דיבור פנימי

דיבור פנימי זו תופעה נפוצה למדי.

למעשה קרוב לוודאי שממש עכשיו, ברגעים אלה ממש, אתם שומעים (אולי במעומעם ואולי בחוזקה) את הקול הפנימי שלכם – אותו דיבור עצמי שמלווה אתכם כמעט בכל רגע נתון.

אתם יודעים, המבקר הקטן שמסתתר בתוך הראש שלכם ומחלק לכם עצות, מפאר את דמותכם או מותח עליכם ביקורת?

אותו קול פנימי יכול להישמע כמו מעריץ נלהב אשר מסייע לכם להעצים תחושות של ביטחון עצמי, ולפעמים הוא נוהג כמו יועץ פנימי שמחלק לכם עצות שלדעתו יעשו לכם את החיים יפים יותר.

בפעמים אחרות, אותו דיבור פנימי כלל איננו נשמע בקול שלכם – אלא בקול של אחד ההורים שלכם, של חבר קרוב או אולי של המורה מבית הספר היסודי – וגם במקרים הללו, אותם קולות פנימיים יכולים לשמש כמקור להשראה ופיתוח ביטחון עצמי גבוה, או שהם יכולים לשמש כמקור ליצירת דימוי עצמי שלילי, ערך עצמי נמוך ואפילו חוסר ביטחון קשה.

עשרות מחקרים שנערכו בשנים האחרונות בנושא של דיבור עצמי – חלקם בידי אנטוניס הצזיגורגיאדיס מאוניברסיטת תסלאי – מעידים על כך כי בכוחו של קולות פנימיים להשפיע על ההתנהגות שלנו, הן בדרכים חיוביות והן בדרכים שליליות.

במסגרת מאמר זה אספר לכם על התופעה של דיבור פנימי, ואחלוק אתכם מספר טיפים וכלים שאני – בתור מטפל נלפ עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות – מלמד את הלקוחות שמגיעים אלי לקבלת טיפול NLP.

דיבור פנימי – למה זה טוב?

קולות פנימיים יכולים לתרום לשיפור ניכר בביצועים שלנו ובתחושת הרווחה הכללית שלנו.

מחקרים בנושא של דיבור עצמי מוכיחים כי דיבור עצמי חיובי יכול לעזור לספורטאים מקצועיים להשיג תוצאות טובות יותר. לדוגמא, כאשר מדובר על רצים למרחקים ארוכים או על הנפת משקלים כבדים במיוחד.

בנוסף על כך, דיבור עצמי חיובי יכול לסייע לאדם להתגבר על מחשבות שליליות אוטומטיות, לפתח דפוסי חשיבה חיוביים, לסגל אמונות מעצימות וקשת רחבה ומגוונת של יתרונות בריאותיים כגון:

  • יותר אנרגיה
  • שביעות רצון רבה יותר
  • תפקוד משופר של מערכת החיסון
  • התמודדות יעילה יותר עם כאב
  • התמודדות טובה יותר עם סטרס כרוני

בנוסף, מחקרים בנושא של דיבור פנימי חיובי מוכיחים כי לאנשים עם דיבור פנימי מסוג זה יש מיומנויות מנטאליות המאפשרות להם לפתור בעיות, לחשוב בצורה יצירתית ולהיות יעילים יותר במסגרת התמודדותם עם קשיים או אתגרים.

דיבור פנימי יכול לסייע גם להתמודדות עם לחץ נפשי, חרדות, פוביות ורגשות שליליים נוספים.

דיבור פנימידיבור פנימי שלילי – איך הוא עלול לפגוע בכם?

לעומת דיבור עצמי חיובי, אשר קרוב לוודאי שאינו אופייני לרוב האנשים, דיבור פנימי שלילי הוא תופעה הרבה יותר רווחת.

חלק מהסיבה לכך היא שבתור בני אדם פיתחנו את היכולת האוטומטית להתמקד בדברים השליליים (הטייה שלילית), מפני שהודות להתמקדות בדברים שליליים למדנו להימנע מסכנות ולפתור בעיות עתידיות, מה שאפשר לנו לשרוד בצורה יעילה יותר.

יחד עם זאת, כיום בני אדם מתמודדים עם הרבה פחות סכנות מאשר בעבר, ולכן במובן מסוים אותה הטייה שלילית משרתת אותנו יתר על המידה.

דיבור פנימי שלילי בעוצמות גבוהות ובתדירות גבוהה עלול לגרום לאדם לסבול מתופעות כגון מחשבות שליליות אוטומטיות, אמונות מגבילות, חוסר ביטחון, ערך עצמי נמוך, דימוי עצמי שלילי וכיוצא באלה.

ככל שהאדם חוזר על התנהגות מסוימת (במקרה הזה דיבור פנימי), ככה היא הופכת לחלק בלתי נפרד ממנו, להתנהגות אוטומטית שהפעלתה איננה מצריכה ממנו משאבים או מחשבה – וכתוצאה מכך אנשים עם דיבור עצמי שלילי עלולים לפתח חרדות, פוביות או לסבול מרגשות שליליים עוצמתיים אחרים.

דיבור פנימי – תלמדו לא לקבל כל דיבור פנימי כאמת

בדרך כלל כאשר אדם נקלע לסיטואציה מלחיצה, הדיבור הפנימי שלו נעשה קדחתני וביקורתי.

במקום שנהיה מסוגלים לחשוב בצורה מכוונת והגיונית, הקולות הפנימיים שלנו משולהבים מרוב רגשות שליליים של לחץ, פחד, או חרדה אשר משפיעים על כל המערכת שלנו – מהאופן שבו אנחנו מדברים אל עצמנו, דרך האמונות והגישות שלנו וכלה בהתנהגויות ובהרגלים שלנו.

לכן השלב הראשון בדרך לפיתוח דיבור עצמי חיובי היא ללמוד להקשיב לקול הפנימי שלכם בצורה ביקורתי. בנוסף, חשוב שתלמדו להאזין לאופן שבו אותו קול פנימי מעביר עליכם ביקורת – מאיפה הקול נשמע, מה העוצמה שלו, של מי הקול וכיוצא באלה.

בדרך זו אתם מפתחים את היכולת לבחון את הקול הזה בצורה אחרת, במקום פשוט לקבל אותו כאמת מוחלטת שאין עליה עוררין.

דיבור עצמי – תלמדו להקשיב מבלי לשפוט

כאשר אני עובד עם אנשים ועוזר להם לטפל בחרדה שלהם, אחד הדברים הראשונים שאנחנו עובדים עליהם הוא אותו דיבור עצמי שלילי.

אנשים עם חרדות חווים דיבור פנימי שלילי לעתים קרובות ובמידה עוצמתית, ופעמים רבות הם נאלצים להתמודד עם שילוב של חרדה ומחשבות טורדניות.

מיינדפולנס היא גישה שאני אוהב לשלב לצד עבודה באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך, מפני שהיא מעניקה לאדם את ההזדמנות לפתח את היכולת להתבונן במחשבות שלו מבלי להפגין כלפיהן שיפוטיות.

פעמים רבות אנשים עם קול פנימי שלילי מנסים להילחם בו או להדחיק אותו, אבל בפועל כל מה שהם עושים זה רק להעצים אותו – חוויה שיכולה להיות מתסכלת במיוחד עבורם.

בעזרת תרגול מיינדפולנס, האדם לומד להתבונן באותו דיבור פנימי – הכולל מחשבות שליליות אוטומטיות, אמונות מגבילות או עיוותי חשיבה – בצורה לא שיפוטית, ופשוט מאפשר לו לחלוף בתודעה שלו מבלי לנסות להדחיק אותו או להעלים אותו, עד שהוא חולף בעצמו.

התמודדות עם דיבור עצמי שלילי באמצעות יצירת מרחק מנטאלי

שימוש בדיבור עצמי בגוף ראשון הכולל הצהרות כגון "למה אני לחוץ כל כך?" עלול להעצים רגשות של חרדה, פחד או בושה.

אם אתם רוצים ליצור מעט ריחוק מאותו דיבור פנימי שלילי, תנסו לשנות את הניסוח שלכם. לדוגמא, תשאלו את עצמכם "למה אתה לחוץ כל כך".

כתוצאה מכך אתם מרחיקים את עצמכם מעט מהחוויה הפנימית שלכם, מה שיעניק לכם הזדמנות טובה לווסת את הרגשות שלכם או לצמצם רגשות שליליים – במקום להעצים אותם.

דיבור פנימי – מה הכוונה החיובית מאחורי קול פנימי שלילי?

מאחורי שיטת נלפ ודמיון יש מספר הנחות יסוד NLP ואחת מהן אומרת "מאחורי כל התנהגות יש כוונה חיובית".

לכל חלק בנו, גם החלקים שאנחנו פחות אוהבים בעצמנו, יש כוונה חיובית עבורנו – משהו טוב שהוא מנסה להשיג עבורנו, או משהו כואב שממנו הוא מנסה לגרום לנו להימנע.

דיבור פנימי הוא גם חלק מאיתנו, ולכן במסגרת טיפול בחרדות באמצעות שיטת NLP, אני תמיד מלמד את הלקוחות שלי לשאול את אותו דיבור פנימי "מה אתה מנסה להשיג עבורי?" "מה הכוונה החיובית שלך באותן מחשבות שליליות?"

בדרך זו יש לאדם הזדמנות להתבונן במחשבה מזווית חדשה, כמו גם לאסוף מידע שימושי אודות עצמו ואודות הסיטואציה שעמה הוא מתמודד.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »