הרכיב ההתנהגותי של חרדה חברתית

הרכיב ההתנהגותי של חרדה חברתית

בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדה חברתית (ועם חוויה של ביישנות וחרדה חברתית בעבר), אני יודע עד כמה חשוב לשים לב לרכיב ההתנהגותי של חרדה חברתית.

הסיבה לכך היא שבעוד שהתופעה של חרדה מאנשים מרוכבת ממספר גורמים שונים, אשר באים לידי ביטוי במספר צורות שונות, בסופו של דבר כל הגורמים האלה (דפוסי חשיבה שליליים, אמונות מגבילות, ערך עצמי נמוך, דימוי עצמי שלילי וכו') משפיעים על התוצאה הסופית – התנהגות.

לכן במסגרת מאמר זה אתמקד בגורם ההתנהגותי בתופעה של חרדה מאנשים, ובעיקר בנושא של הימנעות.

חרדה חברתית מההיבט ההתנהגותי

כאשר מדובר על טיפול בחרדה חברתית, חובה לשים לב לרכיבים ההתנהגותיים של החרדה.

אפשר לחלק רכיבים התנהגותיים של חרדה לשתי קטגוריות עיקריות.

הקטגוריה הראשונה קשורה למה שאתם עושים במסגרת סיטואציה מעוררת חרדה.

תחשבו על אדם שנע באי נוחות בזמן שהוא מנסה לשוחח עם הבוס שלו על העלאה בשכר. תנועות תזזיתיות והימנעות מיצירת קשר עין הן התנהגויות הקשורות אל חרדה.

הקטגוריה השנייה של רכיבים התנהגותיים של חרדה היא הימנעות.

המשמעות של הימנעות היא לא לעשות משהו שמפחיד אתכם או לעשות את זה בצורה שמאפשרת לכם להימנע מההיבטים המפחידים ביותר של הסיטואציה המעוררת חרדה.

לדוגמא, אם אתם חווים תסמיני חרדה חברתית בעודכם מדבר עם זרים, ייתכן שתסרבו להזמנה להשתתף במסיבה בה אינכם מכירים את רוב האנשים. בהחלטה שלכם אתם למעשה תימנעו מהשתתפות במסיבה, וזהו תסמין התנהגותי של חרדה.

מצד שני, ייתכן שתחליטו ללכת למסיבה, למרות שאתם חווים חרדה, ותעבירו את כל המסיבה במטבח בשיחה עם האנשים הבודדים שאותם אתם כבר מכירים ושעמם אתם מרגישים בנוח.

למרות שלא נמנעתם מהמסיבה באופן מוחלט, נמנעתם מהחלק שהכי מעורר אצלכם חרדה – שיחה עם אנשים זרים.

הימנעות – פתרון או בעיה?

הימנעות היא חלק מעניין מהחרדה, מפני שהיא למעשה מהווה פתרון לטווח הקצר להפחתת החרדה.

ברגע שאתם מחליטים להימנע מהסיטואציה שמעוררת אצלכם חרדה, אתם בו במקום תרגישו שעוצמת החרדה שלכם פוחתת, נוכח ההבנה שאינכם צריכים להתמודד עם מה שמפחיד אתכם. כלומר, הימנעות היא אסטרטגיה יעילה להפחתת חרדה בטווח המיידי.

אך לעתים קרובות אסטרטגיה של הימנעות מהווה בעיה גדולה עבור אנשים עם פוביה חברתית, מפני שהימנעות מסיטואציות מעוררות חרדה עלולה עד מהרה להתפתח לדפוס כללי של הימנעות מסוגים שונים של סיטואציות.

מלכודת ההימנעות

בדרך כלל קשה להפסיק להימנע מסיטואציות מעוררות חרדה, בדיוק בגלל ההקלה המיידית שההימנעות מספקת.

תחושת ההקלה למעשה מתגמלת אתכם על ההימנעות שלכם. וחשוב לזכור – כל דפוס של אדם שזוכה לתגמול ככל הנראה יחזור על עצמו בעתיד.

אם אתם עושים משהו (לדוגמא, עוזבים סיטואציה שמעוררת בכם לחץ או חרדה), ובעקבות זאת קורה משהו טוב (לדוגמא, הפחתה בעוצמת החרדה), קרוב לוודאי שתעשו זאת שוב.

למרות שבטווח הרחוק הימנעות תגרום לכם לרגשות שליליים, מה שמעניין אתכם בזמן שאתם חווים תסמיני חרדה זאת ההקלה המיידית – ומדובר על חיזוק חיובי חזק מאוד עבורכם.

בדקו את עצמכם – עד כמה אתם נמנעים?

תקדישו לכך מספר רגעים ותחשבי באיזו תדירות אתם נמנעים מסיטואציות חברתיות שמעוררות בכם חרדה?

תחשבו על השבוע או השבועיים האחרונים. האם היה משהו שהייתם צריכים לעשות, או שרציתם לעשות, אך שנמנעתם ממנו בגלל מחשבות שליליות או רגשות שליליים של חרדה?

לדוגמא, האם בחרתם לצאת להפסקת צהריים עם חברים לעבודה, או שאכלתם לבדכם?

האם פיתחם שיחה עם האדם המושך שיזם אתכם שיחה?

לפעמים קשה לשים את האצבע על מקרים של הימנעות, ולמעשה, הרבה אנשים שחווים קשיים חברתיים נמנעים יותר מכפי שנדמה להם.

המשמעות של הימנעות היא פספוס הזדמנויות ליצור חברויות חדשות, לפתח קשרים רומנטיים, להיחשף להזדמנויות לקידום בעבודה וכדומה.

הימנעות עשויה לבוא לידי ביטוי הן בדברים שאתם לעולם לא מתחילים לעשות והן בדברים שאתם מפסיקים לעשות.

 

 

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

איך להתגבר על ביישנות?

אנשים רבים המוצאים את עצמם משותקים במסגרת סיטואציות חברתיות שואלים איך להתגבר על ביישנות? ביישנות היא תופעה נפוצה המאופיינת בחוויה של מצוקה או חשש במסגרת

לכתבה המלאה »

אלברט אליס

אלברט אליס, אחת מהדמויות החשובות ביותר בעולמות של פסיכולוגיה, טיפול וחקר הנפש, עיצב במידה ניכרת את תחום הפסיכותרפיה כפי שאנחנו מכירים אותו היום. הוא עשה

לכתבה המלאה »

ביישנות וחוסר ביטחון

למרות מה שאנשים רבים נוטים לחשוב, ביישנות וחוסר ביטחון אינן תכונות מולדות. לפחות לפי המודל של שיטת נלפ, מדובר למעשה על הרגלים שאנשים פיתחו או

לכתבה המלאה »

חרדה ממעליות

חרדה ממעליות – או במילים אחרות, פחד ממעליות – זו תופעה מודרנית יחסית, ולכן מדובר על פחד שאין לו שם יווני "רשמי" הכולל את המילה

לכתבה המלאה »

איך לתרגל דמיון מודרך

למרות שהיום הרבה אנשים מכירים את הנושא של דמיון מודרך, לא רבים יודעים איך לתרגל דמיון מודרך בצורה שתניב להם את שפע היתרונות הגופניים והנפשיים

לכתבה המלאה »

פחד מציפורים

על אף שזה אולי יפתיע אנשים, פחד מציפורים (באנגלית – אורניתופוביה) הוא תופעה נפוצה למדי. למעשה, ישנם סוגים שונים ומשונים של אורניתופוביה, כאשר חלק מהאנשים

לכתבה המלאה »

הכרת תודה

עושה רושם שלאחרונה יותר ויותר אנשים מדברים על הכרת תודה. בין אם מדובר על ספרים, הרצאות, פודקאסטים או מחקרים מדעיים, אין כל צל של ספק

לכתבה המלאה »

פחד מחתולים

פחד מחתולים, או אלורופוביה, הוא אמנם פחד פחות מדובר, אך כלל לא נדיר. אנשים רבים תופסים חתולים כחיות ידידותיות וחביבות, אך עבור מי שמתמודד עם

לכתבה המלאה »