פחד נהיגה

בתור מטפל נלפ שמתמחה בנישה של טיפול בחרדות, יוצא לי להיתקל בלא מעט אנשים אשר מתמודדים עם פחד נהיגה.

במסגרת מאמר זה אספר לכם על סוגים שונים של פחד נהיגה, על מנת שתוכלו לזהות עם איזה סוג של פחד מנהיגה אתם מתמודדים.

בנוסף על כך, אשתף אתכם בדרכים השונות שבהן שיטת NLP יכולה לעזור לכם להתגבר על חרדת נהיגה, כך שתוכלו להיות חופשיים לגמרי מכל אותם רגשות שליליים של פחד ולשבת מאחורי ההגה עם ביטחון עצמי גבוה, שלווה ורוגע.

פחד נהיגה – אילו סוגים שונים של פחד נהיגה קיימים?

כאמור, אנשים עלולים לפתח חרדת נהיגה מקשת רחבה ומגוונת של סיבות שונות ומשונות.

לאופן שבו אדם פיתח פחד נהיגה יש השפעה ישירה על סוג הפחד שהוא חווה ועל ההקשרים שבהם הוא חווה את אותה פוביה.

על מנת להבין את התופעה של פחד נהיגה לעומק, יש להבין מהם הסוגים השונים של חרדת נהיגה שאנשים חווים.

פחד נהיגה כסוג של חרדת ביצוע

אנשים אשר מתמודדים עם פחד נהיגה מסוג זה למדו שיעורי נהיגה כרגיל, וקרוב לוודאי שאף עברו את הטסט הראשון או השני שלהם בהצלחה, אך לאחר שהם הוציאו רישיון לא ממש יצא להם לצבור ניסיון בשטח, ולכן לא עמדו לרשותם מספיק הזדמנויות בכדי שהם יוכלו לפתח ביטחון עצמי גבוה על הכביש.

בדומה לאנשים עם פחד נהיגה על בסיס טראומה, ייתכן שהם יחוו חרדה לגבי האפשרות שהם יהיו מעורבים בתאונת דרכים, אך בנוסף על כך, הם מתמודדים עם מחשבות שליליות אוטומטיות שגורמות להם לפתח חרדת ביצוע – שהם יעשו טעות על הכביש וימשכו תשומת לב שלילית (ממש כמו במקרה של חרדה חברתית), שהם ינהגו לאט מדי או מהר מדי וכיוצא באלה.

הם למעשה חווים חרדה מהאפשרות שהם ייאלצו להתמודד עם תשומת לב שלילית, ולכן יש להם פחד נהיגה כתוצאה מהתפתחות של חרדת ביצוע.

במסגרת טיפול נלפ, ניתן לבצע טיפול בחרדת ביצוע אשר בסופו יהיה ניתן לעבור טיפול בפחד מנהיגה בצורה הרבה יותר יעילה.

פחד נהיגה בעקבות טראומה

ברוב המוחלט של המקרים, אנשים עם חרדת נהיגה פיתחו פחד לנהוג בעקבות טראומה שהם חוו בכביש.

בין אם מדובר על טראומה שאדם חווה בתור נהג, נוסע או אפילו מתבונן מהצד, כאשר אדם מעורב בתאונת דרכים מדובר על חוויה טראומטית אשר נצרבת חזק בזיכרון שלו וממשיכה ללוות אותו גם זמן רק לאחר האירוע.

בראש ובראשונה, המטרה של התת מודע היא לעזור לנו לשרוד ביעילות (זהו כוחו של התת מודע).

לכן כאשר אדם עובר אירוע טראומטי, פעמים רבות אותו זיכרון ממשיך לעלות ולצוף שוב ושוב, על מנת לעורר באדם תגובת חרדה ולמנוע ממנו להיחשף שוב לאותה סיטואציה מסוכנת.

במסגרת טיפול נלפ, אני עוזר ללקוחות שלי להשתחרר מטראומות שהם חוו בכביש, בין אם בתור נהגים, נוסעים או צופים מהצד, מה שמאפשר להם להשאיר את האירוע הטראומטי מאחור – ויחד איתו את אותו פחד נהיגה שהפריע להם – לפתוח דף חדש וליצור הרגלים חדשים וחיוביים יותר בהקשר של נהיגה.

פחד נהיגה כסוג של התקף חרדה (או חרדה מחרדה)

במקרה של פחד נהיגה, כמו במקרה של פוביות או חרדות אחרות, פעמים רבות מה שהכי מפריע לשגרת החיים של האדם שמתמודד עם פוביה מנהיגה הוא אותו פחד עוצמתי שהוא יחווה התקף חרדה בזמן שהוא נמצא על הכביש – או כפי שתופעה זו מכונה, חרדה מחרדה.

בגלל שפעמים רבות אנשים שמתמודדים עם פחד נהיגה מתמודדים גם עם סוגים נוספים של חרדות או פוביות (כגון קלסטרופוביה או התקפי פאניקה), לא אחת קורה שהם למעשה לא פוחדים מחוויית הנהיגה כשלעצמה, אלא מהאפשרות שהם יחוו התקף חרדה או פאניקה בזמן שהם נוהגים ולא ידעו כיצד להתמודד בזמן אמת.

בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות, הדבר הראשון שאני עושה עם לקוחות מסוג זה הוא לעבוד על אותה חרדה מחרדה (פחד מהתקף חרדה), ולאחר מכן להשתמש במגוון רחב של תרגילי נלפ על מנת לעזור להם ליצור מציאות חדשה אשר במסגרתה הם יכולים לנהוג עם רוגע, ביטחון עצמי ושלווה.

פחד נהיגה – כיצד מטפל נלפ יעזור לכם להתגבר על פחד מנהיגה?

במסגרת טיפול NLP ודמיון מודרך אפשר להציע לאנשים עם חרדות ופחדים קשת רחבה ומגוונת של תרגילי נלפ, בשילוב עם נשימות עמוקות להרגעה, כמו גם טכניקות טיפול מעולמות נוספים כגון CBT  (טיפול קוגניטיבי התנהגותי), דמיון מודרך או ACT  (תרפיית קבלה ומחויבות).

בתור מטפל נלפ שאוהב לקבל השראה וכלים משיטות נוספות של טיפול בפוביות, אני יוצר מסגרת טיפול אינטגרטיבי שמציע לאנשים שמתמודדים עם פחד נהיגה תהליכי שחרור מטראומה לצד למידת כלים שימושיים שיאפשרו להם להתגבר על אותה חרדת נהיגה ולהשאיר אותה הרחק בעבר שלהם.

כעת אתאר חלק מהכלים והתהליכים שמשמשים אותי בעבודה עם מטופלים במסגרת טיפול נלפ בהקשר של פחד נהיגה.

ניטרול רגשות שליליים

אנשים עם חרדות חווים רגשות שליליים עוצמתיים על בסיס יום יומי, מה שאומר שהגוף שלהם נמצא די הרבה במצב של תגובת הילחם או ברח, מה שעלול בסופו של דבר ליצור מצב של סטרס כרוני.

בנוסף על כך שיש אינספור תופעות שליליות אשר קשורות למצב של לחץ נפשי, כל אותם רגשות שליליים של חרדה, פחד, חוסר ביטחון וכיוצא באלה מתקשרים אל חווית הנהיגה (בין אם בזמן אמת ובין אם בדמיון), וכך נוצרת התנייה ("עוגן", בז'רגון של מטפלי נלפ) בין אותם רגשות שליליים לפעולת הנהיגה.

במסגרת טיפול נלפ, אני עוזר ללקוחות לנטרל רגשות שליליים, על ידי שחרור מטראומות וכלים נוספים, להתחבר אל רגשות חיוביים של ביטחון עצמי ורוגע, ולקשר אותם לחווית נהיגה עתידית ועל ידי כך ליצור התניה חיובית יותר.

טיפול בחשיפה

טכניקה זו לקוחה מהעולם של CBT  (טיפול קוגנטיבי התנהגותי), אבל אני משלב אותה יחד עם שיטת נלפ ועם אלמנטים של דמיון מודרך.

למעשה, לא משנה על איזה טיפול בפוביה מדובר, אם אדם רוצה לטפל בפוביה שלו בצורה יעילה, הוא יהיה חייב להיחשף לאותו גורם מעורר חרדה על מנת להתגבר על הפחד שלו.

במסגרת טיפול בפחד מנהיגה באמצעות שיטת NLP, אני עוזר ללקוחות שלי להתחבר אל רגשות חיוביים של ביטחון עצמי ורוגע, ובזמן שהם חווים רגשות חיוביים אלה, אני מנחה אותם באמצעות תרגילי דמיון מודרך לבצע חשיפה בדמיון בהקשר של נהיגה בכבישים בסיטואציות שבעבר היו מעוררות אצלם חרדה, ועל ידי כך יוצר התניה חיובית יותר.

לאחר שהאדם מצליח לעבור טיפול בחשיפה דמיון, עוברים לשלב של טיפול בחשיפה במציאות, בצורה הדרגתית.

חזרה בדמיון

המוח לא באמת מבדיל בין מה שאנחנו מדמיינים (או זוכרים) למה שאנחנו חווים מהמציאות, ובכך למעשה טמון כוחו של התת מודע, וזה מה שמאפשר לנו – באמצעות קשת רחבה ומגוונת של תרגילי דמיון מודרך – להטמיע התנהגויות חדשות ורצויות יותר בעזרת הדמיון שלנו.

חזרה מנטאלית היא תרגיל דמיון מודרך שמשמש ספורטאים רבים ברחבי העולם, מפני שזו דרך קלה ויעילה לתכנת את התת מודע ולרתום את כוחו של התת מודע למען טיפול בפוביה בצורה יעילה ומהירה.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »