פחד במה

פחד במה הוא תופעה נפוצה למדי, ורוב האנשים חווים לפחות מידה מסוימת של לחץ בעת שנודע להם שהם צריכים לבטא את עצמם מול אנשים אחרים.

בין אם מדובר על אנשים שחווים פחד קהל בסיטואציות חברתיות (כמו במקרה של חרדה חברתית), ובין אם מדובר על אנשים שחווים לחץ נפשי מעצם המחשבה שהם יצטרכו לבטא את דעתם במסגרת פגישת צוות בעבודה, פחד במה היא תופעה נפוצה מאוד אשר במקרים מסוימים עלולה לפגוע באיכות החיים של האדם.

פחד במה – עד כמה זה נפוץ?

אנשים רבים אשר מתמודדים עם חרדות או פוביות נוטים לחשוב שהם היחידים בעולם שסובלים מהן, או שגם אם אנשים אחרים מתמודדים עם חרדות או פוביות דומות, אצלם המצב הרבה פחות גרוע.

אז קודם כל, אם אתם מתמודדים עם פחד במה, חשוב שתדעו שמדובר על פחד נפוץ מאוד. 

למעשה, פחד במה זו אחת מאותן פוביות נפוצות שקרוב לוודאי שלכל אחד יצא להיחשף אליה אצל אדם קרוב או אולי בעצמו. עד כדי כך, שחוקרים מעריכים כי כשבעים אחוז מהאוכלוסיה חווים פחד במה בעוצמה כזאת או אחרת.

פעמים רבות פחד קהל יכול להיות קשור למספר הפרעות חרדה או פוביות אחרות, ובעיקר להפרעת חרדה המוכרת בתור חרדה חברתית.

פחד במה – אילו תסמיני חרדה מאפיינים פחד במה?

פוביות נפוצות רבות מאופיינות במספר תסמיני חרדה משותפים, אך חשוב לציין כי כל אדם חווה תסמיני חרדה הבאים לידי ביטוי בצורות שונות ובעוצמות שונות.

כעת אסקור מספר תסמיני חרדה של פחד במה, עליהם מדווחים לקוחות שמגיעים לקבלת טיפול בפחד במה באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך.

רעידות בגוף

אנשים עם פחד קהל עלולים לחוות רעידות בגוף בזמן שהם צריכים לעמוד מול אנשים אחרים ולדבר, ולפעמים גם לפני האירוע אשר במסגרתו הם אמורים לדבר.

בנוסף על רעידות בגוף, האדם עלול להרגיש כאילו שהוא עומד להתעלף.

חשוב לזכור כי תסמיני חרדה הם למעשה הדרך של הגוף להתמודד עם מצב אשר נתפס על ידי האדם בתור מצב מסוכן – גם אם בפועל הדבר רחוק מהמציאות.

זיעת יתר

בזמן חרדה במסגרת פחד במה, אנשים מרגישים שחום הגוף שלהם עולה, וכתוצאה מכך הם מזיעים יותר – זהו הניסיון של הגוף שלהם לצנן את עצמו ולשמור על טמפרטורה מאוזנת.

במהלך אירוע מלחיץ אשר מעורר פחד או חרדה, טמפרטורת הגוף עולה ואנשים עלולים להרגיש זיעה בכפות הידיים, במצח, בבית השחי ובגב.

במסגרת טיפול בפחד במה באמצעות שיטת נלפ, אני מקפיד ללמד את הלקוחות שלי כיצד להעניק פרשנות אחרת לאותם תסמיני חרדה, על מנת שעצם הקיום של אותם תסמינים לא יוסיף להעצים את תגובת החרדה שלהם.

פחד במה – מהן הסיבות להתפתחות של פחד במה?

כמו במקרה של פחדים או פוביות מסוגים נוספים, גם פחד במה עלול להתפתח כתוצאה מקשת רחבה ומגוונת של סיבות שונות ומשונות.

ברוב המקרים, כמו עם פוביות נפוצות אחרות, מדובר על פוביה שהתפתחה על בסיס אירוע טראומטי בעבר, יחד עם זאת ישנן גם סיבות נוספות שיכולות להוביל להתפתחות של פחד במה, וכעת אתאר אותן בפניכם.

פחד במה כתגובה גופנית

חרדות ופחדים מביאים להפעלה של מערכת העצבים האוטונומית בתגובה לגורם הנתפס כמסוכן – בין אם יש לכך בסיס במציאות ובין אם מדובר על קשר לא מבוסס.

כאשר אנחנו ניצבים בפני גורם הנתפס בעינינו כמסוכן, הגוף שלנו נערך להתמודדות איתו.

כמובן שבמציאות הפעולה של עמידה מול קהל כלל איננה מסוכנת לנו, אך מפני שאנחנו תופסים אותה ככזאת (בין אם בעקבות טראומה ובין אם מסיבות אחרות), הגוף שלנו מגיב לכך בהתאם ומשתנה בצורה קיצונית.

עוררות יתר זו שאנחנו חווים (תגובת חרדה המכונה תגובת הילחם או ברח) מובילה גם לחוויה של רגשות שליליים כגון חרדה או פחד, אשר משבשים את היכולת שלנו לחוות ביטחון עצמי, רוגע ושלווה בזמן שאנחנו עומדים מול קהל.

במקרים קיצוניים, תופעה זו של תסמיני חרדה עלולה לא להוביל רק למצב של חוסר ביטחון או ערך עצמי נמוך בהקשר של עמידה מול קהל, אלא לפיתוח של התנהגויות ביטחון או אסטרטגיות הימנעות, בניסיון להימנע מחוויה של אותם רגשות שליליים.

פחד במה על בסיס חרדות אחרות

לאנשים בעלי נטייה לחוות חרדות או פחדים בהקשרים שונים בחיים יש סיכויים גדולים יותר לחוות פחד במה.

אנשים שפיתחו את ה"הרגל" לחוות תסמיני חרדה כגון לחץ נפשי, מחשבות שליליות אוטומטיות, זיעת יתר, נשימות מהירות וכיוצא באלה מתקשים לטפל בחרדה שלהם בכוחות עצמם, מפני שמדובר על תופעה שהתקבעה כחלק ממי שהם, ולכן הם יתקשו לטפל בפחד במה שלהם ובסופו של דבר ינסו להימנע מסיטואציות אשר במסגרתן הם ייאלצו לדבר מול אנשים אחרים.

למעשה, אנשים שמתמודדים עם חרדה על בסיס קבוע, או עם סטרס כרוני, פיתחו מעין רגישות לחרדה, מה שאומר שבנוסף על כל אותם חששות שיש להם בהקשר של פחד קהל, הם גם חוששים מהאופן שבו אותה חרדה או סטרס תשפיע על היכולת שלהם לעמוד מול קהל ולהעביר את המסר שלהם.

ישנן חרדות נוספות אשר עלולות לתרום להתפתחות של פחד במה, כאשר המרכזית שבהן היא כמובן חרדה חברתית – במסגרתה אנשים חוששים מפני האפשרות שאנשים אחרים ישפטו אותם באופן שלילי או ימתחו עליהם ביקורת.

פחד במה על בסיס מחשבות שליליות או אמונות מגבילות

גורם נוסף אשר עלול לתרום להתפתחות של פחד קהל הוא הגורם המנטאלי – מחשבות שליליות אוטומטיות, דיבור עצמי ביקורתי, אמונות מגבילות, ערך עצמי נמוך וכיוצא באלה.

סעיף זה מתקשר לסעיף הקודם באופן ישיר, מפני שפעמים רבות אנשים אשר מתמודדים עם חרדות או פוביות (ובמיוחד עם חרדה חברתית) חווים מחשבות שליליות אוטומטיות, ערך עצמי נמוך או דיבור עצמי ביקורתי על בסיס קבוע.

כאשר לאדם יש אמונה מגבילה או מחשבות שליליות שאומרות "אני לא טוב בדיבור מול אנשים", "אני משעמם" וכיוצא באלה, תוכן המחשבות הזה עלול לעורר פחד במה או להעצים אותו.

בנוסף על כך, בהרבה מובנים מדובר על נבואה שמגשימה את עצמה, מפני שאדם שחושב מחשבות שליליות אוטומטיות או אמונות מגבילות מסוג זה מאמין להן, ואז מגיב להן באופן רגשי, מה שמעורר אצלו תגובת חרדה (או אפילו תסמיני חרדה או התקף חרדה של ממש), ואז הוא למעשה "מוכיח" לעצמו שהוא באמת לא מסוגל לעמוד מול אנשים ולדבר בחופשיות.

פחד במה על בסיס אירוע עבר שלילי

כאמור, פוביות נפוצות רבות מתפתחות לאחר שהאדם חווה אירוע שלילי אשר הוא חווה בתור טראומה.

המילה טראומה עלולה להטעות בהקשר הזה, מפני שבדרך כלל רוב האנשים נוטים לקשר את המילה הזאת לאירועים דרמטיים, אך למעשה גם אירועים שייתפסו על ידי רוב האנשים כ"לא ביג דיל" עשויים להיתפס על ידי האדם שחווה אותם בתור טראומה של ממש.

אירועים מסוג זה, אם הם מלווים ברגשות עוצמתיים מספיק, יכולים להיצרב בזיכרון בעוצמה ולהמשיך ללוות את האדם במשך שנים ארוכות, עד כדי כך שהוא ימשיך לשאת את החוויה הטראומטית גם בתור אדם מבוגר ושהיא תשפיע עליו ועל ההתנהגות שלו.

לדוגמא, ילד או נער שהתבקש לענות בכיתה והתחיל לגמגם ובעקבות זאת המורה או חבריו לכיתה צחקו עליו.

במסגרת טיפול בפחד במה באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך, חלק בלתי נפרד מהתהליך כולל שחרור מטראומות, על מנת שהאדם יוכל לנטרל את אותם רגשות שליליים מהזיכרון, לשמור את הלמידות שהיה חשוב להפיק ממנו ולפתח את היכולת לפתוח דף חדש בהקשר של דיבור מול אנשים.

טיפול בפחד במה בעזרת מטפל נלפ

במסגרת טיפול בפחד קהל באמצעות שיטת NLP, אני עוזר לאדם לשנות דפוסי חשיבה שליליים ולהתגבר על אמונות מגבילות, על מנת שהוא יוכל לתפוס את החוויה של עמידה מול קהל בצורה אחרת.

בנוסף, בתור מטפל עם התמחות בנישה של טיפול בחרדות, אני יודע שפעמים רבות (כמו שקורה עם פוביות נפוצות אחרות) פחד במה מבוסס על אירוע שלילי באוויר, לכן במסגרת טיפול נלפ אני מעביר את האדם תהליך של שחרור מטראומה, על מנת שהוא יהיה חופשי מאותו זיכרון שלילי ויוכל ליצור לעצמו עתיד חדש וחיובי יותר.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »