פחד מבלונים

המונח המקצועי של פחד מבלונים הוא גלובופוביה.

במקרים מסוימים מדובר על פוביה כללית מבלונים, בעוד שמקרים אחרים מדובר על הצליל שמשמיעים בלונים בעודם מתפוצצים (פונופוביה).

אנשים עם פוביה מסוג זה עלולים להימנע מסיטואציות שכוללות בלונים, כגון ימי הולדת, חתונות ואירועים חגיגיים אחרים.

בדרך כלל אנשים שפוחדים מבלונים נמנעים לגעת בבלונים ואפילו בכלל להתקרב אליהם.

פוביה מבלונים – מה זה גלובופוביה?

מקורו של המונח גלובופיה (באנגלית Globophobia) במילים בשפה היוונית Globo (שמשמעותה של עגול או ספירה) ו-Phobos (שמשמעותה חרדה או פחד).

אנשים אשר מתמודדים עם פוביה זו חווים פחד עז נוכח המחשבה, המראה, המגע ואפילו הריח של בלונים.

יחד עם זאת, יש לציין כי ברוב המקרים של פוביה מבלונים, מקור הפחד העיקרי הוא הרעש החזק שמשמיעים בלונים בעודם מתפוצצים, כמו גם גורם ההפתעה שלעתים נלווה להתפוצצות של בלונים.

כמו במקרה של פוביות אחרות, התסמינים של גלובופוביה משתנים מאדם לאדם, בהתאם לסיבות שבגללן הוא פיתח את הפוביה שלו.

לדוגמא, יש אנשים שיכולים לשאת את המראה של בלונים כשהם אינם מנופחים, אבל ברגע שמישהו מתחיל לנפח בלון, הם מיד מתחילים לחוות תסמיני חרדה. אחרים, לעומת זאת, יכולים להסתכל על בלון מנופח, אבל חווים אימה נוכח האפשרות שהוא יתפוצץ במפתיע.

גלובופוביה – מהם התסמינים של פחד מבלונים?

תסמינים של גלובופיה דומים מאוד לסוגים אחרים של פוביות ספציפיות, ולעתים קרובות הם כוללים:

  • הימנעות מסיטואציות שכוללות בלונים, כגון ימי הולדת, חתונות ואירועים חגיגיים אחרים
  • התקף חרדה
  • דיבור עצמי שלילי
  • זכרונות פולשניים
  • סחרחורת
  • נשימה מואצת
  • יובש בפה
  • הזעת יתר
  • מיגרנה או כאבי ראש

בדרך כלל התסמינים של פחד מבלונים מתעוררים בצורה אוטומטית, ללא יכולת שליטה של האדם שחווה אותם, עד כדי כך שנדמה שהם אוחזים במחשבות ובגוף.

כתוצאה מחוויה לא נעימה זו, אנשים עם פחד מבלונים זו עשויים לנקוט אמצעים קיצוניים בניסיון להימנע מכל אפשרות של חשיפה אל בלונים – מה שמכונה בהקשר של טיפול בפוביות "התנהגויות ביטחון" או "התנהגויות הימנעות".

פחד מבלונים

כיצד מתפתח פחד מבלונים?

כמו עם פוביות מסוגים אחרים, גם פחד מבלונים מתפתח ברוב המקרים כתוצאה מחוויה שלילית שהייתה קשורה לאינטראקציה כזאת או אחרת עם בלון. למעשה, מדובר על תהליך של התנייה קלאסית (במושגים של טיפול נלפ, תופעה זו מכונה "עוגן").

בעוד שבהחלט תיתכן היווצרות של פחד מבלונים בגיל מאוחר יחסית, ברוב המוחלט של המקרים של פוביה מסוג זה מדובר על למידה שנוצרה בגיל הילדות.

פעמים רבות ילדים שמפתח פחד מבלונים מתגברים עליו באופן טבעי, ללא שום טיפול בפוביה, בעודם גדלים והופכים למבוגרים. קרוב לוודאי שמה שקורה זה שהם למעשה עוברים טיפול בחשיפה מעצם נסיבות החיים, ככה שהם נחשפים לסיטואציות עם בלונים בצורה בטוחה או חיובית, מה שיוצר אצלם התניה חדשה וחיובית יותר.

התנהגויות הימנעות כמנגנון שימור של פוביה מבלונים

פעמים רבות פוביות נוצרות בעקבות חוויה רגשית שלילית שהתקשרה בצורה ישירה או עקיפה למושא הפחד, ובמקרה הזה בלונים. מדובר על התניה קלאסית, או מה שנקרא בקרב מטפלי נלפ "עוגן".

כדי להימנע מאותם רגשות שליליים המקושרים אל מושא הפחד, אנשים מפתחים התנהגויות הימנעות או התנהגויות ביטחון.

למרבה הצער, לאותן התנהגויות הימנעות יש אפקט פרדוקסלי – במקום לעזור לאדם לפתור את הבעיה שלו, הן למעשה מחמירות את עוצמת הפוביה.

ככל שהזמן עובר, התסמינים של הפוביה מתקבלים כ"נורמאליים", והאדם מפתח אמונות מגבילות שהוא צריך פשוט לחיות עם המצב כמו שהוא.

ככל שהאדם נמנע מיצירת מצבים של חשיפה לפוביה מבלונים, וממשיך ליישם התנהגויות הימנעות, ככה הוא חווה חרדה בעוצמה גדולה יותר. אותה חרדה, בתורה, מעוררת רגשות שליליים שגורמים לו להימנע מחשיפה לבלונים, וכך חוזר חלילה. אז איך אפשר לקטוע את המעגל הזה?

כיצד טיפול NLP יעזור לכם להתגבר על פחד מבלונים?

  • עיבוד מחדש של זכרונות שליליים – מפני שברוב המקרים פוביות מתפתחות בעקבות חוויה שלילית (טראומה) בתקופת הילדות, טיפול בפחד בבלונים חייב לכלול התייחסות לזכרונות מאותו אירוע או אירועים שבעקבותם נוצרה אותה פוביה. במסגרת טיפול נלפ ודמיון מודרך אתם תלמדו לקודד מחדש את הזכרונות שלכם מהחוויה הטראומטית בצורה שתאפשר לכם להסתכל על בלונים בצורה ניטראלית, ואפילו חיובית.
  • למידת תרגילי הרגעה – טיפול NLP, כמו גם תרגילים בדמיון מודרך, עובדים על הצד הטוב ביותר כאשר האדם חווה מצב של הרפיה שמאפשר לו להתמקד בעולם הפנימי שלו על מנת להעלות זכרונות, דימויים, לתרגל התנהגויות חדשות בדמיון (חזרה מנטאלית) וליישם מגוון טכניקות NLP ליצירת שינוי בדפוסי הרגלים. במסגרת טיפול בחרדות חשוב ללמוד שיטות הרפיה, טכניקות מדיטציה, תרגילי דמיון מודרך, נשימות עמוקות להרגעה וכלים נוספים ליצירת תחושות של רוגע ושלווה בחיים.
  • טיפול חשיפה בדמיון – המוח לא באמת יודע להבדיל בין דמיון למציאות. אם יש לכם חרדה, אתם יודעים זאת על בשרכם. מספיק שרק תחשבו על מה שמעורר אצלכם חרדה או פוביה כדי שתתחילו לחוות תסמיני חרדה בגוף ובנפש. לכן טיפול בפוביות באמצעות שיטת NLP ותהליכי דמיון מודרך כולל טיפול בחשיפה בדמיון, על מנת שתוכלו לשנות את ההתניה השלילית שהייתה לכם וליצור התניה חיובית.
  • טיפול בחשיפה במציאות – לאחר שבאמצעות מגוון רחב של תרגילי דמיון מודרך, טכניקות הרפיה והתניית רגשות חיוביים באמצעות עוגן NLP אתם תחוו מידה מספקת של ביטחון עצמי שאתם יכולים להתמודד עם בלונים, יגיע הזמן שבו יתחיל תהליך של טיפול בחשיפה במציאות, עם בלונים אמיתיים, על מנת שתוכלו להתגבר (בקצב הדרגתי שמתאים לכם) על הפוביה שהייתה לכם אחת ולתמיד.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »