פחד מנהיגה – איך הוא מתפתח, מה התסמינים ומה אפשר לעשות בנידון?

פחד מנהיגה זו תופעה שהולכת ונעשית רווחת יותר, במיוחד באקלים הרגשי הסוער של מדינת ישראל.

האם אתם מתחילים לחשוב מחשבות אובססיביות על תאונות דרכים מהרגע שאתם יודעים שאתם צריכים לעלות על הכביש? האם אתם חווים כיווץ בבטן רק מעצם המחשבה על נהיגה בכביש מהיר?

חרדת נהיגה נחשבת "פוביה ספציפית", ואנשים שמתמודדים עם הפוביה הזה בדרך כלל חווים לחץ נפשי בתור נהגים ולפעמים גם בתור נוסעים.

פחד נהיגה עלול להתפתח לאחר מעורבות בתאונת דרכים, אך גם מסיבות נוספות, ובמקרים קיצוניים מוביל לנקיטה באסטרטגיה של הימנעות מנהיגה.

איך אנשים מפתחים פחד מנהיגה?

קל להבין כיצד מעורבות בתאונת דרכים יכולה לגרום למישהו לפתח פוביה מנהיגה, אבל פעמים רבות חרדה מנהיגה מתפתחת מסיבות שכלל אינן קשורות לתאונות דרכים. לפחות לא באופן ישיר. כעת אתאר בפניכם מספר דרכים בהן אנשים מפתחים פחד נהיגה.

חוויות עבר שליליות

כאשר מדובר על חוויות עבר שליליות (טראומות) בהקשר של חרדת נהיגה, ברוב המקרים הכוונה אל תאונות דרכים.

אם אדם עבר תאונת דרכים במהלכה הוא או הקרובים אליו נפצעו (או גרוע מכך), הגיוני שאותה טראומה תיצרב עמוק בתודעה שלו בעוצמה, עד כדי כך שהוא יחווה תגובה אוטומטית של פוביה בכל פעם שהוא יתיישב מאחורי ההגה, ואולי אפילו רק מעצם המחשבה על נהיגה בכביש מהיר.

ולפעמים מספיק גם רק לראות תאונת דרכים בכדי לפתח פוביית נהיגה.

אבל תאונות דרכים אינן החוויות השליליות היחידות שעלולות לעורר פוביה מנהיגה.

נהיגה במזג אוויר סוער, מעורבות בסכסוך אלים על הכביש, איבוד הדרך ואפילו היתקעות בפקק במשך שעו תארוכות ללא שום אפשרות להיחלץ מהמכונית – כל אלה ועוד הן דוגמאות של חוויות נהיגה טראומטיות ושליליות שבכוחן לעורר חרדה מנהיגה.

כאשר אדם חווה פאניקה או חרדה במסגרת הסיטואציות שתוארו לעיל, בדרך כלל אחר כך אותן חוויות שליליות והרגשות השליליים שנלווים אליהן ימשיכו לחזור ולהופיע בתודעה שלו שוב ושוב.

כתוצאה מדפוסים אלה של רגשות שליליים או מחשבות שליליות, בסופו של דבר האדם נוקט באסטרטגיה של הימנעות, מה שרק מעצים את רמת החרדה שלו.

פחד מנהיגה

פחד להיתקע אצל אנשים שחווים התקפי חרדה

פחד זה אופייני במיוחד, אבל לא רק, לאנשים שחווים התקפי פאניקה או חרדות כחלק משגרת החיים שלהם. בנוסף, פחד להיתקע בפקק יכול להטריד גם אנשים עם בעיות עיכול שמתקשים לשלוט בצרכים שלהם.

לאנשים עם עבר של התקפי פאניקה או חרדה יש נטייה להימנע מסיטואציות מהן הם לא יכולים לצאת בקלות, כולל כבישים מהירים (וכך יכול להתפתח פחד מנהיגה בכבישים מהירים).

אם חווים חרדה מנהיגה המבוססת על המחשבה "מה אם אתקע בפקק ויהיה לי התקף חרדה? אני ארגיש לכוד ולא יהיה לי לאן לברוח!" וכתוצאה מכך הם נמנעים מנהיגה בכבישים מהירים.

פחד להיתקע אצל אנשים עם פוביה לאבד שליטה עשיית צרכים

סוג דומה של היגיון אופייני גם לאנשים שיש להם פחד מאיבוד שליטה על הצרכים שלהם.

תסמינים של חרדה משפיעים על איברים מסוימים בגוף, וחלק מאותם תסמיני חרדה גופניים עלולים לעורר דחף עז להתפנות.

עצם המחשבה על להיתקע בפקק ללא גישה לשירותים עלולה לעורר חרדה, אשר עלולה לעורר את אותו תסמין מעורר חרדה, מה שכמובן יוצר חרדה עוצמתית יותר ומביא לידי אסטרטגיה של הימנעות מנהיגה באופן כללי.

פחד לאבד שליטה או לנהוג מהר מדי

כאשר מדובר על נהיגה בכביש מהיר, גם לאנשים עם דרגות כאלה ואחרות של חרדת נהיגה אין ברירה אלא לנסוע מהר. אם הם יסעו לאט מדי, הם יסכנו את שאר הנהגים בכביש. כביש מהיר, כשמו כן הוא, נועד לנהיגה במהירות גבוהה.

ייתכן שקרה שנסעתם על כביש מהיר וממש הרגשתם את הזעם של שאר הנהגים על כך שאתם נוהגים לאט מדי, וחוויתם לחץ לנסוע מהר יותר. אבל משהו בפנים פשוט לא אפשר לכם לנסוע מהר.

ייתכן שהתחלתם להרגיש תסמינים של חרדה, אשר גרמו לכם להרגיש שאתם מתחילים לאבד שליטה ואת היכולת לנהוג בבטחה.

אולי חוויתם פחד לאבד שליטה ולסטות לנתיב השני בכזאת עוצמה, עד שהרגשתם שאתם כבר לא מסוגלים להמשיך לנהוג.

בעקבות אותו פחד לאבד שליטה, אולי התחלתם להימנע מסיטואציות נהיגה דומות ואפילו פיתחתם פחדים נוספים כגון פחד מנהיגה על גשרים, פחד מנסיעה במנהרות וכיוצא באלה.

פחד לפצוע או להרוג אנשים

יש גורמים שונים אשר בכוחם לעורר חרדה, ואין ספק כי עיוותי חשיבה הם בין הגורמים המשפיעים ביותר על התפתחות של חרדות.

עיוותי חשיבה או דפוסי חשיבה שליליים עלולים לגרום לאדם להפריז ביכולת שלו לסכן אחרים, כמו גם ביכולת של אחרים לסכן אותו.

אנשים עם פחד מנהיגה עשויים לא לבטוח ביכולת שלהם לנהוג כהלכה (כמו בסעיף הקודם), מבלי לסכן אנשים אחרים או רכוש, אך ייתכן גם שהם יחוו פחד נהיגה המבוסס על חוסר האמונה שלהם ביכולות הנהיגה של אנשים אחרים.

כך או כך, הם מדמיינים את התרחיש הגרוע ביותר שהם יכולים להעלות בדעתם. במובן מסוימים, אפשר לומר שהם מתרגלים דמיון מודרך, רק בצורה כזאת שמעוררת אצלם רגשות שליליים של חרדה, פאניקה ואימה, במקום רגשות חיוביים של ביטחון עצמי, מיקוד ושלווה.

אם הם ממשיכים לתרגל דמיון מודרך שלילי מסוג זה לעתים קרובות מספיק, במיוחד בזמן שהם נוהגים, עד מהרה הם ייצרו התניה שלילית ופעילות הנהיגה תתקשר אצלם אל רגשות שליליים של חרדה, פחד וכיוצא באלה.

מהם התסמינים של פחד מנהיגה?

בין אם אנשים מפתחים חרדת נהיגה בעקבות טראומה לאחר מעורבות בתאונת דרכים, ובין אם מסיבה אחרת, פחד מנהיגה בא לידי ביטוי באמצעות תסמיני חרדה גופניים, התנהגותיים ורגשיים.

פחד מנהיגה – תסמיני חרדה גופניים

תסמיני חרדה אלה עלולים להופיע לפני שהאדם מתיישב מאחורי ההגה, או בזמן שהוא נוהג ונחשף לסיטואציה מסוימת שמעוררת אצלו זיכרון שלילי (טראומה).

  • לחץ בחזה
  • זיעת יתר
  • סחרחורת
  • קוצר נשימה
  • דופק מהיר
  • אישונים מורחבים
  • דריכות יתר

פחד מנהיגה – תסמיני חרדה התנהגותיים

  • נטייה להימנע מנהיגה בנסיבות מסוימות, כמו למשל במקרה של נהיגה בשעות הלילה, נהיגה לבד, פחד מנהיגה בכבישים מהירים, פחד מנהיגה על גשרים וכדומה.
  • שינוי מסלול הנהיגה בניסיון להימנע מתנאי נהיגה מסוימים, לדוגמא, נסיעה דרך העיר במקום לנסוע דרך כביש עירוני, למרות שהדבר מאריך את הנסיעה במידה ניכרת.
  • הימנעות מנסיעה באופן מוחלט, בין אם בתור נהג ובין אם בתור נוסע.
  • שינויים שליליים באורח החיים כתוצאה מאותה חרדה מנהיגה. לדוגמא, חוסר יכולת לנהוג לעבודה, לבקר בני משפחה וכדומה.

פחד מנהיגה – תסמיני חרדה רגשיים

  • רגשות שליליים של חרדה, פאניקה, אימה. במצבים קשים של חרדת נהיגה, ייתכנו גם תופעות כגון בושה, דימוי עצמי נמוך, ביטחון עצמי נמוך ועוד.
  • תחושה שהתרחיש הגרוע ביותר עומד להתממש.
  • נטייה לעצבנות.
  • קושי להתרכז ולשמור על ריכוז בזמן נהיגה.

איך טיפול NLP בשילוב עם דמיון מודרך יעזור לכם להתגבר על פחד מנהיגה?

  • שינוי דפוסי חשיבה – נאתר ונבחן עיוותי חשיבה שמנעו מכם להתגבר על חרדת נהיגה, כך שתלמדו להעניק להם פרשנות חדשה שתאפשר לכם לתפוס את החוויה של נהיגה בצורה חיובית ובטוחה יותר.
  • נטרול רגשות שליליים – כאמור, פעמים רבות חרדה מנהיגה נוצרת בעקבות אירועים טראומטיים בזמן נהיגה. במסגרת טיפול בדמיון מודרך ו NLP אתם תלמדו לנטרל רגשות שליליים הקשורים לזכרונות מאירועים טראומטיים אלה, בצורה שתאפשר לכם להיות חופשיים מהפחד שהגביל אתכם.
  • שינוי דפוסי התנהגות – במסגרת טיפול NLP, בעודכם חווים רגשות חיוביים של ביטחון עצמי ושלווה, אתם תדמיינו את עצמכם נוהגים בצורה טבעית ומהנה. חזרה מנטאלית מאפשרת לכם לרתום את כוחו של התת מודע ולהטמיע "זיכרון עתידי" של ההתנהגות הרצויה לכם. על ידי חזרה על התנהגויות באמצעות דמיון, אתם מתכנתים את התת מודע עם התגובות חדשות הרצויות לכם.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »