טיפול קוגניטיבי בפחד הוא פתרון מצוין עבור אנשים שמתמודדים עם חרדות ופחדים.
למעשה, כל אדם מתמודד עם פחד כזה או אחר, אך ברוב המקרים מדובר על פחדים שאפשר להתמודד איתם במסגרת חיי היום יום.
יש אנשים, לעומת זאת, אשר מתמודדים עם פוביות נפוצות כגון פחד מרופא שיניים, פחד ממעליות, פחד מנהיגה מכביש מהיר, פחד כלבים וכיוצא באלה, ברמות שגורמות לשיבושים של ממש באורח החיים שלהם.
במצבים מסוג זה, טיפול קוגניטיבי בפחד, בשילוב עם קשת רחבה ומגוונת של כלים מהעולם של שיטת NLP יכול להביא תועלת רבה ולעזור לאנשים להתגבר על אותה פוביה ששיבשה את חייהם.
במסגרת מאמר זה אספר לכם על המאפיינים השונים של טיפול קוגניטיבי בפחד ואחלוק אתכם מידע על מספר פוביות נפוצות.
מה זה פוביה – ואיך מתבצע טיפול קוגניטיבי בפחד?
פוביה למעשה מוגדרת בתור סוג של הפרעת חרדה, אשר כולל פחד בלתי רציונאלי או מופרז מפני סיטואציה מסוימת או חפץ מסוים (או אנשים, במקרה של חרדה חברתית).
אנשים שפונים לקבל טיפול בפוביות פעמים רבות מרגישים מוצפים מאותו פחד אוטומטי ובלתי נשלט, אשר לעתים קרובות עלול להתעורר אפילו רק מעצם המחשבה על הטריגר שמעורר אצלם תגובת פחד.
לדוגמא, אדם עם פחד מכלבים עלול לחוות תסמיני חרדה רק מעצם כך שהוא מדמיין את עצמו יוצא לרחוב ונתקל בכלב מפחיד.
במסגרת טיפול בפוביות אצל מטפל נלפ, פעמים רבות ננקטת גישה של אינטגרציה בין שיטת NLP למטרת טיפול בחרדה לבין טיפול קוגניטיבי בפחד.
טיפול קוגניטיבי בפחד – מהם התסמינים של פוביות נפוצות?
תסמינים של פוביות ופחדים משתנים מאדם לאדם, ובנוסף על כך גם באים לידי ביטוי בצורות שונות בהתאם לאותה פוביה ספציפית שממנה האדם סובל.
לדוגמא, אדם עם פחד ממעליות עלול לחוות תסמיני חרדה גופניים עוצמתיים בזמן שהוא נוסע במעלית, בעוד שאדם עם פחד ממקומות גבוהים עלול להרגיש כאילו שהוא קפוא במקומו ולא מסוגל לזוז.
יחד עם זאת, כאשר מדובר על פוביות נפוצות אפשר לומר שישנם מספר תסמיני חרדה נפוצים אשר משותפים לאותם פחדים וחרדות:
- רגשות שליליים עוצמתיים כגון פחד, חרדה, בושה, חוסר ביטחון עצמי, ערך עצמי נמוך וכדומה
- התקפי חרדה
- פעימות לב מהירות
- נשימות מהירות
- לחצים בחזה
- מיגרנות
- זיעת יתר
- רעידות בגוף
- סחרחורת
- דיכאון
טיפול קוגניטיבי בפחד – אילו פוביות נפוצות קיימות?
בעוד שאנשים יכולים לפתח תגובת פחד כלפי כל דבר תחת השמש, יש פוביות נפוצות יותר מאחרות. כעת אציג בפניכם רשימה של פוביות נפוצות:
- הפרעת חרדה חברתית – פוביה מאנשים (או פחד מאנשים) מאפיינת אנשים שמייחסים חשיבות מופרזת לדעות של אנשים אחרים כלפיהם, ואשר יש להם פחד מביקורת מצד אנשים אחרים. ברוב המקרים של אנשים עם חרדה חברתית מדובר על דעות של אנשים זרים, אך הם עלולים לחוות פחדים חברתיים גם בהקשר של זרים.
- קלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) – אנשים עם פחד זה פוחדים להיתקע במקום סגור, או אפילו להיכנס למקומות קטנים וצרים. אנשים שמתמודדים עם קלסטרופוביה פעמים רבות מתמודדים עם פוביות נפוצות דומות, כגון פחד ממעליות. פעמים רבות פוביה מסוג זה מתפתחת לאחר אירוע טראומטי, ובמקרה כזה טיפול בפוביות באמצעות מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות יכול להביא תועלת רבה.
- פחד טיסה – פחד מטיסות הוא אחד מאותן פוביות נפוצות שמשבשת את חייהם של אנשים רבים. אנשים עם פחד לטוס נמנעים לחלוטין מטיסה במטוס, או שהם נאלצים לצרוך כדורי שינה או לסבול במהלך כל הטיסה. אם גם אתם מתמודדים עם חרדת טיסות, מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות יכול לעזור לכם להתגבר על פוביה זו באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך.
- (פוביה דנטלית) פחד מרופא שיניים – עוד אחת מאותן פוביות נפוצות עליהן אנחנו שומעים לעתים קרובות. ובעוד שרוב האנשים אמנם חווים פחד מרופא שיניים ברמה שניתן להתמודד איתה, יש אנשים שמתמודדים עם פוביה דנטלית כל כך גרועה, עד שהם נמנעים מכל ביקור אצל רופא שיניים, מה שעלול לגרום להם לנזק בריאותי בטווח הארוך.
טיפול קוגניטיבי בפחד בשילוב עם שיטת NLP – איך זה עובד?
בתור מטפל בחרדות עם התמחות בתחום של טיפול בפוביות, מצאתי כי בהקשר של פוביות נפוצות שיטת NLP משתלבת מצוין עם גישה של טיפול קוגניטיבי בפחד.
כעת אסביר מעט על החלק הקוגניטיבי של טיפול בפוביות בגישה שבה אני נוקט.
שינוי דפוסי חשיבה והתגברות מחשבות שליליות אוטומטיות
אנשים שמתמודדים עם פוביות נפוצות לעתים קרובות חווים מחשבות שליליות רבות בהקשר של אותה פוביה שממנה הם סובלים. מחשבות שליליות אוטומטיות (או אמונות מגבילות) מטרידות אנשים שמתמודדים עם חרדות או פחדים על בסיס יום יומי, מה שבסופו של דבר גם גורם להם לחוות ערך עצמי נמוך מהרגיל
טיפול קוגניטיבי בפחד בשילוב עם שיטת NLP בהקשר של טיפול בחרדות כולל התייחסות מעמיקה לאותם דפוסי חשיבה שליליים, על מנת ללמד את האדם לזהות מחשבות שליליות אוטומטיות אלה, פתח את היכולת להטיל בהן ספק ולהחליף אותן באמצעות דפוסי חשיבה מועילים יותר.
טיפול קוגניטיבי בפחד – טיפול בחשיפה
טיפול בחשיפה מסייע במידה ניכרת להגברת הסיכויים שהאדם יתגבר על אותה פוביה שממנה הוא סובל, מפני שמדובר על גישה הדרגתית להתמודדות עם הפחד, עד שבסופו של דבר הוא מתפוגג ונעלם.
כאשר מדובר על טיפול בפוביות אצל מטפל נלפ, לפני טיפול בחשיפה במציאות בדרך כלל תתבצע חשיפה בדמיון (מה שנקרא ויזואליזציה, או דמיון מודרך), על מנת לרתום את כוחו של התת מודע ולהכין אותו לקראת התגובות הרצויות במסגרת סיטואציות של חשיפה לאותם גורמים אשר בעבר עוררו תגובת פחד.
לדוגמא, אם מדובר על פחד מחרקים, השלב הראשון יהיה לדבר על חרקים, אחר כך אולי להסתכל על תמונה או על סרט של חרקים, אחר כך לדמיין סיטואציה שבו פוגשים חרק בזמן שחווים שלווה ורוגע (מה שנקרא אצל מטפלי נלפ "עוגנים"), אחר כך חשיפה במציאות מול חרקים, תחילה מרחוק, עד שמתקרבים באופן הדרגתי תוך כדי הרגשת רוגע ושלווה.
טיפול קוגניטיבי בשילוב עם מדיטציית מיינדפולנס
בשנים האחרונות טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) הוסיפה לארגז הכלים שלה מדיטציית מיינדפולנס בתור שיטת טיפול בפוביות אשר מניבה תוצאות מרשימות מאוד.
מיינדפולנס מאפשרת לאדם למקד את תשומת לבו בהווה, וזה רלוונטי עבור טיפול קוגניטיבי בפחד מפני שלעתים קרובות אנשים אשר מתמודדים עם פוביות נפוצות כל כך שוקעים באותם דפוסי חשיבה שליליים, אמונות מגבילות או מחשבות שליליות אוטומטיות, שהם מתקשים לשים לב מתי אותו גורם מעורר פחד נוכח במציאות שלהם ומתי אותם תסמיני חרדה שהם חווים כלפיו כלל אינם קיימים במציאות שלהם באותו רגע.
במילים אחרות, לאנשים יש נטייה להזדהות עם אותם דפוסי חשיבה שליליים, ותרגול של מדיטציית מיינדפולנס מאפשר להם לשחרר מעט את האחיזה הזאת באותן מחשבות מעוררות פחד.