פחד גבהים

במובן מסוים, פחד גבהים הוא פחד טבעי ומולד. אך לא כל האנשים חווים פחד זה בעוצמות שוות, וחלק מהאנשים מפתחים ממש פוביה מגבהים.

האם אתם מתקשים להתמודד עם מקומות גבוהים? האם בזמן שאתם נמצאים במקום גבוה אתם חוששים שמא תחוו התקף חרדה?

האם אתם חווים תסמיני חרדה מעצם המחשבה על ביקור במשרד הנמצא בקומה גבוהה במיוחד?

האם אתם עוצמים את העיניים שלכם בזמן נסיעה בהרים? האם אתם חווים לחץ נפשי רק מעצם העלייה על סולם?

אם השבתם בחיוב על אחת מהשאלות האלה – או על כמה מהן – קרוב לוודאי שאתם מתמודדים עם פוביה מגבהים, או אקרופוביה, פוביה ספציפית הנחשבת בתור הפרעת חרדה אשר ממנה סובלים כחמישה אחוז מכל בני האדם.

במסגרת המאמר הזה אספר לכם על פוביה מגבהים, על תסמיני חרדה של פחד מגבהים וכיצד שיטת נלפ יכולה לעזור לכם לטפל בפחד גבהים.

מה ההגדרה של פחד גבהים?

משמעות המיליה אקרופוביה היא פחד גבהים, ואנשים אשר מתמודדים עם פוביה זו עלולים לסבול ממנה בדרגות עוצמה שונות, החל מאדם שמתקשה להשקיף מהחלון בקומה גבוהה וכלה באדם שעלול לחוות התקף חרדה מעצם הנסיעה במעלית שקופה.

בנוסף על כך, אנשים עם פוביה מגבהים נוטים להימנע לחלוטין – עד כמה שהדבר מתאפשר להם – מחשיפה למקומות גבוהים, דבר אשר עלול לפגום בשגרת היום יום שלהם כמו גם ביכולת שלהם להשיג מטרות ולשפר את איכות החיים שלהם.

לדוגמא, אדם עם פחד גבהים עלול לדחות את התיקונים שעליו לעשות בבית שלו, מפני שהוא פוחד לטפס על סולם. אדם אחר עלול לחוות תסמיני חרדה מעצם הידיעה שעליו לישון בחדר שנמצא בקומה גבוהה בבית מלון. ויש אנשים שאינם יכולים לצאת לטייל במקומות מסוימים בחיק הטבע, מפני שאותם מסלולים כרוכים בטיפוס לגובה.

פחד גבהים עלול להיות מבוסס על פוביות נפוצות אחרות, ובנוסף על כך, פוביה מגבהים עלולה גם לתרום להתפתחות של פוביות מסוגים נוספים.

איך מאבחנים פוביה מגבהים?

כמו עם פוביות נפוצות אחרות, על מנת לאבחן פחד גבהים בצורה רשמית יש לגשת אל פסיכיאטר, שיכול לעזור לכם לקבוע האם מדובר על פוביה לפי ההגדרה הרשמית.

יחד עם זאת, פעמים רבות אנשים כבר חוו מספיק תסמיני חרדה (ולפעמים גם התקף חרדה) בהקשר של גבהים, עד שאין להם שום צל של ספק והם אינם זקוקים לחותמת רשמית על מנת לדעת שיש להם פחד גבהים – בעיקר אם הם מזהים שהם נמנעים ממקומות מסוימים או מפעילויות מסוימות בגלל אותו פחד.

כעת אציג בפניכם מספר תסמיני חרדה האופיינים לתופעה של פחד גבהים, על מנת שתוכלו לבחון בעצמכם ולהבין האם גם אתם מתמודדים עם פוביה מגבהים.

מהם התסמינים של פחד גבהים?

  • תסמיני חרדה רגשיים – אנשים עם פחד מגבהים חווים רגשות שליליים של חרדה, פאניקה, פחד, לחץ נפשי וכיוצא באלה כל אימת שהם מרגישים שהם נמצאים גבוה מעל לקרקע. ברגע שהם שמים לב שזה קורה, ייתכן שהם אוטומטית ינסו למצוא משהו בו הם יוכלו להיאחז, מפני שהם אינם מסוגלים לסמוך על תחושת היציבות שלהם, עד כדי כך שבמקרים קיצוניים של פחד גבהים אנשים יכולים לכרוע על ארבע או לשכב על הרצפה משותקים.
  • תסמיני חרדה גופניים – כמו עם פוביות נפוצות אחרות, גם פוביה מגבהים מאופיינים בקשת רחבה ומגוונת של תסמיני חרדה אשר באים לידי ביטוי בגוף. בעוד שאותם תסמיני חרדה משתנים מאדם לאדם, יש מספר תסמינים אשר אופיינים לתופעה של פחד גבהים, כגון: רעידות בגוף, זיעת יתר, פעימות לב מהירות, דופק מהיר, קיפאון.
  • תסמיני חרדה התנהגותיים – אנשים עם פחד גבהים בעוצמה גבוהה נוטים לעשות הכול על מנת להימנע ממקומות גבוהים. לכן הימנעות היא אחת מההתנהגויות הנפוצות ביותר בקרב אנשים עם פחד גבהים, כמו גם בקרב אנשים עם פוביות נפוצות אחרות. חשוב לפנות לקבלת טיפול בפחד גבהים אצל מטפל נלפ מיד לאחר ששמים לב שכל אותן הימנעויות מתחילות לגרום לפגיעה באיכות החיים.

מהם הגורמים אשר משפיעים על ההתפתחות של פוביה מגבהים?

  • אבולוציה – חוקרים בתחום של פוביות מנקודת מבט אבולוציונית הסיקו כי בני אדם מחווטים לחוות תגובת חרדה (תסמיני חרדה או התקף חרדה של ממש) בעודם נחשפים לגורמים מסוימים אשר עלולים להעמיד אותם בסכנת חיים. במקרה של ההתפתחות של פחד גבהים, נפילה ממקום גבוה מעמידה בסכנה את היכולת לשרוד. מסיבה זו, חוקרים רבים שעוסקים בתחום של פוביות סבורים כי יש בסיס אבולוציוני להתפתחות של פחד מגבהים. יחד עם זאת, חשוב לציין שכל בני האדם חווים פחד גבהים בסיסי, אך מי שפונה לקבל טיפול בפחד גבהים אצל מטפל נלפ עושה זאת מפני שמדובר על פחד נלמד שיצא מכלל שליטה.
  • טראומה – כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, גם כאשר מדובר על פוביה מגבהים אחת מהסיבות המרכזיות להתפתחותה של פוביה זו היא טראומה. אם אדם נפל ממקום גבוה, ואפילו אם הוא "רק" נפל מסולם, אותה טראומה עלולה להיצרב בתודעה שלו בעוצמה ולהמשיך ללוות אותו במשך שנים רבות, ולמעשה להניע את ההתנהגות שלו על בסיס אותה חוויה חד פעמית. בעזרת מטפל נלפ, ניתן לשחרר טראומות אשר תרמו להתפתחות של פחד גבהים, ועל ידי כך לאפשר לאדם להרגיש רגוע גם במקומות גבוהים.
  • למידה עקיפה – חוויה טראומטית היא דוגמא ללמידה ישירה של פוביה או תגובת חרדה, אך זו לא צורת הלמידה היחידה שבאמצעותה אדם יכול לפתח פוביה. לפעמים מספיק רק להתבונן מהצד באדם אחר הנופל מגובה רב בכדי לפתח פוביה, במיוחד אם מדובר על ילד שמתבונן באחד ההורים שלו נופל. במקרים מסוימים אפילו לא צריכה להיות שום תאונה, מספיק רק שהילד יראה את אחד ההורים שלו מפגין תסמיני חרדה במקום גבוה בכדי שהוא יחשוב שנשקפת לו סכנה של ממש. באמצעות טיפול בפחד גבהים במסגרת שיטת נלפ לומדים איך לנטרל את הלמידות האלה ולהחליף אותן בלמידות מועילות יותר.

איך עובד טיפול בפחד גבהים בעזרת מטפל נלפ?

במסגרת טיפול נלפ קודם כל מאתרים את מקור הבעיה, את האירוע הראשון שבו נלמדה אותה תגובת פוביה, על מנת שיהיה ניתן לעבד את הזיכרון מחדש, לנטרל את כל אותם רגשות שליליים שנקשרו לאותה חוויה טראומטית ולאפשר לאדם לפתוח דף חדש ולהשאיר את אותו פחד גבהים הרחק מאחוריו.

בנוסף, בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות, אני תמיד מקפיד לצייד את הלקוחות שלי במגוון רחב של כלים שימושיים כגון תרגילי דמיון מודרך לביטחון עצמי, תרגילי נשימה להרגעה, מיינדפולנס, תרגילים למטרת שינוי דפוסי חשיבה ועוד, על מנת שהם יוכלו לחזק את השינוי בין הפגישות וגם שיעמדו לרשותם כלים שימושיים בזמן אמת.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »