חרדה דנטלית, תופעה אשר קרויה בפי רוב האנשים "פחד מרופא שיניים", היא פוביה ספציפית אשר שייכת לקטגוריה הכללית של הפרעת חרדה.
מדובר על מצב שבו האדם מפיק תגובה של "הילחם או ברח" כלפי אותו סכנה נתפסת, בכל פעם שהוא נאלץ לבקר אצל רופא שיניים. במקרים קיצוניים יותר של פוביה דנטלית, ייתכן שאנשים יחוו התקף חרדה רק מעצם המחשבה על ביקור אצל רופא שיניים או שיננית, ואפילו רק מעצם החשיפה שלהם לרופא שיניים בטלוויזיה או בתמונה.
חרדה דנטלית היא תופעה נפוצה למדי, ולמעשה אפשר לומר שרוב האנשים חווים דרגה כזאת או אחרת של פחד מרופא שיניים, במיוחד לפני שהם צריכים לעבור תהליך רפואי שהם לא עברו בעבר.
אך בעוד שאצל אנשים רבים מדובר על פחד שמופיע, אם בכלל, רק בסמוך לביקור אצל רופא שיניים, וגם אז בעוצמה נמוכה יחסית, אנשים שמתמודדים עם חרדה דנטלית חווים פחד משתק שעלול לפגוע בבריאות שלהם, וכתוצאה מכך באיכות החיים שלהם.
בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות, אני יודע מניסיון שבעזרת טיפולי נלפ אפשר לעזור לאנשים להתגבר על פוביות ולהשאיר אותן הרחק מאחוריהם, כך שהם יוכלו לפתוח דף חדש ולהתמודד בגבורה עם סיטואציות שבעבר עוררו בקרבם תגובת חרדה משתקת.
במאמר זה אני אספר לכם על התופעה של חרדה דנטלית, על המאפיינים שלה, כיצד היא מתפתחת וגם אשתף אתכם כיצד בתור מטפל NLP אוכל לעזור לכם להתגבר על פחד מרופאי שיניים, ולהשתחרר מאותה פוביה דנטלית, על מנת שתוכלו לדאוג לבריאות שלכם וליהנות מאיכות חיים משופרת.
חרדה דנטלית – כיצד היא מתפתחת?
פוביות נפוצות מתפתחות מסיבות שונות, כאשר כל אדם מפתח פוביה ספציפית מהסיבות הייחודיות לו, בעקבות התנאים הייחודיים אשר היו אופייניים לסביבה שבה הוא גדל והתפתח.
יחד עם זאת, כאשר מדובר על פוביות נפוצות, אפשר לומר כי ברוב המקרים יש סיבות נפוצות אשר משותפות לכל אותן פוביות, והדבר נכון גם כאשר מדובר על חרדה דנטלית.
כעת אתאר שתי סיבות עיקריות אשר בגללן אדם יכול לפתח פחד מרופאי שיניים:
- חוויית עבר שלילית – חוויה טראומטית בעבר, במסגרת ביקור אצל רופא שיניים, היא אחת מהסיבות הנפוצות לכך שאנשים מתחילים לפחד מרופאי שיניים. בנוסף, אדם יכול ללמוד לפתח תגובה של פוביה או חרדה גם בעקבות צפייה באדם אחר המגיב באופן שלילי לטיפול אצל רופא שיניים, ואפילן מצפייה בסצנה בסרט.
- הפרעות חרדה אחרות – כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם במקרה של פוביה מרופא שיניים אנשים אשר מתמודדים עם פוביה זו בדרך כלל מתמודדים גם עם פוביות או פחדים מסוגים נוספים. במקרה של חרדה דנטלית, פוביה זו קשורה קשר הדוק אל פוביות נפוצות נוספות כגון פחד מזריקות, פחד ממחטים, קלסטרופוביה וכמובן גם הפרעת חרדה כללית.
חרדה דנטלית – מהן הסכנות?
לא משנה באיזו עוצמה אתם חווים פחד מרופא שיניים, חשוב שתדעו שככל שאתם דוחים יותר את הטיפול באותה פוביה דנטלית, ככה לא בלבד שאתם תורמים להחמרה במצב שלכם, אתם למעשה עלולים לגרום לעצמכם לנזק בריאותי חמור – אשר בסופו של דבר גם יצריך מכם לעבור טיפולי שיניים מקיפים יותר, ככה שגם מהבחינה הזאת אתם למעשה תיאלצו להתמודד עם הפחד שלהם בצורה מקיפה אפילו יותר מכפי שהיה נדמה לכם בהתחלה.
כי עם כל הכבוד לאותה פוביה מרופא שיניים, יש לא מעט השלכות של חרדה דנטלית אשר צריכות להדיר שינה מעיניכם ולהתחיל לשקול לפנות לקבלת טיפול בפחד מרופא שיניים. להלן חלק מאותן השלכות של חרדה מרופאי שיניים:
- ריח רע מהפה
- חורים בשיניים
- פלאק ואבנית בשיניים
- אבדן שיניים
- מחלות חניכיים
- שיניים צהובות
מספר טיפים להתמודדות עם חרדה דנטלית
במסגרת טיפולי נלפ אני מלמד את הלקוחות שלי מגוון רחב של כלים ואסטרטגיות להתמודדות עם חרדות או פחדים, וזאת כמובן בנוסף על התהליך שאני מעביר אותם במסגרת הטיפול, שכולל את איתור החוויה הטראומטית אשר בעקבותיה התפתחה אותה פוביה ספציפית או חרדה.
אבל עד שתחליטו שאתם צריכים לפנות לקבלת טיפול בחרדה דנטלית אצל מטפל NLP, ברצוני לחלוק עמכם מספר טיפים שאני חולק עם לקוחות שלי, על מנת שתוכלו להקל על עצמכם לפני ביקור אצל רופא שיניים וכמובן גם במהלכו.
תלמדו לתרגל מדיטציית מיינדפולנס
מדיטציה היא אחד מהכלים היעילים ביותר בכל הנוגע להתמודדות עם חרדות או פחדים.
חשוב לציין שלא צריך להיות נזיר בודהיסטי שחי במהרה כדי לתרגל מדיטציה, ולמעשה במסגרת טיפולי נלפ שאני מעניק ללקוחות שלי אני מלמד אותם מגוון תרגילי נשימה להרגעה, על מנת שהם יוכלו להשתמש בהם בזמן אמת כדי להפחית רמות חרדה ולהתמודד עם פחד בצורה יעילה יותר.
אם תתרגלו נשימות עמוקות להרגעה, או תרגילי דמיון להרגעה, תהיה לכם הזדמנות ללמד את הגוף והנפש שלכם להגיב בצורה חדשה ורגועה יותר לסיטואציה שבעבר עוררה אצלכם תגובת חרדה.
תסיחו את דעתכם
דרך נוספת להתמודד עם חרדה דנטלית בזמן אמת, אם כבר הצלחתם להתגבר על הפחד ולהגיע לביקור שלכם אצל רופא השיניים, היא לפתח את היכולת לרתום את כוחו של התת מודע שלכם ולהפליג במחוזות הדמיון שלכם בזמן שאתם עוברים טיפול או בדיקה אצל רופא שיניים או שיננית.
יש לציין ששיטה זו מצריכה ניסיון מסוים בתחום של תרגול מדיטציה או דמיון מודרך, אבל לאחר מעט תרגול וצבירת ניסיון, אתם תוכלו להתמקד בנשימה שלכם או לדמיין את עצמכם במקום רגוע בזמן שאתם עוברים טיפול, וזה בהחלט יכול להקל עליכם לעבור את הטיפול בצורה נעימה יותר.
בתור מטפל NLP שעוזר לאנשים להתמודד עם חרדות, גם אני מקפיד להשתמש בכלים שאני מלמד את הלקוחות שלי, ולכן כשהגעתי לביקור אצל שיננית הנחתי לעצמי לשקוע בעולם הדמיון, ודמיינתי את עצמי נרגע בחום הים בזמן שהשיננית ניקתה לי את השיניים.
זה לא תמיד היה קל, כי בכל זאת זה מצריך לא מעט ריכוז בזמן שפולשים לתוך הפה שלך, אבל זה בהחלט עזר לי להעביר את הטיפול בצורה נעימה יותר.
תלמדו להשתמש בתהליך של חזרה מנטאלית
בתור מטפל NLP, טכניקה נוספת שאני מלמד לקוחות שלי במסגרת טיפולי נלפ נקראת "חזרה מנטאלית".
מפני שתת המודע לא ממש יודע להבחין בין דמיון למציאות, הוא מגיב לתכני הדמיון כאילו שהם קורים באמת.
אפשר לנצל את העובדה הזאת על מנת לדמיין את עצמנו נשארים רגועים בסיטואציות שבעבר היו מלחיצות אותנו. אני מלמד את השיטה הזאת לקוחות שמגיעים אלי כדי להתמודד עם חרדת בחינות, וזו טכניקה שיכולה בהחלט לעבוד גם בהקשר של חרדה דנטלית.