ערך עצמי נמוך

ערך עצמי נמוך עלול להתפתח ממגוון רחב של סיבות שונות ומשונות, אך תהיה אשר תהיה הסיבה אשר בגללה האדם פיתח ערך עצמי נמוך, ברוב המוחלט של המקרים תהיה לו השפעה שלילית על חיי היום יום שלו ועל איכות החיים שלו.

חרדות, פחדים, דימוי עצמי נמוך, דימוי גוף שלילי, אמונות מגבילות ועוד הם רק חלק מהתסמינים של ערך עצמי נמוך.

במסגרת מאמר זה אספר לכם על ערך עצמי נמוך, על הסיבות השונות אשר בגללם אנשים עלולים לפתח אותו, וכן על הדרכים השונות בהן מטפל NLP יכול לסייע לאדם אשר מתמודד עם ערך עצמי נמוך להתגבר על העבר שלו ולהתחיל לפתח ביטחון עצמי גבוה יותר.

ערך עצמי נמוך – מהן הסיבות שבגללן אנשים מפתחים ערך עצמי נמוך?

מטפלי נלפ פוגשים אינספור אנשים אשר מתמודדים עם ערך עצמי נמוך.

אך בעוד שיש במסגרת שיטת NLP שפע של תהליכים וכלים אשר יכולים לסייע לאנשים לפתח ביטחון עצמי גבוה יותר, בתור מטפל NLP עם התמחות בתחום של טיפול בחרדות (ובפרט חרדה חברתית), שמתי לב כי לא כל מקרה נובע מאותה הסיבה – או מסיבה אחת.

כעת ברצוני לתאר בפניכם חלק מהסיבות העיקריות אשר בגללן אנשים מפתחים ערך עצמי נמוך, מה שעלול לגרום למגוון רחב של תופעות לוואי שליליות כגון דימוי עצמי שלילי, ביטחון עצמי נמוך, חרדות, פחדים, אמונות מגבילות, מחשבות שליליות אוטומטיות, קול פנימי ביקורתי וכיוצא באלה – תופעות לוואי אשר את ברובן ככולן ניתן לטפל בעזרת מטפל נלפ.

הורים שלא סיפקו מענה לצרכים

למרות שכבר מזמן זה הפך לקלישאה של ממש, האמת היא שפעמים רבות הדפוסים שלנו בהווה מבוססים על דפוסים אשר למדנו לפתח בתור ילדים קטנים כתגובה לדפוסי ההתנהגות של ההורים שלנו.

וכאשר חושבים על זה לרגע, זה לא ממש אמור להפתיע אותנו, בהתחשב בכך שמגיל אפס ועד גיל שבע בערך, אין לנו כמעט שום יכולת לחשוב בצורה ביקורתית, ואנחנו למעשה כמו ספוג שסופג מהסביבה שלו הכול מבלי לחשוב פעמיים – אמונות, תפיסות עולם, דפוסי התנהגות ודומה.

בכדי שילד יוכל להפוך לנער ולמבוגר בריא מבחינה נפשית, ובכדי שהוא יוכל לפתח ביטחון עצמי גבוה (וכתוצאה מכך גם ערך עצמי גבוה), הוא חייב לגדול בקרב הורים אוהבים ומשפחה מורחבת אוהבת.

אך בפועל ילדים רבים גדלים עם הורים שבעצמם מתמודדים עם ערך עצמי נמוך או חוסר ביטחון עצמי קיצוני, או אפילו עם הורים שמתמודדים עם התמכרוית, אבדן או קשת רחבה של אתגרים מסוגים אחרים אשר משפיעים על היכולת שלהם לתמוך בילדים שלהם במידה המספקת.

כאשר ילדים לא גדלים בסביבה מזינה מספיק, בלתי נמנע שהם יפתחו מחסור בערך העצמי, שברוב המקרים גם יוביל אל ביטחון עצמי נמוך בתור אנשים בוגרים.

חוויות חברתיות שליליות בתקופת הילדות או בגיל ההתבגרות

כאמור, האישיות שלנו – דפוסי חשיבה, אמונות, ערכים, דפוסי התנהגות – מתפתחת ומתעצבת בעיקר על בסיס התבנית שמוצגת לנו על ידי דמויות ההיקשרות המרכזיות בחיים שלנו, בעיקר הורים או בני משפחה אחרים.

יחד עם זאת, גם לגורמים חברתיים נוספים המהווים חלק מהמציאות שלנו יש השפיעה משמעותית על האופן שבו האישיות שלנו מתעצבת.

בתור יצורים חברתיים, בני אדם מושפעים מהסביבה החברתית שלהם במידה בלתי מבוטלת. לכן, כאשר ילד מגורש ממעגל החברים שלו, או במקרה שמטילים עליו חרם חברתי או שהוא עובר התעללות גופנית או נפשית מצד בני גילו, ברוב המקרים תיווצר אצלו טראומה רגשית אשר קרוב לוודאי שתלווה אותו שנים רבות בהמשך עד להיותו אדם בוגר ותמשיך להיות חלק מהזהות שלו.

בתור מטפל נלפ עם התמחות בנושא של טיפול בחרדות, יצא לי לעבוד עם לא מעט אנשים עם ביטחון עצמי נמוך אשר סיפרו לי על חוויות חברתיות שליליות מוקדמות בתקופת הילדות או בגיל ההתבגרות אשר מוסיפות ללוות אותם בתור אנשים בוגרים, ואשר ללא כל צל של ספק גרמו להם לשמר את אותו הערך העצמי הנמוך שהם פיתחו בעברם.

ערך עצמי נמוך בעקבות טראומה

סוגים שונים של טראומה בגיל הילדות או בגיל ההתבגרות עלולים להותיר את חותמם העוצמתי על האדם במידה כזאת שתגרום לו לפתח ערך עצמי נמוך לאחר אותו אירוע טראומטי, וברוב המקרים – במיוחד במקרים בהם האדם לא פונה לקבלת טיפול בחרדות או טיפול בטראומה – חוסר ביטחון עצמי זה ממשיך ללוות אותו גם בהמשך חייו.

אירועים טראומטיים המתרחשים מוקדם בחיים עלולים להיות כל כך עוצמתיים במידת ההשפעה שלהם, עד שניתן לחשוב ששום דבר לא יכול לעזור לאדם להתגבר עליהם.

ילדים או נערים שעברו אירועים טראומטיים לוקחים איתם את אירועים אלה – ואת ההשפעה הנפשית שלהם – איתם בהמשך החיים, ולכן אין זה מפתיע כי חוסר ביטחון עצמי אצל מבוגרים מהווה את אחד מהתסמינים של אותם ילדים שעברו טראומה בגיל מוקדם ואשר גרמה להם לפתח ערך עצמי נמוך.

ערך עצמי נמוך

כיצד מטפל NLP יכול לעזור לכם לטפל בביטחון עצמי נמוך?

בתור מטפל נלפ שעובד הרבה על נושאים של ביטחון עצמי נמוך או חוסר ביטחון עצמי, בין אם בהקשר של חרדה חברתית ובין אם בהקשר של חרדות ופחדים מסוגים אחרים, אחד מהדגשים שאני שם במסגרת טיפול בחרדות הוא על שינוי דפוסי חשיבה.

אנשים למדו לסגל לעצמם דפוסי חשיבה שליליים שמלווים אותם על בסיס יום יומי ואשר גורמים להם לשמר מצב זה של חוסר ביטחון עצמי.

במסגרת טיפול בביטחון עצמי נמוך באמצעות שיטת נלפ ודמיון מודרך, אני עוזר ללקוחות שלי לאתגר מחשבות שליליות אוטומטיות, ולפתח הרגלי חשיבה חיוביים יותר, אשר בסופו של דבר יאפשרו להם ליצור את המציאות הסובייקטיבית הרצויה להם.

בנוסף על כך, במסגרת טיפול בערך עצמי נמוך אצל מטפל נלפ שמים דגש על רתימת כוחו של התת מודע לשינוי, וזאת עושים באמצעות קשת רחבה ומגוונת של תרגילי דמיון מודרך.

לדוגמא, אנחנו כל הזמן מדמיינים את עצמנו בסיטואציות שונות. אדם עם ביטחון עצמי גבוה יחשוב על סיטואציה חברתית ויראה את עצמו נהנה וחווה רגשות חיוביים. אדם עם ערך עצמי נמוך או חרדה חברתית, לעומת זאת, יחשוב על סיטואציה חברתית וידמיין את עצמו מתבייש, נבוך, שותק או עושה פאדיחות (קראו בהרחבה איך להפסיק להיות ביישן).

במסגרת טיפול NLP, אני מלמד לקוחות עם ערך עצמי נמוך לתפוס פיקוד על המחשבות שלהם ועל הדמיון שלהם, על מנת שהם יוכלו ללמוד לנווט אותם בהתאם למטרות שברצונם להשיג.

כך, במקום לשמר מצב של ערך עצמי נמוך, הם לומדים לרתום את כוחו של התת מודע שלהם ולפתח דפוסי חשיבה חיוביים יותר שיעזרו להם ליצור תוצאות חיוביות יותר בשטח.

פוסטים שיכולים לעניין אותך:

חרדת טיסות

חרדת טיסות נשמעת כמו בעיה של "העולם הראשון", ויחד עם זאת, אי אפשר להכחיש שיש אנשים שחווים פחד מטיסות כל כך חזק, עד שזה ממש

לכתבה המלאה »

חרדת בריאות

מאז הקורונה, התופעה של חרדת בריאות רק הולכת וגוברת בקרב יותר ויותר אוכלוסיות. לכן במסגרת מאמר זה אספר לכם על הדרכים השונות שבאמצעותן מתפתחת חרדת

לכתבה המלאה »

פוביה מכלבים

פוביה מכלבים האם אתם מתמודדים עם פוביה מכלבים? אם אתם רואים כלב בקרבת מקום, האם אתם מיד קופאים ומרגישים ממש משותקים מרוב פחד? אולי אתם

לכתבה המלאה »

פחד מרופא שיניים

פחד מרופא שיניים פחד מרופא שיניים, מבין אינספור סוגים של חרדות ופחדים שמשבשים את איכות החיים של אנשים, הוא ככל הנראה אחד הפחדים שהכי מסכנים

לכתבה המלאה »

דפוסי חשיבה של חרדה חברתית

כאשר מדובר על טיפול התנהגותי קוגניטיבי, המונח קוגניטיבי מתייחס לפעילות מנטאלית או דפוסי חשיבה. במסגרת טיפול CBT בוחנים שני היבטים של תהליך החשיבה. ראשית, בוחנים

לכתבה המלאה »