פחד ממקומות סגורים

פחד ממקומות סגורים יכול להפוך גם את האנשים החזקים ביותר לחלשים.

האם אי פעם חוויתם פחד משתק בזמן שהייתם בתוך מקום סגור, או במקום שבו האפשרות שלכם לצאת ממנו הייתה מוגבלת?

אם כן, ייתכן שאתם מתמודדים עם קלסטרופוביה – פחד ממקומות סגורים.

מהם התסמינים של פחד ממקומות סגורים?

רוב האנשים שמתמודדים עם קלסטרופוביה חווים התקפי פאניקה, וזהו בדרך כלל התסמין העיקרי והעוצמתי ביותר שחווה כל מי שיש לו פחד ממקומות סגורים.

בהקשר הזה, התקף פאניקה מורכב משני גורמים: פחד מהגבלת התנועה ופחד מהיחנקות.

פחד מהגבלת תנועה קשור לפחד להילכד במקום סגור ללא יכולת להיחלץ, ופחד מהיחנקות קשור לאפשרות לאבד חמצן בתוך מקום קטן וסגור.

בנוסף על התקף פאניקה, אנשים עם פחד ממקומות סגורים עלולים לחוות תסמיני חרדה נוספים, שבדרך כלל מעידים על ההתקף המתקרב. בין תסמיני חרדה אלה ניתן לציין:

  • זיעת יתר
  • דופק מהיר
  • פעימות לב מהירות
  • נשימות מואצות
  • סחרחורת
  • לחץ דם גבוה
  • קשיי נשימה
  • בחילה
  • חרדה
  • פחד מוות

אילו פוביות או חרדות קשורות לתופעה של פחד ממקומות סגורים (קלסטרופוביה)?

  • הפרעת חרדה חברתית (פוביה חברתית) – אחת מהתופעות הנפוצות בקרב אנשים שמתמודדים עם חרדה חברתית היא תחושה עוצמתית של צורך להימלט. אז נכון שברוב המוחלט של המקרים אצל אנשים עם פוביה חברתית התחושה הזאת עולה בדרך כלל בהקשר של סיטואציות חברתיות, אבל מפני שמדובר על אנשים עם חרדה, פירוש הדבר שהם מלכתחילה נוטים יותר לפתח חרדות או פוביות נוספות, כגון פחד גבהים או חרדת טיסות, מה שמגדיל את הסיכויים שאותה חרדה שממנה הם סובלים תתקשר גם לחללים קטנים או מקומות סגורים.
  • התקפי פאניקה – אנשים אשר מתמודדים עם התקפי פאניקה יכולים לחוות התקף פאניקה בכל מיני סיטואציות שונות, כל אחד בהתאם לעבר האישי שלו ולסיבות הייחודיות שבגללן הוא פיתח חרדה. פעמים רבות אנשים שמתמודדים עם התקפי פאניקה מתמודדים גם עם פוביות נפוצות נוספות, כגון פחד ממעליות, פחד גבהים וגם פחד ממקומות סגורים. הימצאות במקום סגור מגבירה את הסיכויים שלהם לחטוף התקף פאניקה או התקף חרדה, מפני שכל מי שחווה התקף פאניקה מקפיד להימצא אך ורק בסיטואציות שבהן הוא יכול להימלט במקרה של התקף, כך שנוכחות במקום סגור בהחלט עלולה לעורר אצלם התקף פאניקה או התקף חרדה.
  • הפרעת חרדה כללית – המושג הפרעת חרדה כללית משמש בתור תווית כללית לתיאור אנשים שחווים חרדה או מחשבות שליליות אוטומטיות על בסיס קבוע. בעוד שלא תמיד מדובר יש סיבה ספציפית אשר הביאה לפיתוח של הפרעת חרדה כללית, לפעמים אלה נסיבות החיים הכלליות, פעמים רבות אנשים עם חרדות כלליות מתמודדים עם סוגים נוספים של פוביות או חרדות. במילים אחרות, הגוף-נפש שלהם כבר בעל נטייה לפיתוח חרדות או פחדים, ולכן גוברים הסיכויים שככל שהזמן עובר, והם לא פונים לקבל טיפול בחרדה, אנשים עם הפרעת חרדה יקשרו בין חרדה לבין טריגרים נוספים, ביניהם גם מקומות סגורים.

אילו גורמים עשויים לתרום להתפתחות של פחד ממקומות סגורים?

כמו עם פוביות נפוצות אחרות, כגון פחד מכלבים, פחד ממעליות, פחד מנהיגה בכבישים וכדומה, גם קלסטרופוביה יכולה להתפתח ממגוון רחב של סיבות המשתנות מאדם לאדם.

וגם במקרה הזה, כמו עם פוביות נפוצות אחרות, גם פוביה זו בדרך כלל נגרמת כתוצאה ממספר סיבות נפוצות, וביניהן אפשר לציין:

  • טראומות ילדות – פעמים רבות פוביות מתפתחות במהלך תקופת הילדות בעקבות חוויה טראומטית. כאשר מדובר על פחד ממקומות סגורים, ילד יכול לפתח פוביה גם בעקבות חוויה שלמבוגר לא תיתפס כטראומטית. לדוגמא, ילד שאח שלו סגר אותו בחדר או בארון ולא נתן לו לצאת במשך מספר דקות. או אפילו ילד שההורים שלו נועלים אותו בחדר כעונש על ההתנהגות שלו. לילד יש פרשנות שונה מלמבוגר, והוא לא בהכרח תופס את הזמן באותה הדרך, מה שעלול לגרום לו לתפוס את הנוכחות שלו בחלל סגור כמפחידה או מסוכנת.
  • חוויות מפחידות – אז נכון שהרבה פעמים פוביות מתפתחות אצל ילדים, אבל גם מבוגרים יכולים לפתח פוביה בעקבות חוויה שלילית עוצמתית. בין הדוגמאות היותר יומיומיות אפשר לציין אנשים שנתקעו במעלית (ושככל הנראה פיתחו גם פחד ממעליות), או אנשים שננעלו בחדר ללא כל אפשרות להיחלץ. בין הדוגמאות הקיצוניות יותר שאפשר לציין הן הילכדות ברכב בעקבות תאונת דרכים (שככל הנראה הובילה להתפתחות של חרדת נהיגה), או הילכדות בבית בזמן שריפה. במסגרת חוויות אלה האדם חווה רגשות שליליים כל כך עוצמתיים של חרדה ואימה, שהתודעה שלו חוקקת את האירוע בזכרונו בצורה שנועדה למנוע ממנו לחוות אותה שוב. למעשה, הטראומה היא מנגנון הגנה שמתפתח בעקבות חוויה של פחד עוצמתי.
  • למידה עקיפה – כל החוויות שתוארו לעיל נחשבות למידה ישירה, כלומר אירועים אשר במסגרתם האדם למד לפתח פחד ממקומות סגורים בעקבות חוויות טראומתיות שהוא עבר. אבל פוביות יכולות להתפתח גם כתוצאה מתהליך למידה עקיף (מה שנקרא למידה חברתית). לדוגמא, כאשר אדם שקרוב אליכם חווה התקף פאניקה בעקבות קלסטרופוביה, והחוויה העוצמתית נצרבת אצלכם חזק בתודעה, עד כדי כך שגם אתם מתחילים לפתח פוביה ממקומות סגורים. זה בדרך כלל קורה אצל ילדים, אבל בהחלט יכול לקרות גם בקרב מבוגרים.

במסגרת אילו מקומות או סיטואציות אנשים עלולים לחוות פחד ממקומות סגורים?

  • מעליות (במיוחד בקרב אנשים עם פחד ממעליות)
  • מטוסים (במיוחד בקרב אנשים עם חרדת טיסות)
  • רכבות
  • שירותים ציבוריים
  • במסגרת בדיקות רפואיות כגון סריקת MRI
  • במכוניות עם מערכת נעילה אוטומטית (במיוחד בקרב אנשים עם פחד מנהיגה)

פוביה ממקומות סגורים – איך מטפלים באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך?

במסגרת טיפול NLP אתם תוכלו לחקור את הסיבות שבגללן פיתחתם את הפוביה.

מטפל נלפ מנוסה יכול לעזור לכם לאתר את שורש הבעיה, ולעזור לכם לשנות את התפיסה שלכם לגביה בצורה שתאפשר לכם להתגבר על הפוביה.

כאמור, פעמים רבות מדובר על אירועים טראומטיים מהעבר שממשיכים לצוף בתודעה כמעין מנגנון הגנה, ובאמצעות טיפול נלפ ודמיון מודרך אפשר לעשות עיבוד מחדש לזכרונות האלה, ככה שהם כבר לא יהיו זכרונות פולשניים, אלא זכרונות ניטראליים.

בנוסף על כך, במסגרת טיפול בפוביה ממקומות סגורים, מטפל נלפ יעניק לכם קשת רחבה ומגוונת של כלים שיעזרו לכם להתמודד במצבים מאתגרים. מפני שהחיים מזמנים עבור אנשים עם פחד ממקומות סגורים מגוון רחב של הזדמנויות להתמודד עם הפחד שלהם, חשוב שתהיו מצוידים בכלים שיעזרו לכם להתמודד עם חרדה או התקף חרדה בזמן אמת.

מטפל NLP ילמד אתכם תרגילי הרפיה שיאפשרו לכם לחוות רוגע ושלווה, כמו גם תרגילי דמיון מודרך לחיזוק הביטחון העצמי שיאפשרו לכם להתחבר למשאבים הפנימיים שלכם ולפתח אמונה ביכולת שלכם להתגבר על הפוביה שמשבשת את חייכם.

בנוסף על כך, במסגרת טיפול NLP אתם גם תעברו תהליך של טיפול בחשיפה, תחילה באמצעות חשיפה בדמיון (עם תרגילי דמיון מודרך), ואחר כך במציאות, תוך כדי שימוש בכלים שרכשתם במהלך הטיפול, כגון עוגן, תרגילי נשימה להרגעה, מדיטציית מיינדפולנס, ניטרול רגשות שליליים, כמו גם שיטות לשינוי דפוסי חשיבה מעוררי חרדה.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »