבר למשאבים הפנימיים שנמצאים עמוק בתוככם, ויעזור לכם לרתום את כוחו של התת מודע למען השגת המטרות שלכם.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »