חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים

חוסר ביטחון אצל מבוגרים זו תופעה נפוצה למדי בימינו.

אם יצא לכם להתבונן בילדים בריאים שזוכים לקבל מענה על הצרכים שלהם, אתם בוודאי יודעים שילדים מפגינים ביטחון עצמי בצורה טבעית.

למעשה, עד כמה שזה עצוב, אפשר לומר שבחברה שלנו ככל שילד מתבגר, ככה גדלים הסיכויים שהביטחון העצמי שלו ילך ויפחת – ויש אינספור סיבות לכך שלא אעסוק בהם במסגרת מאמר זה.

אבל בשלב מסוים אותם ילדים גדלים והופכים לאנשים בוגרים, אך פעמים רבות הם מגלים שאותו חוסר ביטחון שהם חוו בתור ילדים לא התפוגג ונעלם עם הזמן, אלא שהוא למעשה ממשיך ללוות אותם גם בחייהם הבוגרים.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים יכול ללבוש צורות שונות – החל מאנשים שמתקשים להתמודד עם סיטואציות חברתיות, כמו במקרה של חרדה חברתית וכלה אנשים שלא מסוגלים לבטא את עצמם מול אנשים אחרים, כמו במקרה של פחד קהל.

במאמר זה אספר לכם על חלק מהסיבות שבגללן מתפתח חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים, וגם אספר לכם על חלק מהדרכים שבאמצעותן ניתן לפתח ביטחון עצמי גבוה.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים – ממה זה נובע?

בתור מטפל NLP, יוצא לי לפגוש הרבה אנשים שמתמודדים עם ביטחון עצמי נמוך.

למעשה, חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים הוא תופעה נפוצה מאוד, אשר באה לידי ביטוי בצורות שונות מאדם לאדם, וכמובן גם בעוצמות שונות.

אך בעוד שכל אדם מפתח ביטחון עצמי נמוך או ערך עצמי נמוך מהסיבות הייחודיות שלו, אין ספק כי יש כמה סיבות נפוצות יותר אשר בדרך כלל אפשר למצוא אצל אנשים שמגיעים לקבלת טיפול בביטחון עצמי.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים

הורים לא מעורבים או מזניחים

במקרים רבים, במיוחד כשאנחנו צעירים, הרגשות שאנחנו מפתחים כלפי עצמנו – והתפיסה שלנו את עצמנו באופן כללי – מושפעת במידה ניכרת מהאופן שבו אנשים אחרים מרגישים כלפינו ומהאופן שבו הם מתייחסים אלינו – והדבר נכון פי עשרות מונים כאשר מדובר על ההורים שלנו, או על דמויות סמכותיות אחרות כגון גננת או מורה.

על מנת שילד יוכל להתפתח כהלכה, ועל הדרך לפתח ביטחון עצמי גבוה, כמו גם ערך עצמי גבוה וגם דימוי עצמי חיובי, הוא צריך לגדול בחיקה של משפחה אוהבת ומקבלת.

אך המציאות אינה פשוטה כל כך, ויש ילדים שגדלים להורים עם בעיות נפשיות, עם התמכרויות או אפילו להורים שמתמודדים עם מגוון רחב של אתגרים אישיים או מקצועיים אחרים אשר מונעים מהם להיות שם בשביל הילדים שלהם במידה הנחוצה להם.

תהיה הסיבה לכך אשר תהיה, כאשר ילדים לא זוכים לגדול בסביבה תומכת ואוהבת זה גורם להם לפתח ביטחון עצמי נמוך או דימוי עצמי שלילי. וכאשר מדובר על חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים, אין ספק כי זהו אחד מהגורמים המרכזיים לכך.

סביבה חברתית שלילית

בדיוק כפי שהאופי והאישיות שלנו מתעצבים במידה רבה לפי האופן היחס שאנחנו מקבלים מההורים או דמויות ההיקשרות בחיים שלנו, גם לשאר הגורמים החברתיים בחיים שלנו יש השפעה דרמטית על התפתחות הערך העצמי שלנו.

בני אדם הם יצורים חברתיים, וכאשר ילד מגורש מחבורה, עובר התעללות או חרם, הדבר יוצר אצלו צלקת נפשית חמורה שפעמים רבות ממשיכה לצוף אל פני השטח גם כאשר הילד כבר איננו ילד, אלא אדם בוגר.

פעמים רבות חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים מתפתח בגיל ילדות מוקדם, ולפעמים גם בגיל ההתבגרות (גיל שבו הסביבה החברתית מקבלת חשיבות רבה יותר), ואין ספק כי חוויות טראומטיות אלה נצרבות בזיכרון בצורה עוצמתית עד כדי כך, שהן ממשיכות ללוות את האדם עד גיל בגרות.

בתור מטפל נלפ, לא אחת יצא לי להיתקל בלקוחות שסחבו איתם את חוויות הילדות האלה עד גיל בגרות, והן למעשה גרמו להם לפתח אמונות מגבילות לגבי עצמם ולגבי הסביבה שלהם, כאילו שהם לא בסדר או שהם לא מספיק טובים.

טראומה

בין אם מדובר על התעללות פיזית, רגשית או מינית, התעללות בילדות – או בגיל ההתבגרות – לעתים קרובות מאוד עלולה לגרום לאדם לפתח רגשות שליליים כגון בושה ובמקרים מסוימים אפילו אשמה.

חוויות מוקדמות מטביעות על בני אדם את חותמן עד כדי כך, שלפעמים נדמה כאילו ששום חוויה מתקנת לא תוכל לעזור להם להתגבר על אותה חוויה טראומטית מוקדמת שהם חוו. במצבים מסוימים, אדם עלול לפתח אמונה מגבילה לפי הוא לא ראוי לכבוד או לאהבה מצד אנשים אחרים.

בנוסף על כך, תסמינים נוספים של הפרעת דחק פוסט טראומטית כוללים רמות גבוהות של חרדה, ולעתים גם דיכאון, בין אם בהקשר של אותה חוויה טראומטית ובין אם בהקשרים נוספים בחייהם.

מכל אלה אפשר להבין מדוע חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים הוא כמעט עניין וודאי אצל אנשים אשר חוו התעללות או עברו חוויות טראומטיות בתור ילדים או נערים.

דפוסי חשיבה שליליים

בנוסף על כל הסיבות האפשריות להתפתחות של חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים אשר ציינתי עד כה, יש סיבה נוספת אשר קשורה גם לכל הסיבות הקודמות.

כאשר אנשים רגילים להרגיש רגשות שליליים לגבי עצמם והסביבה שלהם, כאשר הם רגילים לחשוב מחשבות שליליות על עצמם והסביבה שלהם, בסופו של דבר דפוסים אלה הופכים להרגלים אוטומטיים.

אם אנשים נאלצים מגיל צעיר להתמודד עם מחשבות שליליות אוטומטיות, אמונות מגבילות או רגשות שליליים כגון חרדה, פחד, בושה וכיוצא באלה, בכל פעם שהם חוזרים על ההתנהגויות האלה הם למעשה מחזקים אותן בתודעה שלהם – מה שאומר שככל שהם חוזרים עליהן, ככה הן הופכות ליותר ויותר אוטומטיות וטבעיות עבורם.

בתור מטפל נלפ שעובד עם חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים, אני תמיד מקפיד ללמד את הלקוחות שלי מגוון רחב של טכניקות אשר עוזרות להם לשנות דפוסי חשיבה, לאתגר מחשבות שליליות אוטומטיות וגם לפתח יכולות מיינדפולנס, על מנת שהם יפתחו את היכולת לא להזדהות עם המחשבות שלהם בצורה אוטומטית.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים – איך שיטת NLP יכולה לעזור לכם?

בראש ובראשונה, מטפל נלפ ודמיון מודרך עם התמחות בתחום של טיפול בביטחון עצמי נמוך יכול לעזור לכם לנטרל את כל אותם רגשות שליליים שקרוב לוודאי שמלווים אתכם מדי יום ביומו.

חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים מלווה במגוון רגשות שליליים כגון פחד, בושה ואפילו חרדה, ובעזרת שיטת NLP אפשר לאתר את המקור לאותם רגשות שליליים ולעקור אותם מהשורש.

בנוסף, במסגרת טיפול בביטחון עצמי באמצעות שיטת NLP ודמיון מודרך, מטפל NLP ילמד אתכם כיצד לשנות דפוסי חשיבה שליליים.

פעמים רבות אותם רגשות שליליים מונעים מתוך קול פנימי שלילי, מאותו דיבור עצמי אשר מעיר בביקורתיות על כל מה שאתם עושים או רואים. באמצעות תרגול מיינדפולס ולמידת כלים לאתגור מחשבות שליליות אוטומטיות, אתם תלמדו כיצד לא להזדהות עם המחשבות שלכם, ככה שכבר לא תיתנו להן את הכוח לנהל אתכם.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »