טיפול בפוביות

מאמר זה עוסק בנושא של טיפול בפוביות, עם דגש על טיפול בחרדות ופחדים באמצעות נלפ ודמיון מודרך.

פוביה היא פחד עוצמתי, לא הגיוני ובלתי נשלט – בדרך כלל פחד מפני דברים שאינם מהווים סכנה ממשית עבור האדם אשר מתמודד עם הפחד.

במקרים של פוביות נפוצות כגון פחד קהל, פחד מכלבים, פחד גבהים וכדומה, אנשים עלולים לחוות תגובת פחד כל כך משתקת, עד כדי כך שהם יערכו (בדרך כלל בצורה לא מודעת) שינויים בחייהם כך שהם יוכלו לשמור מרחק מכל מה שרק מזכיר את מה שמעורר אצלם תגובה פובית.

במסגרת מאמר זה אשתף אתכם במספר פרטים חשובים לגבי טיפול בפוביות באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, אסביר לכם מהו פחד, מה ההבדל בין פוביה לפחד, מה חווים אנשים שמתמודדים עם פוביות נפוצות וכמובן כיצד מטפל נלפ יכול לעזור לכם לרתום את כוחו של התת מודע כך שתוכלו להתגבר על פוביות באמצעות מגוון רחב של כלים מהעולמות של שיטת NLP ודמיון מודרך.

מהו פחד?

פחד הוא אחד מהרגשות העוצמתיים ביותר שבני אדם חווים.

לאורך חייהם, אנשים מתמודדים עם פחדים שונים אשר משפיעים על הגוף והנפש שלהם במידה ניכרת.

  • פחד יכול לעורר תגובות עוצמתיות בעת שאנחנו מתמודדים עם סכנה – לדוגמא, כאשר אנחנו נקלעים לשריפה או תאונת דרכים.
  • אולם פחד יכול להשפיע על הגוף והנפש גם במסגרת סיטואציות שבהן לא נשקפת לנו סכנה ממשית: לפני מבחן חשוב, כמו במקרה של חרדת בחינות, לפני דייט, כמו במקרה של פחד מדייטים, לפני מסיבה, כמו במקרה של חרדה חברתית, לפני העברת מצגת בעבודה, כמו במקרה של פחד קהל, וכיוצא באלה.
  • פחד הוא תגובה טבעית למשהו שנתפס בעינינו כאיום. אולם כאשר מדובר על פחד לא הגיוני ובלתי רצוני, אפשר לומר שמדובר על פוביה של ממש.

טיפול בפוביות – מה ההבדל בין פוביה לפחד?

בדרך כלל פחד רגיל נמשך לאורך זמן קצר וחולף עם הזמן, לפעמים בעקבות חשיפה לגורם הפחד והתמודדות עמו.

אולם במקרים אשר מצריכים טיפול בפוביות, מדובר על פחדים עוצמתיים ביותר שמסוגלים לשבש את אורח החיים שלכם: הם משפיעים על התזונה שלכם, על הרגלי השינה שלכם, על היכולת שלכם להתרכז, לנוע בחופשיות, ליהנות מהחיים ואפילו לצאת מהבית או לנסוע לעבודה.

פוביות גורמות לאנשים להימנע מאותם גורמים מעוררי פחד, מה שאומר שאנשים שמתמודדים עם פוביות עושים כמיטב יכולתם להתרחק מכל מה שעלול לעורר את הפחד שלהם – מה שמשפיע על שגרת חייהם, וכמובן גם על הבריאות הגופנית והנפשית שלהם.

במצבים מסוג זה, כבר לא מדובר על פחד שגרתי, אלא על פחד משתק שמצריך טיפול בפוביות אצל איש מקצוע המנוסה בתחום של טיפול בחרדות ופחדים (כמו מטפל נלפ).

טיפול בפוביות – מה חווים אנשים שמתמודדים עם פוביות?

כאשר אדם נחשף לאותם גורמים מעוררי חרדה או פחד, תכף ומיד הגוף והנפש שלו מגיבים כאילו שהיה מדובר בסכנה ממשית לחייו.

בניגוד לפחדים רגילים, פוביות הן פחדים לא הגיוניים ובלתי נשלטים, והן מעוררות תגובת הילחם או ברח עוצמתית, בניסיון להכין את הגוף לקראת מאבק או הימלטות.

עם הרבה פוביות נפוצות, לא מעט אנשים חווים תגובת הילחם או ברח זו אפילו מעצם המחשבה על מה שמעורר אצלם פוביה.

אם אתם שוקלים לגשת לקבל טיפול בפוביות, תבחנו האם אתם חווים חלק מהתסמינים הבאים:

  • דופק מואץ
  • דפיקות לב מהירות
  • זיעת יתר
  • סחרחורת
  • כאב ראש (או מיגרנה)
  • חוסר תיאבון
  • יובש בפה
  • קוצר נשימה
  • חוסר יכולת לזוז
  • נשימות מהירות

תסמיני פוביה אלה מתעוררים מפני שהגוף שלכם מכין אתכם לקראת התמודדות עם מצב חירום, ולכן הוא מזרים את הדם אל הגפיים ומחדד את החושים שלכם, על מנת שתוכלו להילחם או לברוח.

תסמינים אלה מזכירים תסמינים של חרדה, אולם במקרה של אנשים שמתמודדים עם חרדות, קרוב לוודאי שהם יסבלו מכל התסמינים הנזכרים לעיל, ובנוסף על כך יחוו אותם על בסיס קבוע יותר וגם יהיו בעלי נטייה גדולה יותר לעצבנות, יחוו קשיי הירדמות, יתמודדו עם מיגרנות, יחוו חוסר ביטחון עצמי ומגוון רחב של תסמיני חרדה נוספים.

במצב כזה, לא מספיק רק טיפול בפוביות, חשוב גם לפנות לקבלת טיפול בחרדה.

טיפול בפוביות

טיפול בפוביות – למה התסמינים האלה מופיעים למרות שאינני נמצא בסכנה?

כחלק מהיכולת שלהם לשרוד בצורה יעילה, בני אדם פיתחו תגובות מהירות ועוצמתיות כחלק מאותו מנגנון פחד, מפני שלעתים קרובות הם נקלעו למצבים שבהם נשקפה להם סכנה ממשית.

העניין הוא שכיום, בחברה המודרנית שבה אנחנו חיים, אנחנו כבר לא מתמודדים עם אותן הסכנות.

ולמרות זאת, הגוף והמוח שלנו עדיין עובדים פחות או יותר אותו הדבר כמו הגוף והמוח של אבותינו הקדמונים, ולכן אנחנו חווים תגובות של חרדה או סטרס (לחץ נפשי) בתגובה לדאגות של החיים המודרניים כגון תשלום חשבונות, סיטואציות חברתיות וכיוצא באלה.

רק שאנחנו לא יכולים ממש לברוח מהבעיות האלה, ובוודאי שלא להילחם בהן…

במקרים בהם אתם חווים תגובות פחד עוצמתיות משתקות, קרוב לוודאי שפירוש הדבר שאתם מתמודדים עם פוביה, ולכן מומלץ שתפנו לקבלת טיפול בפוביות אצל מטפל נלפ.

טיפול בפוביות באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך

בין אם אתם מתמודדים עם פחד קהל, חרדת מבחנים, פחד מנהיגה או פחד ממעליות (או כל פוביה אחרת), במסגרת טיפול NLP אתם תוכלו לחוות טיפול בפוביות שיאפשר לכם להתגבר על הפוביה שלכם אחת ולתמיד.

מטפל נלפ מיומן יכול לעזור לכם לאתר את שורש הבעיה, זאת אומרת, את החוויה שעל בסיסה פיתחתם פוביה, וללמד את המוח שלכם לעבד את החוויה הזאת בצורה חדשה – כך שתוכלו לנטרל רגשות שליליים ולזכור את הסיטואציה בצורה ניטראלית, תוך כדי שאתם לוקחים אתכם את כל הלקחים שהייתם צריכים להפיק ממנה, ומשאירים את החוויה הטראומטית הרחק מאחוריכם.

בנוסף על כך, במסגרת טיפול בפוביות באמצעות שיטת NLP, מטפל נלפ יעניק לכם ארגז כלים עשיר שכולל טכניקות שיעזרו לכם להתמודד עם אותם גורמים מעוררי פחד בזמן אמת.

כלים כגון תרגילי דמיון מודרך לחיזוק הביטחון, תרגילי נשימה להרגעה, מדיטציית מיינדפולנס שתעזור לכם לפתח מודעות לתחושות שלכם בהווה ולא לברוח אל אותן חרדות עתידיות שהטרידו אתכם, כלים לחיבור עם משאבים פנימיים שיקנו לכם את הכוח להתמודד עם סיטואציות שבעבר עוררו אצלכם תגובת פחד (מה שנקרא "עוגן", במונחים של שיטת NLP), וכמובן טיפול בחשיפה שבמסגרתו אתם תוכיחו לעצמכם שאותה פוביה שייכת לעבר.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »