פחד מנחשים

פחד מנחשים הוא אחד מאותן פוביות נפוצות שכולנו מכירים היטב, בין אם מפני שאנחנו סובלים ממנה ובין אם מפני שאנחנו מכירים לפחות אדם אחד שמתמודד עם פוביה מנחשים (אפידיופוביה).

למעשה, מדובר על פוביה ספציפית בין הנפוצות ביותר.

במסגרת מאמר זה אספר לכם על פחד מנחשים, כיצד פחד מנחשים יכול להתפתח וכיצד אני, בתור מטפל נלפ, יכול לעזור לכם לעבור טיפול בפחד מנחשים באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך.

פחד מנחשים – כיצד אנשים מפתחים פחד מנחשים?

כאשר מדובר על פוביה מנחשים, קרוב לוודאי שאחת מהסיבות העיקריות לכך שאנשים רבים כל כך מפחדים מנחשים היא סיבה אבולוציונית – פחד מנחשים עוזר לנו לשרוד.

אבל כיום אנחנו הרבה יותר רחוקים מהטבע, מה שאומר שקרוב לוודאי שלא ניתקל בנחש באמצע העיר. אז מהן הסיבות הנוספות אשר בגללן אנשים יכולים לפתח פוביה מנחשים?

חוויית למידה ישירה

הרבה פעמים פוביות מתפתחות על בסיס למידה ישירה, זאת אומרת, חוויה שהאדם חווה עם נחש בעבר שהוא תופס בתור טראומה.

לדוגמא, ייתכן שאדם עם פחד מנחשים החזיק בתור ילד נחש לא ארסי על הידיים, והנחש זז בתנועות מהירות והבהיל אותו.

דוגמא נוספת יכולה להיות אדם שטייל בשדה ופתאום קפץ עליו נחש והבהיל אותו.

חוויית למידה עקיפה

פוביות יכולות להתפתח גם על בסיס חוויית למידה עקיפה, זאת אומרת, על בסיס התבוננות באדם אחר מגיב בפחד לנחשים.

תופעה זו יכולה לקרות במיוחד כאשר ילד מתבונן באחד ההורים שלו מגיב בפחד עוצמתי במסגרת מפגש עם נחש.

דוגמא נוספת של חוויית למידה עקיפה היא צפייה בסרט בו רואים אדם מותקף על ידי נחש.

פוביה מנחשים – מהם התסמינים של פחד מנחשים?

כאשר מדובר על פוביות, בין אם אלה פוביות נפוצות או פוביות מוזרות, בדרך כלל הן מלוות במספר תסמיני חרדה דומים.

הדבר נכון גם במקרה של פחד מנחשים – בעוד שיש מספר מאפיינים ייחודיים לתופעה של פוביה מנחשים, ברוב המקרים מדובר על תסמיני חרדה הזהים לתסמינים של פוביות נפוצות אחרות.

תסמיני חרדה של פוביה מנחשים מתחלקות למספר קטגוריות שונות:

תסמיני חרדה גופניים של פחד מנחשים

בדרך כלל הדבר הראשון שאליו שמים לב אנשים עם פחד מנחשים הוא תסמיני חרדה בגוף שהם חווים באופן מיידי בכל פעם שהם פוגשים נחש. במקרים קיצוניים של פוביה מנחשים, אנשים עלולים לחוות תסמיני חרדה גופניים גם רק מעצם המחשבה על מפגש עם נחש או אפילו מצפייה בנחש בטלוויזיה.

תסמיני חרדה גופניים של פוביה מנחשים יכולים לכלול זיעת יתר, רעד בגוף, סחרחורות, דופק מהיר, נשימות מהירות, לחץ בחזה וכיוצא באלה.

תסמיני חרדה רגשיים של פחד מנחשים

כמו במקרה של פוביות נפוצות אחרות, אנשים עם פחד מנחשים בדרך כלל פונים לקבלת טיפול בפוביה שלהם בגלל שקשה להם לחיות חיי שגרה תוך כדי שהם נאלצים להתמודד עם קשת רחבה ומגוונת של רגשות שליליים אשר מתעוררים בעקבות הפוביה אשר ממנה הם סובלים.

בעוד שאנשים רבים עלולים לחשוב כי בסך הכול מדובר על פחד מנחשים, עבור אנשים עם פוביות מדובר על בעיה אשר משפיעה על היבטים נרחבים מחיי היום יום ועל התפקוד שלהם בשגרה. כתוצאה מכך מתעוררים אצלם רגשות שליליים כמו חוסר ביטחון, חרדות, דימוי עצמי שלילי, פחדים, סטרס כרוני וכיוצא באלה.

רגשות שליליים עוצמתיים אלה פוגעים באיכות החיים של האדם הרבה מעבר לאותה פוביה ספציפית של פחד מנחשים.

תסמיני חרדה התנהגותיים של פוביה מנחשים

כל האנשים אשר מתמודדים עם פוביות נפוצות, בין אם מדובר על פוביה מנחשים או על פוביה מכלבים, לומדים עם הזמן לפתח אסטרטגיות הימנעות מסוגים שונים במטרה לא להיחשף למה שמעורר אצלם תגובת פוביה.

לכן אנשים עם פחד מנחשים עלולים להימנע מטיולים בחיק הטבע, מפני שייתכן שהם ייתקלו בנחשים, או שהם יקפידו תמיד ללכת עם נעליים סגורות או בגדים ארוכים, גם בקיץ, למקרה שהם ייקלעו למפגש עם נחש.

יש אנשים עם פוביה מנחשים שמסוגלים לבדוק בקפידה כל מקום שאליו הם מגיעים, על מנת לוודא שהם שום חור שדרכו נחשים יוכלו להיכנס.

תסמיני חרדה מנטאליים של פחד מנחשים

תסמין חרדה נוסף שקיים גם בקרב אנשים שמתמודדים עם פוביות נפוצות וגם בקרב אנשים המתמודדים עם פחד מנחשים הוא הפחד מהפחד. תופעה זו אופיינית גם לאנשים עם חרדה, אשר חווים חרדה מהאפשרות שהם יחוו התקף חרדה.

במקרה של פחד מנחשים, אנשים כל כך פוחדים מהתגובה שלהם במקרה שהם יפגשו נחש, שהם נמנעים כליל מביקור בכל מקום בו יש אפילו סיכוי קלוש שהם ייתקלו בנחש.

פוביה מנחשים – איך מתבצע טיפול בפחד מנחשים בעזרת מטפל נלפ?

  • תרגול הפחתת לחצים – אנשים אשר מתמודדים עם פוביות או חרדות חווים לחץ נפשי על בסיס יום יומי, אשר בסופו של דבר עלול להצטבר לכדי סטרס כרוני. כאשר אנשים עם פוביות מגיעים אלי לקבלת טיפול בפוביה, אני תמיד מקפיד ללמד אותם תרגילי הרפיה למטרת הפחתת לחצים כגון תרגילי דמיון מודרך להרגעה, תרגילי נשימות עמוקות, מדיטציית מיינדפולנס וכיוצא באלה, על מנת שתהיה להם הזדמנות לחוות מעט רוגע ושלווה שיאפשרו להם לאזן את מערכת הגוף נפש שלהם.
  • שחרור טראומות – ברוב המוחלט של המקרים פוביות נפוצות, וגם פוביה מנחשים, מתפתחות בעקבות איזושהו אירוע טראומטי שהאדם חווה בעבר בהקשר של מפגש עם נחשים. במסגרת טיפול נלפ אני עוזר ללקוחות לעבד מחדש זיכרונות טראומטיים, על מנת שהם יוכלו לשחרר את המטען הרגשי השלילי של הזיכרונות, על מנת שהם יהיו חופשיים מהעבר שלכם ויוכלו ליצור את העתיד שלהם כפי שהם רוצים.
  • טיפול בחשיפה – על מנת שהוא יהיה יעיל, כל טיפול בפוביה חייב לכלול מתישהו טיפול בחשיפה. אחרת איך יהיה אפשר לדעת שהאדם הצליח לטפל בפוביה שלו בהצלחה? במסגרת טיפול בפוביות באמצעות נלפ ודמיון מודרך, אני קודם כל מנחה את האדם לבצע חשיפה בדמיון, תוך כדי שהוא מחובר לרגשות חיוביים של רוגע ושלווה, על מנת ליצור התניה חדשה וחיובית יותר. לאחר מכן מתקדמים לביצוע של טיפול בחשיפה במציאות, בהתאם לצורך והגדרת המטרה של הלקוח.

 

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »