פוביה היא תגובת פחד עוצמתית שמופעלת בעקבות חשיפה למצבים, חפצים או פעילויות שבפועל אין בהם שום סכנה ממשית. בין אם מדובר על פוביה מג'וקים, פוביה מעכבישים או פוביה מנחשים, אנשים עם פוביות מקדישים הרבה זמן ואנרגיה לניסיונות להימנע ממקורות הפחד שלהם, אך למעשה ההימנעות הזאת משפיעה על היבטים שונים בחיים שלהם ומשפיעה במידה ניכרת על איכות החיים שלהם ברמה היומיומית.
איך פוביות מתפתחות?
פוביה היא תגובה נלמדת. פוביות יכולות להתפתח בעקבות חוויה טראומטית, ואפילו לאחר חשיפה לתגובה פובית מצד אנשים אחרים (בפרט כאשר מדובר על ילדים שרואים את הוריהם חווים פחד עוצמתי). פוביה מתפתחת כאשר אנשים יוצרים קשר לא מודע בין טריגר מסוים לסכנה. טריגר יכול להיות חפץ, כמו במקרה של פחד מבלונים, אנשים, כמו במקרה של חרדה חברתית, או חוויות, כמו במקרה של חרדת טיסות או פחד קהל.
מחקרים על פוביות מצביעים על כך שלעתים קרובות אותם קשרים לא מודעים בין טריגר לסכנה נוצרים בילדות, כאשר ילד חווה משהו מלחיץ או מפחיד (טיסה או כלב נובח, לדוגמא), אך איננו מסוגל לעזוב את הסיטואציה או לשכך את החרדה שלו בעצמו.
חרדה היא מנגנון שבאמצעותו הגוף שלנו מתריע בפנינו על סכנה, אך העניין הוא שלא תמיד הגוף שלנו צודק בעודו מנסה לאבחן מה מסוכן ומה בטוח עבורנו. פוביות מתפתחות כאשר המוח שלנו קשר חזק בין חפצים יומיומיים או חוויות שגרתיות לבין סכנה. כדי להתגבר על פוביה, האדם צריך ללמוד לחווט מחדש את המוח שלו, ולייצר קשר חדש במוח, ככה שמה שפעם הפחיד אותו יהפוך לניטראלי עבורו.
האם זה פחד או פוביה?
במצבים מסוימים, פחד הוא תגובה טבעית בעלת ערך הישרדותי עבורנו. פחד הוא למעשה חלק ממנגנון ה"הילחם או ברח" שלנו, מה שמניע אותנו להימנע ממצבי סכנה או להתגבר עליהם. פוביות, לעומת זאת, הן בדרך כלל תגובות נלמדות לאירועים, חפצים ואפילו אנשים שלמעשה אינם מסכנים את חיי האדם. לכן ניתן לומר כי פוביות הן פחדים לא הגיוניים ומוגזמים.
אבל הגדרות לחוד ומציאות לחוד. הדבר החשוב ביותר שעליכם לעשות בהקשר של פוביה הוא לשאול את עצמכם "איך הפוביה משפיעה על החיים שלי?" האם אתם חווים חרדה או פחד בעוצמות שמונעות מכם להגשים מטרות מסוימות, לבקר במקומות מסוימים או לחוות חוויות מסוימות? בדרך כלל כאשר מדובר על פוביה, ולא סתם פחד יומיומי, האדם יכול להצביע על מגוון רחב של השפעות שליליות בתחומי חיים רבים.
איך אפשר להתגבר על פוביה באמצעות NLP בשילוב עם דמיון מודרך?
- שינוי דפוסי חשיבה שליליים – פעמים רבות אנשים שיש להם פוביה שנים רבות פיתחו מחשבות שליליות או אמונות מגבילות שמעצימות את אותה פוביה ומשמרות אותה. בין אם מדובר על דפוסי חשיבה שליליים של האדם לגבי זהותו ("אני אדם פחדן"), ובין אם מדובר על אמונות מגבילות לגבי העולם ("סכנה אורבת בכל פינה"), חשוב ללמוד לשנות דפוסי חשיבה ולהתגבר על אמונות מגבילות על מנת להתחיל לשנות את התפיסה של האדם לגבי אותה פוביה שמפריעה לו, ועל ידי כך להתחיל להתגבר עליה.
- למידת טכניקות הרפיה – אנשים עם פוביות או חרדות חווים חרדה יומיומית, במיוחד כשהם מפחדים מדברים שגרתיים, כמו במקרה של פחד מכלבים, פחד גבהים, פחד ממקומות סגורים וכדומה. ככל שאנחנו חוזרים יותר על דפוסי חשיבה, התנהגות ורגשות, ככה אנחנו מחזקים אותם במוח ולמעשה משמרים את המצב הקיים. באמצעות טכניקת הרפיה אתם תלמדו לתרגל מצבי תודעה כמו רוגע, שלווה ומיקוד פנימה, על מנת שתוכלו לקשר בין רגשות חיוביים אלה לבין מה שפעם הפחיד אתכם, ככה שתלמדו לשנות את התגובה שלכם מבפנים כלפי חוץ.
- חשיפה בדמיון ובמציאות – בנוסף על הפחתת לחצים באופן כללי, היכולת שלכם לחוות הרפיה עמוקה ומיקוד פנימי היא כלי חשוב בתהליך טיפול בפוביות. בזמן שתחוו הרפיה עמוקה, אתם תוכלו לדמיין את עצמכם בסיטואציות שפעם היו מעוררות אצלכם תגובת פחד, ובגלל שתהיו רגועים ושלווים, המוח שלכם יקשר בין אותן תחושות נעימות למה שפעם עורר אצלכם פוביה, ככה שתוכלו לשנות את התגובה שלכם ברמה המחשבתית, רגשית והתנהגותית.
- חזרה מנטאלית על תגובות חדשות –באמצעות דמיון מודרך ותרגול של תגובות חדשות, אתם תלמדו איך לשנות את תת המודע שלכם כך שתוכלו להגיב בצורה חיובית לסיטואציות אמיתיות או מדומיינות שפעם עוררו אצלכם פחד. תת המודע לא מבדיל בין חוויה במציאות לחוויה בדמיון, ולכן תרגול של התנהגויות בדמיון יאפשר לכם לאמץ התנהגויות חדשות וחיוביות יותר.