קול פנימי

התופעה של קול פנימי, אשר מוכרת גם בתור דיבור עצמי או דיאלוג פנימי, מוכרת לרוב האנשים. בין אם מדובר על מקרה בו אנחנו מדברים עם עצמנו כדי להתכונן לקראת אירוע חשוב, ובין אם אנחנו מדברים עם עצמנו בקול ביקורתי ומעליב בעקבות משהו שעשינו, קולות פנימיים הם חלק בלתי נפרד מהתודעה שלנו.

קול פנימי יכול להיות הידיד הטוב ביותר שלנו, אבל רוב האנשים חווים אותו בתור האויב המר ביותר שלהם. יש לכך סיבות רבות, ואת חלקן אתאר במסגרת מאמר זה, בנוסף על כמה טיפים פשוטים שיעזרו לכם לפתח מערכת יחסים טובה יותר עם אותו קול שמלווה אתכם מהרגע שאתם מתעוררים בבוקר ועד הרגע שאתם נרדמים בלילה.

אז מה זה קול פנימי?

קול פנימי הוא למעשה חלק מאיתנו שמלווה אותנו למן הרגעים הראשונים שאנחנו מפתחים מודעות עצמית או יכולת לחשוב בצורה ביקורתית.

אנשים רבים מסתכלים על קול פנימי כעל מקור לחכמה – בתור סוג של מקור של ידע אינטואיטיבי – ויש בכך מן האמת, אבל כדי להגיע למצב שבו אנחנו חווים דיבור עצמי בתור מקור להדרכה, פעמים רבות עלינו לעשות הרבה עבודה עצמית על מנת שנוכל להתגבר על קולות ביקורתיים ושנצליח לשמוע את ההדרכה הפנימית הזאת (ועל כך ארחיב מעט בהמשך).

רוב האנשים חווים דיבור עצמי בתור קול פנימי ביקורתי, שמלווה אותם מבוקר עד ערב בקשת רחבה ומגוונת של הערות ביקורתיות ולפעמים אפילו פוגעניות ומעליבות.

קול פנימי שלילי בתור תסמין חרדה

בתור מטפל בחרדות באמצעות שיטת NLP, פעמים רבות אני נתקל באנשים שמבין מגוון רחב של תסמיני חרדה שהם חווים, אחד מהתסמינים שהכי מפריעים להם ושהכי בולטים בחיים שלהם הוא קול פנימי שלילי או דיבור עצמי ביקורתי.

לדוגמא, אנשים עם חרדה חברתית חווים דיבור פנימי שמותח עליהם ביקורת כלפי התפקוד שלהם במסגרת סיטואציות חברתיות. הקול הזה הוא בדרך כלל הקול שלהם עצמם, אולם לא אחת קורה שהם מגלים שאותו קול ביקורתי הוא של האדם האחר בסיטואציה (שכביכול שופט אותם, אבל למעשה שופט אותם רק בתוך הראש שלהם).

במקרים אחרים, אנשים אשר מתמודדים עם הפרעת חרדה כללית או חוסר ביטחון עצמי יכולים לחוות דיבור פנימי ביקורתי שהוא למעשה הקול של אחד מההורים שלהם, או אפילו של דמות סמכותית מהילדות, כמו מורה שזכורה להם בעקבות חוויה לא נעימה בלימודים.

כאשר אדם מתמודד עם פוסט טראומה, לעתים הוא חווה קול פנימי ביקורתי שמזכיר לו את כל הדברים שהוא עבר, את הדברים שהוא היה צריך לעשות בסיטואציה ואפילו קולות של אנשים אחרים מהסיטואציה הטראומטית.

דוגמאות של דיבור פנימי מחיי היום יום

לרוב האנשים יש מודעות לאותו דיבור פנימי שנדמה שלא מפסיק לעבוד שעות נוספות מאחורי הקלעים. למעשה, אפשר לומר בוודאות שאנחנו בני השיח הקרובים ביותר של עצמנו, במסגרת דיבור פנימי שפעמים רבות נפסק רק כאשר אנחנו ישנים (וגם אז אפשר לטעון שאנחנו חווים קול פנימי בדמות דמויות המופיעות בחלומות שלנו).

כעת אציג בפניכם מספר דוגמאות לדרכים בהן קול פנימי מלווה אותנו במהלך חיי היום יום שלנו:

  • שיח פנימי – הדוגמא הנפוצה ביותר של דיבור פנימי היא שאנחנו מנהלים שיח בינינו לבין עצמנו. לדוגמא, כאשר אנחנו מנסים לעשות עם עצמנו מעין שיחת עידוד לקראת ביצוע משימה קשה, או כפי שקורה לעתים קרובות יותר, כאשר אנחנו נוזפים בעצמנו או מותחים על עצמנו ביקורת באמצעות קול פנימי ביקורתי או דיבור עצמי שלילי.
  • חלק מתהליך היזכרות – לא אחת דיבור פנימי מהווה חלק בלתי נפרד ממנגנון ההיזכרות והזכירה שלנו. לדוגמא, כאשר אנחנו עורכים מעין חזרה מנטאלית לקראת שיחה עם אדם אחר שבמסגרתה חשוב לנו לציין דברים מסוימים. או כאשר אנחנו חוזרים בתוך הראש על הוראות הפעלה שקראנו.
  • פתרון בעיות – פעמים רבות אנחנו מנהלים עם עצמנו דיאלוג פנימי כאשר אנחנו מנסים למצוא פתרון לבעיה מסוימת, או כאשר אנחנו מתמודדים עם אתגר ומנסים להתגבר עליו.
  • ישנם גם מופעים נוספים של דיבור פנימי, כמו למשל כאשר אנחנו קוראים ספר, ולמעשה שומעים את עצמנו מקריאים אותו.

איך להתיידד עם דיבור פנימי ולרתום אותנו לטובתנו?

  • כתיבה ביומן – אחת מהדרכים הטובות ביותר להתיידד עם קול פנימי היא לתת לו להביע את עצמו מבלי שנמתח עליו ביקורת או שנתייחס אליו בשיפוטיות. אם אתם מוכנים לשמוע את מה שיש לקול הפנימי שלכם לומר לכם, אתם יכולים לקחת דף ועט ופשוט להתחיל לשפוך על הדף את כל מה שעולה לכם. בלי לערוך ובלי לצנזר. אם תעשו את זה לעתים קרובות, אתם תפתחו את היכולת לשים את המסננים בצד ולהיות קשובים לאותו קול פנימי שיכול להדריך אתכם, ככה שתהיו מחוברים יותר לאינטואיציה שלכם.
  • פעילות גופנית – כפי שציינתי לפני כן, לפעמים כדי שנוכל להתיידד עם הקולות הפנימיים שלנו, ולא נעסוק בהתנצחות בלתי פוסקת איתם, אנחנו צריכים לדעת לנטרל את כל הפטפטת שלא מפסיקה להציף את המוח שלנו. אחת מהדרכים להשתיק את "הקוף המפטפט", כפי שנוהגים לכנות אותו במסגרת מסורות מדיטציה שונות, היא פעילות גופנית. כך תוכלו ליהנות ממחשבה צלולה יותר, ותהיה לכם הזדמנות לפתח קשר אמיתי עם אותו קול פנימי שלמעשה רוצה לספק לכם מידע שימושי.
  • תפתחו גישה של סקרנות – אחד מהדברים אשר מונעים מכם ליצור קשר משמעותי עם הקול הפנימי שלכם, הוא גישה של שיפוטיות כלפי אותו קול פנימי. ובמובן מסוים זה אירוני, כי רוב הזמן הקול הפנימי הזה בעצמו ביקורתי (ומסיבה מסוימת, שתפורט בסעיף הבא). אבל אם תפתחו גישה של סקרנות כלפי הקול הביקורתי הזה, ותיתנו לו את המקום, תגלו שהקשר שלכם איתו משתפר.
  • תנסו להבין אותו – שיטת NLP מבוססת על מספר עקרונות, אשר נקראים הנחות יסוד nlp. אחת מאותן הנחות יסוד אומרת כי "מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית". פירוש הדבר שגם אם יש לכם קול פנימי ביקורתי, הוא לא סתם מנסה לגעור בכם בשביל הכיף שלו, אלא למעשה לעזור לכם להשיג משהו (בדרך כלל להימנע מכאב). לדוגמא, אם יש לכם חרדת בחינות ואתם כל הזמן שומעים קול פנימי שאומר לכם שבטוח תיכשלו במבחן, קרוב לוודאי שהוא עושה זאת בניסיון להניע אתכם ללמוד טוב יותר למבחן, כדי שלא תיכשלו. גישה של סקרנות כלפי אותו קול פנימי תגביר את הסיכויים שלכם להבין אותו, וכתוצאה מכך להיענות לצרכים שלו. מטפל נלפ יכול לעזור לכם להבין את הכוונה החיובית שמאחורי אותו קול ביקורתי, ככה שתוכלו להתיידד איתו.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »