פחד מטיסות

אינספור אנשים טסים בשמי העולם מדי יום ביומו, מדי רגע ורגע, ולמרות זאת יש לא מעט אנשים אשר מתמודדים עם פחד מטיסות.

בעוד שהחוויה הכללית של עלייה למטוס יכולה לפעמים להיות מעט מלחיצה, רוב האנשים חווים פחד טיסה קל ביותר, לא בעוצמה שמפריעה להם או שמונעת מהם לעלות על מטוס.

אך עבור אנשים עם פוביה של ממש, רק עצם המחשבה על טיסה במטוס עלולה לעורר התקף חרדה.

במאמר זה אספר לכם על פחד מטיסות, כיצד חרדת מטיסות מתפתחת וכיצד מטפלי נלפ יכולים לסייע בתהליך של טיפול בחרדת טיסות.

פחד מטיסות – איך אנשים מפתחים פחד מטיסות?

כאשר מדובר על התופעה של פחד מטיסות, חשוב לזכור כי מבחינת המבנה של הפרעת חרדה זו, זהו מבנה הזהה לאינספור פוביות נפוצות אחרות.

לכן ברוב המוחלט של המקרים, אפשר לומר כי פחד מטיסות נוצר בעקבות שתי תופעות מרכזיות:

למידה ישירה של חרדת טיסה ולמידה עקיפה של פוביה מטיסות.

איך אנשים מפתחים פחד מטיסות על בסיס למידה ישירה?

הרבה פעמים פוביה ספציפית מתפתחת לאחר שהאדם עבר חוויה שלילית עוצמתית אשר נצרבה בזיכרון שלו.

במקרה של פחד מטיסות, אנשים רבים מתחילים לחוות תסמיני חרדה לפני טיסה לאחר שהם עברו טיסה שהייתה כרוכה בהרבה כיסי אוויר עוצמתיים, טלטלות או אירועים שליליים אחרים שהם חוו בזמן טיסה. לדוגמא, אדם עלול לפתח פחד מטיסות אפילו אם הוא סבל מבחילות תכופות בזמן הטיסה.

נוצרת התניה שלילית בין רגשות שליליים לבין הנוכחות במטוס, התניה שאפשר לבטל במסגרת טיפול בפחד טיסות בעזרת מטפל NLP.

איך אנשים מפתחים פחד טיסות על בסיס למידה עקיפה?

פוביה ספציפית יכולה להתפתח גם לאחר שהאדם חווה חוויית טיסה שלילית בעקיפין.

לדוגמא, ילדים רבים מפתחים חרדות ופחדים לאחר שהם רואים את ההורים שלהם מגיבים ברגש פחד עוצמתי בתגובה לתופעה מסוימת, וילד שרואה את ההורה שלו חווה חרדה בזמן טיסה יבין ויסיק – בצורה לא מודעת – כי טיסה היא דבר מפחיד ומסוכן.

גם אנשים בוגרים עלולים לפתח פחד מטיסות בעקבות חוויית למידה עקיפה, כמו לאחר צפייה בסרט אסונות או אפילו קריאת כתבה בעיתון על מטוס שהתרסק לאדמה.

בעזרת מטפל NLP, לאדם שמתמודד עם פחד מטיסות יש הזדמנות לנטרל את אותן חוויות למידה, כמו גם לרתום את כוחו של התת מודע וליצור חוויות למידה חיוביות והתניות חיוביות בהקשר של טיסה במטוס.

כיצד דפוסי חשיבה שליליים משמרים פחד מטיסות?

כאשר מדובר על הנושא של פוביות נפוצות, אין כל צל של ספק כי אחד מהגורמים אשר מניעים ומשמרים פוביה הוא דפוסי חשיבה שליליים.

לכן, מנקודת המבט האישית שלי, לדעתי טיפול בפוביה מוצלח ויעיל חייב לכלול התייחס לאותו היבט מנטאלי של תסמיני חרדה בהקשר של טיסה במטוס.

אבל אילו דפוסי חשיבה שליליים, הטיות חשיבה או אמונות מגבילות תורמים לשימור של פחד מטיסות?

  • פיתוח ציפיות חרדתיות – אלא אם כן מדובר על דרגה נמוכה מעט של חרדת טיסות, ברוב המוחלט של המקרים אנשים אשר מתמודדים עם פחד מטיסות מתחילים לחוות דפוסי חשיבה שליליים מעוררי חרדה זמן רב לפני שהם צריכים לעלות על מטוס. במקרים קיצוניים במיוחד של פחד טיסות, אנשים עלולים להתחיל לחוות פחד או חרדה אפילו שבועות ארוכים לפני שהם צריכים להגיע לשדה התעופה. במסגרת טיפול בחרדות באמצעות NLP ודמיון מודרך, לומדים איך לשנות דפוסי חשיבה שליליים ואיך לפתח ציפיות חיוביות יותר לגבי טיסה במטוס.
  • אסטרטגיות הימנעות – כמו במקרה של הרבה סוגי חרדה אחרים, כמו גם פוביות נפוצות אחרות, אנשים אשר מתמודדים עם פחד מטיסות מפתחים קשת רחבה ומגוונת של אסטרטגיות הימנעות. ככל שאדם חווה בעבר פחד מטיסה בעוצמה גבוהה יותר, ככה הסיכויים שהוא יסכים לעלות על טיסה וירגיש רגוע על מטוס יהיו נמוכים יותר. וכמו אנשים רבים אחרים אשר מתמודדים עם חרדה, גם אנשים עם פחד טיסות נוטים להימנע מתהליך של טיפול בחשיפה, מה שבסופו של דבר רק מחזק את אותה חרדת טיסות שממנה הם סובלים. בעזרת מטפל NLP, טיפול בפחד טיסות בשילוב עם דמיון מודרך יעזור לכם לעבור טיפול בחשיפה בצורה יעילה ויסודית.
  • ניסיון להתגבר על הפחד – כמובן שכל אדם אשר מתמודד עם פוביה או חרדה רוצה לעשות לעצמו מעין טיפול בחשיפה, מתוך הנחה שבדרך זו הוא יצליח לטפל בפוביה שלו ולהשאיר אותה הרחק מאחוריו. אך האמת היא שללא עזרה של מטפל בחרדות עם ניסיון בתחום של טיפול בחשיפה, אדם אשר מנסה לבצע חשיפה בעצמו עלול לגרום לעצמו יותר נזק מאשר תועלת. לדוגמא, אדם עלול להחליט שלמרות שהוא פוחד הוא יעלה על מטוס, רק כדי לגלות שלאחר ההמראה הוא נאלץ להתמודד עם התקף חרדה, מה שרק יחמיר את אותה פוביה מטיסות שהייתה לו בעבר. מטפלי נלפ מחזיקים בכלים שעוזרים לאנשים לעבור טיפול בחשיפה בצורה יעילה והדרגתית.

איך מטפל נלפ יכול לעזור לכם להתגבר על פחד טיסות?

כאמור, פוביה ספציפית כגון פחד טיסות נוצרת בעקבות חוויית למידה – ישירה או עקיפה – לכן במסגרת טיפול בפוביה באמצעות נלפ ודמיון מודרך, מטפלי נלפ ניגשים בראש ובראשונה לעבודה על אירועים שליליים בעבר בהקשר של טיסות.

עבודה על זיכרונות שליליים בעזרת מטפל NLP תאפשר לאדם שמתמודד עם פחד מטיסות לנטרל את אותם רגשות שליליים עוצמתיים של פחד או חרדה אשר התקשרו לחוויה של עלייה למטוס.

בנוסף, מטפל באמצעות שיטת נלפ מעניק לאדם כלים שימושיים שמאפשרים לו להתמודד בזמן אמת עם תסמינים של חרדה, במקרה הצורך, כגון שינוי דפוסי חשיבה, ניטרול רגשות שליליים, תרגילי דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי, מדיטציית מיינדפולנס ועוד.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »