חוסר בטחון עצמי

חוסר בטחון עצמי הוא גורם שעלול להשפיע על כל מהלך החיים של האדם.

לכל אחד מאיתנו יש ביטחון עצמי ברמה כזאת או אחרת, וקרוב לוודאי שאם נציג בפני אנשים את השאלה "האם יש לך ביטחון עצמי במידה מספקת?" רוב האנשים יענו בשלילה, או לכל הפחות יטענו שהם חווים חוסר בטחון עצמי בסיטואציות מסוימות או הקשרים מסוימים.

ביטחון עצמי הוא למעשה אוסף של התנהגויות, פנימיות וחיצוניות, שמשקף את הערך שאנחנו מייחסים לעצמנו – ולכן אפשר לתאר חוסר בטחון עצמי גם בתור ערך עצמי נמוך.

ביטחון עצמי גבוה תורם לנו בחיים, מפני שבזכותו אנחנו יכולים לקבל בחירות מודעות וחיוביות יותר בחיים שלנו, אנחנו נהנים מהאומץ להביע את מי שאנחנו באמת, ליהנות ממערכות יחסים איכותיות וכמובן להתמודד עם האתגרים שיגיעו באופן בלתי נמנע בשלב כזה או אחר בחיים שלנו.

במסגרת מאמר זה, אספר לכם על ההשלכות של חוסר בטחון עצמי, על חלק מהתסמינים של ביטחון עצמי נמוך וגם כיצד אפשר לטפל בביטחון עצמי נמוך באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך.

איך חוסר בטחון עצמי משפיע על החיים שלנו?

בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות ופחדים, יוצא לי לפגוש לא מעט אנשים שמתלוננים על חוסר בטחון עצמי.

בין אם מדובר על אנשים עם חוסר בטחון עצמי בסיטואציות חברתיות (חרדה חברתית), ובין אם מדובר על אנשים חוסר בטחון עצמי בסיטואציות בעבודה (כמו פחד קהל, למשל), אין ספק כי חוסר ביטחון עצמי משפיע על אורח החיים שלנו ועל איכות החיים שלנו במידה דרמטית.

וכמובן שפעמים רבות אנשים עוברים אירועים טראומטיים ברמות כאלה או אחרות, אשר מותירות בהם צלקות נפשיות וגורמות להם לפתח חוסר בטחון עצמי.

לדוגמא, ממחקר שנערך בארצות הברית עולה כי 87% ממי שהיה קרבן לבריונות בבית הספר נאלץ להתמודד בהמשך עם ערך עצמי נמוך או חוסר ביטחון עצמי.

בנוסף על כך, חוסר בטחון עצמי משפיע על הבריאות הנפשית הכללית שלנו, על רמות הסטרס שלנו ולמעשה על כל החלטה והחלטה שאנחנו נאלצים לקבל על בסיס יום יומי.

מהם התסמינים של חוסר ביטחון עצמי?

ביטחון עצמי נמוך בא לידי ביטוי בדרכים המשתנות מאדם לאדם.

וכמובן שיש גם דרגות שונות של חוסר ביטחון עצמי, החל מאנשים שמתמודדים עם מחשבות שליליות אוטומטיות או אמונות מגבילות רק בהקשרים מסוימים או בסיטואציות מסוימות (בעבודה, למשל), ועד אנשים שחווים חוסר ביטחון עצמי עד כדי כך שהם לא מצליחים לתפקד בסיטואציות מסוימות, כמו בדוגמא של אנשים אשר מתמודדים עם חרדה חברתית.

בתור מטפל NLP יוצא לי לראות תסמיני חוסר בטחון עצמי הבאים לידי ביטוי בצורות שונות ומשונות, ויחד עם זאת יש מספר מאפיינים כלליים של ביטחון עצמי נמוך שקרוב לוודאי שיופיעו אצל כל מי שמגיע לקבלת טיפול בביטחון עצמי נמוך.

  • אסטרטגיות הימנעות – פעמים רבות אנשים עם חוסר בטחון עצמי יעשו כמעט הכול על מנת להימנע מסיטואציות אשר בתפיסה שלהם יצריכו מהם יכולות התמודדות או כוחות שאינם זמינים להם (לתפיסתם). לכן, לדוגמא, אדם עם חוסר ביטחון עצמי בהקשר של סיטואציות חברתיות בדרך כלל יימנע מהשתתפות באירועים חברתיים או לכל היותר יגיע אליהם ולא ייקח בהם חלק פעיל. יש אנשים שחווים ביטחון עצמי נמוך עד כדי כך, שזה ממש משבש את איכות החיים שלהם. כמו, לדוגמא, אדם שמסרב לקידום בעבודה מפני שהוא ייאלץ לדבר יותר מול אנשים, והוא פשוט לא חושב שהוא מסוגל לעשות את זה (כמו במקרה של פחד קהל).
  • רגישות לביקורת – אנשים שמתמודדים עם חוסר בטחון עצמי רגישים מאוד לביקורת, בין אם זו ביקורת עצמית ובין אם זו ביקורת מצד אנשים אחרים. אם הם עברו אירועים לא נעימים בתור ילדים, מצד הורים או דמויות סמכותיות אחרות, פעמים רבות אנשים עם ביטחון עצמי נמוך מפנימים את אותם קולות ביקורתיים, ככה שהם ממשיכים ללוות אותם הלאה, גם בחיים הבוגרים שלהם. בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בביטחון עצמי, לא אחת קורה שאני נתקל באנשים עם קולות של מורים שממשיכים ללוות אותם גם בתור אנשים בוגרים. חוסר בטחון עצמי גם נוצר ומשומר באמצעות דיבור עצמי שלילי ביקורתי, אשר בא לידי ביטוי באמצעות מחשבות שליליות אוטומטיות אמונות מגבילות וכיוצא באלה.
  • חרדות או פוביות – משהו נוסף שיוצא לי לראות במהלך טיפול בביטחון עצמי נמוך באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, הוא שפעמים רבות אנשים עם חוסר ביטחון עצמי מתמודדים גם עם חרדות או פוביות. למעשה, לפעמים נדמה שאלה דברים שמגיעים יחד, במעין "עסקת חבילה", ככה שקשה לדעת מה קדם למה. אדם יכול לפתח פוביה מסיבה מסוימת, וללא טיפול בפוביות, אותה פוביה עלולה להתפתח ולהתרחב להיבטים נוספים בחיים, עד שבסופו של דבר האדם חווה חוסר בטחון עצמי בתחומים רבים בחייו. ולהפך, אדם עם חוסר ביטחון שלא פונה לקבלת טיפול בביטחון עצמי נמוך הולך ומסתגר בתוך עצמו, עד שבסופו של דבר הוא מפתח פחד כללי מהחיים.
חוסר בטחון עצמי

איך מטפל נלפ יכול לעזור לכם להתגבר על חוסר ביטחון עצמי?

  • נטרול רגשות שליליים – אם גם אתם מתמודדים עם חוסר בטחון על בסיס יומי, אתם בוודאי יודעים שתופעה זו מלווה בקשת רחבה ומגוונת של רגשות שליליים שנמצאים אתכם כמעט עשרים וארבע שעות ביממה. חשוב שתדעו שזה לא משנה אם הסיבה לכך שפיתחתם ערך עצמי נמוך היא בגלל אירוע עבר, או בגלל שיש לכם רגשות שליליים לגבי מה שאתם חושבים שיקרה בעתיד, טיפול בביטחון עצמי יעיל חייב להיות כרוך גם בנטרול של רגשות שליליים, על מנת שתהיו חופשיים יותר לבטא את מי שאתם באמת.
  • אתגור דפוסי חשיבה – כאמור, פעמים רבות רגשות שליליים נוצרים מתוך התמקדות באירועי עבר טראומטיים, ולכן במסגרת טיפול נלפ מבצעים עיבוד מחדש של הזיכרונות של אירועים אלה. יחד עם זאת, דבר נוסף אשר מניע רגשות שליליים הוא מחשבות שליליות אוטומטיות. בין אם מדובר על מחשבות אודות, העתיד או פרשנויות להווה, אנשים עם חוסר בטחון עצמי רגילים לחשוב על עצמם ועל העולם בצורה שלילית, ולקבל את המחשבות שלהם בתור המציאות היחידה. במסגרת טיפול בביטחון עצמי נמוך בעזרת מטפל NLP, אתם תלמדו לאתגר את אותם עיוותי חשיבה ולהחליף אותם במחשבות מציאותיות יותר.
  • תכנות תת המודע – כל מחשבה, כל רגש, כל תהליך בדמיון מטביעים את חותמם על התודעה שלנו. תת המודע שלנו מושפע בכל רגע נתון מהמידע שאנחנו מזינים אותו ומהמידע שאנחנו סופגים מהסביבה שלנו. בעזרת מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בביטחון עצמי נמוך, תהיה לכם הזדמנות לרתום את כוחו של התת מודע שלכם, וללמוד מגוון רחב של טכניקות שיאפשרו לכם להשתמש בדמיון שלכם ובתהליכי החשיבה שלכם בצורה מודעת יותר, על מנת ליצור לעצמכם את העתיד שאתם רוצים.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »